Terningkast 6 til «Den tause pasienten»: – Krimgull!

KrimbøkerPsykologisk krimTerningkast 6 til «Den tause pasienten»: – Krimgull!

– Dette er rent gull!, skriver VG i sin ferske anmeldelse av mørke og sjokkerende «Den tause pasienten». Bok365 triller også en sekser, Dagbladet og Adresseavisen hver sin femmer. Har Alex Michaelides skrevet den nye «Gone girl»?.

Estimert lesetid 4min
Omslag for Den tause pasienten
«Den tause pasienten» innfrir hypen med bravur, mener VGs anmelder. I boka møter vi unge Alicia som er dømt for å ha skutt sin egen mann, og som etter hendelsen ikke har sagt ett eneste ord. Hva skjedde egentlig natten ektemannen døde? (Foto: Åsmund Holien Mo)

Thrilleren Den tause pasienten av Alex Michaelides er en fortettet, mørk og usedvanlig spennende fortelling om den unge, kjente maleren Alicia som brutalt skyter sin ektemann Gabriel – og om terapeuten hennes som er besatt av finne svar. Britiske Alex Michaelides debuterer med et brak, og fyker rett inn på de norske bestselgerlistene.

Den beste psykologiske thrillere siden «Gone Girl» og «Piken på toget».

Aslak Nore, Aftenposten A-magasinet

– Hypen er fortjent!

Forhåndshypen av Michaelides thriller-debut innfrir så det smeller. I hjemlandet har Michaelides gjennom høsten mottatt unison hyllest fra anmelderne, nå er han altså klar for norske lesere. Og som VGs anmelder Elin Brend Bjørhei skriver:

«Hypen er fortjent! […] Vi har å gjøre med en av de beste, oversatte thrillerdebutantene de siste årene. […] Til å være forfatterdebutant er han svært dyktig til å porsjonere ut spenning slik at leseren aldri mister interessen. […] Oppklaringen gir den gapende overraskelsen som en god, psykologisk thriller skal ha.».

Bok365 er av samme oppfatning, og gir også en sekser på terningen: «Lever boken opp til hypen? Absolutt. Alex Michaelides har et imponerende grep om det hele, og det virker smått utrolig at vi her snakker om en debutant.»

Rett og slett briljant.

Stephen Fry

– Sjokkerende studie i ondskap

Dagbladet er også begeistret, og triller terningkast 5. «En så helstøpt og velskrevet psykologisk thriller er en sjeldenhet i den krimlitterære verden.», skriver anmelder Cathrine Krøger, og fortsetter:

««Den tause pasienten» er en psykologisk thriller i beste forstand, med sin langsomme og etterhvert creepy oppbygging. […] Thrillere med en så spennende oppbygning har en tendens til å love mer enn de holder, der løsningen ofte blir en banal nedtur. Det skjer ikke her. […] Avslutningen er like sjokkerende som den er overraskende. Og forbløffende elegant.»

– Intelligent og elegant

Også Adressa kaster seg på med en femmer. Anmelder Ole Jacob Hoel skriver bl.a.: «Intelligent og elegant psykologisk thriller, skrevet med distinkt personlighet – men med inspirasjon fra de beste. […] «Den tause pasienten» er virkelig også en forrykende spennende thriller, med den obligatoriske twisten på slutten som setter hele historien i et nytt lys.»

Hva skjedde den natten Gabriel døde?

I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia gjennom hennes dagboknotater, der hun deler noen av sine tanker og bekymringer, om bildene hun maler og om ektemannen Gabriel, som hun elsker så høyt. Allerede på første side blir vi grepet av en snikende følelse av fare. For det er noe hun ikke vil si, noe hun ikke vil skrive om. Vi fornemmer at noe fryktelig skal skje …

Alicia skyter ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte. Det eneste som gir rom for tolkning er et selvportrett Alicia maler.

En smart og sofistikert fortelling spekket med ekte spenning – en god roman av en god standard.

Lee Child

På lukket avdeling

En av dem som har fulgt saken om Alicia på avstand er terapeuten Theo Faber. Seks år etter tragedien søker han jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Fabelaktig slutt

Til tross for at sidene i Den tause pasienten etter hvert flyr av gårde og du bare må finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden – hvorfor Alicia valgte å forbli taus istedenfor å forsvare seg – bør du ikke lese den for fort. Slutten vil mildt sagt overraske deg.

Den tause pasienten er oversatt av Line Gustad Fitzgerald