Sommerens store roman med en drøss seksere: Rød mann/sort mann

RomanerRomanerSommerens store roman med en drøss seksere: Rød mann/sort mann

Kim Leine er en norsk forfatter som bor i Danmark, kjent og lest av svært mange her til lands, etter at han i 2013 fikk Nordisk råds litteraturpris for romanen «Profetene i Evighetsfjorden». For noen uker siden kom hans nye roman «Rød mann/sort mann» ut i Danmark og fikk ekstatiske anmeldelser.

Estimert lesetid 3min

Flere av dem mente at denne romanen overgår den han fikk Nordisk råds litteraturpris for. Nå har ekstasen smittet over på norske anmeldere. Bare nå i utgivelsehelgen fikk den tre seksere og en femmer på terningen av anmelderne her hjemme.

Kim Leine – Rød Mann Sort Mann
«Dette er ein saftig og kraftig og veldig god roman. […] Det er drama fra begynnelsen til slutt.» skriver P2s anmelder Marta Norheim.

Snart yatzy i seksere

Vanligvis tar det litt tid før avisene anmelder bøker, men i utgivelsehelgen kom det en rekke anmeldelser av Rød mann/sort mann. VG var først ute med sin anmeldelse på fredag:

«GRØNLANDSK ÅPENBARING: Leine maler landskapet fram gjennom ulike årstider, fra land og sjøside, i storm og stille. I det hele tatt forener han sakkunnskap og kreativ fantasi, fakta og fiksjon på en unik måte. På sett og vis gjør han Grønlands-naturen til bokens egentlige hovedperson. (…)  Årets roman overgår nærmest den første (Profetene i Evighetsfjorden) i bredde og intensitet. Når kommer bind tre? Kanskje de høytflygende grønlandske ravnene vet noe. Vi er mange lesere her nede, og vi vil ha mer!» Terningkast 6, Arne Hugo Stølan, VG.


Fædrelandsvennen ville ikke være dårligere:
«Det er ei historie som stinkar, både bokstavleg og i overført forstand. Av sveitte, brennevin, lik og død. Og av etnisk hovmod, religiøs fanatisme og rasisme.» Terningkast 6, Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen.

Det ble en sekser også i Adresseavisen:
«GRIPENDE MESTERVERK. Realistisk, grotesk og eventyrlig roman om kolonialiseringen av Grønland, anført av en ond prest.» Terningkast 6, Stein Roll, Adresseavisen.

Dagbladets anmelder var også veldig begeistret – om enn noe rystet:
«Ifølge Leine skriver han på et tredje bind om kolonialiseringen av Grønland. Den gleder jeg meg til, når jeg bare har fått summet meg litt. For dette er sterk kost.» Terningkast 5, Cathrine Krøger, Dagbladet

Flere av anmelderne mente at denne romanen overgår den han fikk Nordisk råds litteraturpris for.

På bestselgertoppen foran Jo Nesbø

Kim Leine
Kim Leine er fra Telemark, men bor i Danmark. (Foto: Robin Skjoldborg)

Til tross for at Profetene i Evighetsfjorden solgte over 10 000 i pocketutgave, håper vi at dette nå kan bli Kim Leines kommersielle gjennombrudd også her hjemme. I Danmark har han et mye større publikum. Der dyttet han Jo Nesbøs Macbeth rett bort fra førsteplassen på bestselgerlisten og fikk helt panegyriske anmeldelser. (I Danmark bruker de ofte hjerter eller stjerner og ikke terningkast, men på disse anmeldelsene går også skalaen til seks – så vi har valgt å skrive terningkast 6):

«MAGISK (…) Kim Leine har overgått seg selv.» Terningkast 6, Jyllandsposten

«Leine demonstrerer nok en gang at han er en gigant.» Terningkast 6, Dagbladenes bureau

«En flott historie med stor takhøyde.» Terningkast 6, Politiken

To menn som kjemper om sjelen til en gutt

Rød mann/Sort mann er en eventyrlig og kraftfull roman baser på virkelige hendelser. Det er en stor fortelling om koloniseringen av Grønland i 1728, om presten Hans Egede og åndemaneren Appaluttoq, om voldsomme naturkrefter, død, drukkenskap og ondskap, om møtet mellom to kulturer, om fedre og sønner og to menn som kjemper om sjelen til en gutt. Og, ikke minst, om de demonene som driver oss mot døden og fortapelsen eller mot herligheten.

Rød mann/Sort mann er stor og klassisk leseopplevelse. Her er drikking, sex, lus og villskap i en roman du kan nyte hvor enn du er i sommer!

Mer Kim Leine? Hør Kim i podkasten Bokpod.