Sommerens beste pocketbøker

RomanerRomanerSommerens beste pocketbøker

Blir sommeren 2020 den store lesesommeren? Nå er mange av fjorårets store utgivelser her i pocket, og vi har valgt ut sommerens ti beste.

Estimert lesetid 7min
Omslag for sommerens beste pocketbøker
Gikk du glipp av noen av fjorårets beste bøker, kan du kose deg med årets pocketversjon.

Nå nærmer tiden seg hvor man endelig har friheten til å åpne en god bok, og nyte den fra perm til perm, nesten helt uten forstyrrelser – nemlig sommerferien. Og det skorter ikke på bra bøker å velge i! Vi har samlet sammen en liste med ti ferske pocketbøker du kan kose deg med i solveggen, eller på sofaen.

Lars Saabye Christensen, Byens Spor – Skyggeboken

Skyggeboken er den siste boken i triologien Byens spor. Boken sirkulerer hovedsakelig rundt Maj Kristoffersen og Oslo by i etterkrigstiden. 

Stavanger Aftenblad ga, som en av flere, boken terningkast seks og beskriver den slik: ”(boken) er ikke bare omfangsrik, original, ambisiøs, mangfoldig. Den er intim og gripende, båret av et eksistensielt alvor, en personlighetens tyngde, som enda en gang illustrerer dikterens kunstneriske credo (…)”. 

Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byens konkylie, og med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden – og hvem vil vi være? Hvilke spor etterlater vi oss? 

Sarah Jio, Alle blomstene i Paris 

Alle blomstene i Paris tar for seg historien til to kvinner skilt av tiden som forenes gjennom byen Paris, og en rystende hemmelighet som kommer frem i lyset gjennom et gammelt brev. 

Caroline våkner opp på et sykehus i Paris uten hukommelse. Den kommer sakte tilbake til henne, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Hun prøver å sette bitene sammen, men har en følelse av at hun er i fare. 

Den unge enken Céline lever i et nazi-okkupert Paris og forsøker å skape et nytt liv. En tysk offiser oppdager hennes jødiske bakgrunn, og Céline må spille et farlig spill for å ta vare på sine nærmeste og redde den personen hun elsker mest: datteren. 

Ingvar Ambjørnsen, Ekko av en venn

Ekko av en venn er Ambjørnsens femte roman om Elling. Vi møter Elling 20 år etter vi forlot ham i Elsk meg i morgen.

 Denne gangen har Elling flyttet inn i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen på Grefsen i Oslo. Han sier ikke noe om hvor han har vært alle disse årene. Vi følger Elling der han etablerer seg på nytt, og skal håndtere hverdagen. Ekko av en venn er en nydelig og gripende skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kjenne seg igjen i. 

I mai kom Ambjørnsens sjette bok om Elling, Ingen kan hjelpe megDen fikk en strålende mottagelse. Elling er for alvor tilbake. 

Viola Shipman, Sommerhuset

Adie Lous går gjennom en skilsmisse, og sønnen hennes flytter ut. De lykkelige minnene fra sommerhuset hun har arvet av besteforeldrene gir likevel  håp om en lysere tid. Hun må skape et nytt liv. Hun må pusse opp sommerhuset, planke for planke. Oppussingen er vanskeligere enn planlagt. Likevel finner Adie Lou sakte men sikkert tilbake til livet, og oppdager at det finnes magi i hver eneste solnedgang og  hvert eneste sandslott. 

Sommerhuset er Viola Shipmans tredje roman. Debutromanen For alltid i ditt hjerte er utgitt i en lang rekke land, og har toppet bestselgerlistene i Tyskland og Italia. 

Erlend Loe, Helvete

Nyskilte Rakel oppdager en lem som fører til helvete på den lille hageflekken utenfor rekkehuset sitt. Med illustrasjoner av Kim Hiorthøy, tar Loe oss med på en reise inn i mørkets hjerte med umiskjennelig loesk humor. 

Adresseavisa ga boken terningkast seks og skriver: ”…Loe slår ikke opp en deig større enn han kan elte, men for et helvetes skuebrød det har blitt da, gitt! Kim Hiorthøys naive streker kler absolutt denne absurde og herlige romanen, som får en overraskende slutt.” 

Gert Nygårdshaug, Regnmakeren

Regnmakeren møter vi urmaker Melkior Mussenden for tredje gang. Mussenden bor sammen med sin kone Mathilde i en ikke navngitt liten landsby. Her lever de harmonisk sammen med resten av innbyggerne.

Den lille landsbyen er det eneste stedet det regner, mens resten av landet og verden lider av tørke. Innbyggerne tar imot alle som har mistet sine hjem på grunn av tørken med åpne armer. Det liker ikke de som står i maktposisjonene i landet, og landsbyen får ubehagelig besøk. 

Regnmakeren plasseres innenfor den fortellertradisjonen Nygårdshaug er mest kjent for, der fabelens form rommer undertekster med samfunnskritikk og filosofiske problemstillinger.

Hannah Richell, Huset ved elven

Hannah Richell er en engelsk forfatter. Debutboken hennes Hjem i tide fikk flere nominasjoner, og ble oversatt til 16 språk. Huset ved elven er hennes andre bok på norsk. 

”Et rørende portrett av en familie som er helt perfekt på sin uperfekte måte; boken er klok, har et stort hjerte og er vakkert skrevet.” skriver forfatter Emylia Hall om boken. 

Den fargerike familien Sorrell inviterer til bryllup i det store huset ved elven i Somerset. Egentlig gikk familien, med sine tre voksne døtre, i oppløsning for flere år siden. Moren er en berømt barnebokforfatter som har hatt skrivesperre i flere år, og som er i dyp konflikt med sin yngste datter. Faren har forlatt dem og startet et nytt liv. Hva ødela denne lykkelige og kreative familien? Når de kommer sammen blir de tvunget til å nøste opp i misforståelser og hemmeligheter, og ikke alt tåler sannhetens lys. 

Roy Jacobsen og Anneliese Pitz, Mannen som elsket Sibir

Roy Jacobsen og hans kone Anneliese Pitz har skrevet en roman basert på erindringsverket til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries, som levde fra 1852 til 1953. Romanen er en fantastisk fortelling om natur, reiser og oppdagelser. Dersom man er interessert i å forstå hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg på bare litt over hundre år, burde denne boken være førstevalget. 

VG ga boka terningkast fem og skriver følgende: ”At historien har facinert den kunnskapssugende Roy Jacobsen er lett å forstå – og takket være hans språkkyndige kone Anneliese Pitz kunne de to gå sammen om å skrive en roman i en varm prosa, nær insektsliv og dyreliv på taiga og tundra.”

Marte Spurkland og Terje Spurkland, Pappas runer

I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den anerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist en ondartet svulst i høyre frontallapp i hjernen. I løpet av det siste året sammen dykker de to inn i farens siste manuskript om runer. Det blir en datters siste reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk.  

”Marte Spurkland setter sammen den objektive sakprosaen med den personlige fortellingen på en måte som gjør at begge deler vokser. Det subjektive får ekstra tyngde, det saklige vinner i intensitet og glød. Høys passende i en bok som er en hyllest til en glitrende formidler av kunnskap.” skriver NRK om boka. 

Tore Renberg, Ingen tid å miste

Stavanger Aftenblad trillet en femmer på terningen for Tore Renbergs roman Ingen tid å mistemed ordene: ”Underholdende portrett av en syrlig gammel dame og hennes mer forsiktige datter… Ingen tid å miste rommer alt det av humør, alvor, særpreg, og underholdning som normalt kjennetegner Renbergs tekster…” 

Det er 1998. I romanen møter vi Edel, en 84 år gammel sprek, lekker og elegant dame som nettopp har mistet mannen sin. Edel har en innadvendt datter, Tove. Tove pynter seg ikke, og Edel kan ikke forstå at det kan være så vanskelig å male leppene litt for å finne noe skikkelig mannfolk. 

Edel bestemmer seg for at de to kvinnene skal møtes hver onsdag for å tilbringe litt tid sammen.