Byens spor 4 hylles i Danmark

RomanerRomanerByens spor 4 hylles i Danmark

«Christensen skriver fantastisk om barndom, ungdom, vennskap og familier», mener Weekendavisen, og Politiken farger fem av seks hjerter røde for siste bind av Lars Saabye Christensens storverk.

Estimert lesetid 3min
Som med de foregående bøkene i «Byens spor»-serien slår Lars Saabye Christensen også an med bind fire i Danmark. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det slo ned som en bombe da det her til lands ble kjent at Lars Saabye Christensen skrev på et fjerde bind i sitt mesterlige «Byens spor»-verk. Byens spor – Jesper og Trude ble i høst lansert til kritikerros og bl.a. terningkast 6 fra Nettavisen. Nå følger de danske anmelderne etter.

«Christensen skriver fantastisk om barndom, ungdom, vennskap og familier», mener Weekendavisens Kristian Ditlev Jensen. I storavisen Politiken høster boka fem av seks hjerter, og anmelder Bjørn Bredak skriver: «Saabye bretter fremdeles det hele ut som et fascinerende kart over Oslo gjennom et halvt århundre.».

– Jeg kunne se alt klart for meg. Det var blitt åttitall, tidene var forandret, byen også, men det var de samme sporene, sa Lars Saabye Christensen selv da det ble kjent at han skrev på Byens spor – Jesper og Trude. Og under lanseringen i august utdypet han:

– Jeg tror romanen på mange måter handler om hvor mye man må legge bak seg for å kunne se framover.

«Byens spor» også til scenen

Samtidig med at boka begeistrer anmelderne i Danmark, er det i tillegg straks duket for premiere på Oslo Nye Teaters oppsetning Byens spor.

Dette er en dramatisering i Petter Næss’ regi av seriens første bind, og forestillingen kjører på Hovedscenen fra 3. februar.

– En suveren leseopplevelse!

«Byens spor»-verket kan sies å være et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap. Bøkene har høstet samstemt jubel, fra norske så vel som utenlandske anmeldere. Flere kritikere har understreket at dette er noe av det beste han har skrevet.

Blant de norske anmelderne var Nettavisens Jan Øyvind Helgesen tidlig på banen med en begeistret anmeldelse og terningkast 6 av bok fire. Han mente at: «Lars Saabye Christensen har skrevet nok en strålende roman,» og kalte boka «en energisk og vital oppfølger. Som er en suveren leseropplevelse! […] Det er umulig å ikke få gode følelser for de mange karakterene i «Jesper og Trude».»

I Bergens Tidende skrev Gro Jørstad Nilsen:

«Noen av romanens handlingstråder er mollstemte, andre lystige, noen beveger seg i rolig fremover, andre i full fart. Det gjør «Jesper og Trude» til en klangfull avslutning på «Byens spor»-serien, der Christensen lykkes med å forvandle menneskelig svakhet til finstemt romankunst.»

Kjøp Byens spor – Jesper og Trude som e-bok

Åttitallets Oslo

I Byens spor – Jesper og Trude er det blitt åttitall. Tidene er forandret, byen også, men det er mange av de samme sporene. Karakterene er bare blitt eldre, de er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen. Der det er enten eller, der noe må skje.

Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj og forfatteren er for lengst trådd ut av skyggene. Nå er det Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet.

Byens spor – Jesper og Trude er en emosjonell berg-og-dal-bane. Mørkere enn noen gang, men også morsom og vakker.

Og som VGs Sindre Hovdenakk skrev i sin anmeldelse: «Samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»