11 bøker som har toppet bestselgerlista i år

RomanerRomaner11 bøker som har toppet bestselgerlista i år

Det er duket for tidenes lesesommer – og alle disse 11 bøkene har vært nummer 1 på årets bestselgerlister!

Estimert lesetid 10min
Foto av boka Jeg foreslår at vi våkner
Beate Grimsruds «Jeg foreslår at vi våkner» har ligget på bestselgerlista siden den utkom. Den vil sannsynligvis bli husket som en av årets mest roste romaner. (Foto: Maja Hattvang)

Når vi i år må være i Norge i sommerferien, og mange av oss snart har runda Netflix, blir det antagelig tidenes lesesommer. Her er en tips-liste med 11 bøker med noe for enhver smak. Det bøkene har felles er at de alle har vært nummer 1 på årets bestselgerlister.

Årets mest kritikerroste roman

Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner

Beate Grimsruds store gjennombrudd kom med romanen En dåre fri i 2010, da hun utrolig nok ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge. Jeg foreslår at vi våkner har mottatt like fantastiske anmeldelser i begge land, og er nok årets mest kritikerroste roman, med bl.a. terningkast 6 i både VG, Dagbladet, Adresseavisen og BOK365. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Kjøp Jeg foreslår at vi våkner som e-bok her

Elling er tilbake – og leser Houellebecq

Ingvar Ambjørnsen: Ingen kan hjelpe meg

Elling er tilbake i storform i en kortroman der han leser Michel Houellebecqs korte roman Lanzarote. Den består av 10 korte kapitler som Elling velger å lese bare ett av hver dag og så kommenterer det. Han gjør det ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv?

Mens Elling leser, tråkker Annelore frem og tilbake i leiligheten over hodet hans. Om hun kan låne boka han leser, den om Lanzarote, som hun har så gode minner fra? Nei, hun må ikke finne ut at hybelverten hennes leser litteratur av slikt frigjort kaliber. Dette er ikke en bok Annelore kan få tak i. På ingen måte.

Kjøp Ingen kan hjelpe meg som e-bok her

Sommerens store roman

Henrik Langeland: Showtime!

I Wonderboy møtte vi Christian von der Hall som 34-åring, besatt av drømmen om å bli rik. I Fyrsten var han blitt 47 og hadde erfart at én ting betyr mer enn penger, nemlig makt. Nå i Showtime! nærmer Christian seg 60 og er toppsjef i Norges ledende eventbyrå. Han har endelig skjønt at det finnes noe enda viktigere enn penger og makt – og det er kjærlighet. Eller som Christian gjerne kaller det: underholdning.

Slå deg løs og la festen begynne – et samfunnsshow skapt av gründere, partyfiksere, eiendomsmilliardærer og en og annen post-#metoo-skandale.

Kjøp Showtime! som e-bok her

En av Norges mest populære artister og poeter

Trygve Skaug: Ikke slipp

Trygve Skaug er en av Norges mest populære artister og poeter. Han har over 120 000 følgere på Instagram, og når ut til et svært bredt publikum, som følger ham tett.

I fjor vår ga Trygve Skaug ut diktsamlingen Følg med nå. Den fikk et enormt gjennomslag, og lå på toppen av bestselgerlisten. Det skjer ikke hver uke. Sist gang var i 1985, da Rolf Jacobsen toppet listen med samlingen Nattåpent. 1985 var for øvrig det året da Trygve Skaug ble født.

Skaugs nye diktsamling heter betegnende nok Ikke slipp. Han har sin helt egen stil, med trøstende og underfundige tekster. Her er det en form for visdom som vekker stor respons hos lesere i alle aldre.

Kjøp Ikke slipp som e-bok her

– Krimgull!

Alex Michaelides: Den tause pasienten

Den tause pasienten er årets store krimsensasjon. Den er den krimromanen som har solgt best hittil i år. Boka har fått strålende kritikk, bl.a. med terningkast 6 i VG med overskriften «Krimgull!».

I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel, som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teoriene om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte.

Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Kjøp Den tause pasienten som e-bok her

Årets mestselgende roman

Lucinda Riley: Solsøsteren

Lucinda Riley har med sine storslåtte underholdningsromaner blitt en av de mest leste forfatterne i Norge. Riley-suksessen har økt betraktelig etter at hun begynte å utgi romansyklusen De syv søstre.

I Solsøsteren er det den sjette søsteren det handler om: Electra D’Aplièse, og romanen spenner bredt – fra Manhattan til Afrikas praktfulle, vidåpne sletter.

For omverdenen ser Electra D’Aplièse ut til å være kvinnen som har alt: Hun er vakker, rik og berømt – og en av verdens toppmodeller. Men under den perfekte overflaten har Electras allerede skjøre sinnstilstand blitt rystet av dødsfallet til hennes far, Pa Salt. I sin fortvilelse tyr hun til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne frykter for Electras helse, mottar hun et brev fra en fremmed kvinne som hevder at hun er hennes bestemor …

Rundt sytti år tidligere, i 1939, reiser den unge Cecily Huntley-Morgan fra New York til Kenya i et forsøk på å reparere sitt knuste hjerte. Hun flytter inn hos sin gudmor ved bredden av den vakre innsjøen Naivasha. Cecily skal egentlig bare være i Afrika i noen få uker, men skjebnen vil det slik at hun etter noen måneder sitter alene og avskåret fra omverdenen i et hus i den øde Wanjohi-dalen uten stort å ta seg til, inntil hun en dag finner et forlatt spedbarn …

Kjøp Solsøsteren som e-bok her

Usynlig syk

Ragnhild Holmås: Men du ser ikke syk ut

Å være usynlig syk er å være under mistanke. Det lærte Ragnhild Holmås brått da hun var 23 år. Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag er den røde tråden i denne uvanlige boken om usynlig sykdom.

Med humor og kreativitet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med grønnkål og yoga.

Kjøp Men du ser ikke syk ut som e-bok her

Boka 60 000 barn trenger

Anna Fiske: Hvordan begynner man på skolen?

Hver høst er det ca 60 000 barn som begynner på skolen her i landet. Nå har de fått den boka de trenger. Å begynne på skolen er en stor begivenhet i barnas liv. Mye skal mestres, både praktisk, sosialt og følelsesmessig. Det er lett å føle seg overveldet. Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene?

I Hvordan begynner man på skolen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål knyttet til skolestart. Boka er hjertevarm, inkluderende og tar barnas følelser på alvor, samtidig som den ufarliggjør den store overgangen det er fra å være førskolebarn til å begynne i 1. klasse.

Anna Fiske høstet strålende anmeldelser for Hvordan lager man en baby?, og i denne beslektede boka gjør hun det hun kan aller best: snakker til barna på barnas premisser.

Hvordan begynner man på skolen? finnes også som aktivitetsbok! Perfekt å pusle med i sommerferien.

– Et høydepunkt i forfatterskapet

Lars Saabye Christensen: Byens spor. Skyggeboken

Byens spor. Skyggeboken er det tredje bindet i det som kan bli stående igjen som et av vår tids største romanverk. Da den utkom, fikk boken bl.a. terningkast 6 i Stavanger Aftenblad, Nettavisen og BOK365.

Igjen står Maj Kristoffersen sentralt, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine, og kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne, og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukkes.

Like mye som personene er kanskje tiden hovedpersonen i denne trilogien, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Et storveis portrett av et Norge i blomstring – på godt og vondt. En av våre fremste forfattere har skrevet en fantastisk trilogi som kan omtales som Fagerborg, Oslo og Norges memoar!

Kjøp Byens spor. Skyggeboken som e-bok her

Storslått underholdningsroman om familiehemmeligheter

Lucinda Riley: Sommerfuglrommet

Sommerfuglrommet har alle de ingrediensene og kvalitetene Lucinda Rileys lesere elsker! Den handler om Posy Montague og hennes familie. Posy bor fortsatt på familiens vakre eiendom, Admiral House, der hun tilbrakte en lykkelig barndom og fanget sommerfugler sammen med sin kjære far. Her oppdro hun også sine egne barn. Til tross for de gode minnene og den praktfulle hagen hun har anlagt, er huset i ferd med å forfalle. Posy vet at tiden er inne for å selge.

Så dukker plutselig Freddie, hennes store ungdomskjærlighet, opp. Posy har allerede nok bekymringer. Sønnen Sam mislykkes som forretningsmann og yngstesønnen Nick er plutselig tilbake etter ti år i Australia. Posy er derfor skeptisk til Freddies fornyede interesse, men det hun ikke vet, er at både han og Admiral House skjuler en ødeleggende hemmelighet.

Kjøp Sommerfuglrommet som e-bok her

Den «nye Lucinda»

Sarah Jio: Alle blomstene i Paris

Alle blomstene i Paris er Sarah Jios åttende roman på norsk, men det er først med denne hun har toppet bestselgerlistene her hjemme. Kanskje kan Sarah Jio bli den «nye Lucinda Riley», for også hun skriver herlige underholdningsromaner.

Vi møter Caroline, som våkner opp på et sykehus i nåtidens Paris, uten å kunne huske noe. Hun er forvirret over å få vite at hun i årevis har levd et ensomt liv i en stor leilighet i Rue Cler. Sakte begynner hukommelsen å vende tilbake, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Hun forsøker å pusle sammen livet sitt bit for bit, men har en følelse av å være i fare. Et gryende vennskap med en kokk på nabolagsrestauranten og et gammelt mysterium får tankene bort fra fortiden.

Sarah Jio tar oss videre til det nazi-okkuperte Paris, hvor en ung enke ved navn Céline ønsker å skape et nytt liv. Hun jobber i farens blomsterbutikk, og håper å finne kjærligheten på ny. Så oppdager en tysk offiser hennes jødiske bakgrunn, og Céline blir tvunget til å spille et farlig spill for å sikre tryggheten til sine nærmeste. Når hennes verste frykt blir virkelig, må hun slåss for å redde den personen hun elsker mest: datteren.

Kjøp Alle blomstene i Paris som e-bok her