«Jesper og Trude»: – En klangfull avslutning på «Byens spor»-serien

RomanerRomaner«Jesper og Trude»: – En klangfull avslutning på «Byens spor»-serien

Nyheten slo ned som en bombe da det i vår ble kjent at Lars Saabye Christensen skrev på et fjerde bind i sitt mesterlige «Byens spor»-verk. I «Byens spor – Jesper og Trude» er vi kommet til åttitallet.

Estimert lesetid 3min
«En suveren leseopplevelse!», skriver Nettavisen og triller terningkast 6 til «Byens spor – Jesper og Trude». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Så skulle det heldigvis ikke slutte med tredjeboka Byens spor – Skyggeboken likevel. Til mange leseres store glede kommer Lars Saabye Christensen nå med en fjerde bok i «Byens spor»-serien.

– Jeg kunne se alt klart for meg. Det var blitt åttitall, tidene var forandret, byen også, men det var de samme sporene, sa Lars Saabye Christensen selv da det i mai ble kjent at han skrev på Byens spor – Jesper og Trude. Og under lanseringen av boka utdypet han:

– Jeg tror romanen på mange måter handler om hvor mye man må legge bak seg for å kunne se framover.

– En suveren leseopplevelse!

«Byens spor»-verket kan sies å være et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap. Bøkene har høstet samstemt jubel, ikke bare fra norske anmeldere og lesere, men også i utlandet. Mange av anmelderne har understreket at dette er noe av det beste han har skrevet.

Nettavisens Jan Øyvind Helgesen er allerede på banen med en begeistret anmeldelse og terningkast 6 av bok fire. Han skriver: «Lars Saabye Christensen har skrevet nok en strålende roman,» og kaller boka «en energisk og vital oppfølger. Som er en suveren leseropplevelse! […] Det er umulig å ikke få gode følelser for de mange karakterene i «Jesper og Trude».

I Bergens Tidende skriver Gro Jørstad Nilsen:

«Noen av romanens handlingstråder er mollstemte, andre lystige, noen beveger seg i rolig fremover, andre i full fart. Det gjør «Jesper og Trude» til en klangfull avslutning på «Byens spor»-serien, der Christensen lykkes med å forvandle menneskelig svakhet til finstemt romankunst.»

Byens spor – Jesper og Trude finnes også som e-bok

Åttitallets Oslo

I Byens spor – Jesper og Trude er det blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men det er mange av de samme sporene. Karakterene er bare blitt eldre, de er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje.

Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj og forfatteren er for lengst trådd ut av skyggene. Nå er det Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet.

Byens spor – Jesper og Trude er en emosjonell berg-og-dal-bane. Mørkere enn noen gang, men også morsom og vakker. Som VGs Sindre Hovdenakk skriver: «Samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»