Niklas Natt och Dag avslutter sin hyllede «Stockholm noir»-trilogi: – Makeløs spenning i et lysende språk

KrimbøkerHistorisk krimNiklas Natt och Dag avslutter sin hyllede «Stockholm noir»-trilogi: – Makeløs spenning i et lysende språk

Stockholm blir aldri den samme etter et dykk ned i Niklas Natt och Dags genuine, groteske og uhyggelige 1700-tallsunivers.

Estimert lesetid 5min
Fotocollage satt sammen av foto av forfatter Niklas Natt och Dag og hans krimtrilogi "Bellman-noir-trilogi"
Niklas Natt och Dag har fått skryt verden over for sin krimtrilogi, som går under navnene «Stockholm noir» og «Bellman noir». Hans etternavn er ikke et pompøst pseudonym, men et av Sveriges eldste adelsnavn. (Foto: Maria Kleppe Vihovde / Thron Ullberg)

Da svenske Niklas Natt och Dag brakdebuterte med 1793 ville lovordene ingen ende ta.

Den mørke, historiske thrilleren med handling fra gamle Stockholm innkasserte en rekke priser, ble en gedigen bestselger og har utkommet i rundt 40 land.

Også de norske kritikerne kastet superlativer etter boka, og heldigvis ble det ikke bare med den ene. Natt och Dag fulgte opp suksessen med 1794, og med nye 1795 avslutter han nå sin helt unike trilogi.

Les mer om hver av de tre bøkene lenger nede i saken

– Glimrende krimtrilogi

Begeistringen var stor da Adresseavisen nylig anmeldte 1795. Terningkast 6 og overskriften «En glimrende krimtrilogi er i mål» sier sitt.

Anmelder Stein Roll skriver bl.a. «Den unike krimserien fra Stockholm på tampen av 1700-tallet har fått en svært bra avslutning.» Han påpeker at boka gir leseren «makeløs spenning i et lysende språk», anbefaler trilogien på det varmeste og mener den har et språklig nivå som ligger skyhøyt over det meste som skrives i sjangeren.

Stockholms mørke avgrunn

1793, 1794 og 1795 skildrer alle kampen for det gode i et mørkt, lovløst og klassedelt Stockholm, og miljøbeskrivelsene er så levende og detaljerte at vi nærmest kan føle kulden og kjenne stanken stige fra boksidene. Hele trilogien er er et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall.

Arbeidet med å framstille folk, hus, kroer, fattigdom, sykdom, (manglende) hygiene og lov og orden mest mulig troverdig har krevd et enormt research-arbeid. Niklas Natt och Dag har trålt Stockholms antikvariater, en mengde digitale kilder og ikke minst Kungliga Biblioteket for relevant informasjon.

Natt och Dag-navnet

Og for de som måtte lure: Navnet Natt och Dag er ikke et pompøst pseudonym, men et av Sveriges eldste adelsnavn. Som del av adelsslekten Natt och Dag, som blant annet var mektige i Sverige på 1300- og 1400-tallet, bærer Niklas Natt och Dag formelig historien i sine gener.

Hans forfedre myrdet den kjente svenske frihetskjemperen Engelbrekt, mistet hovedstaden til Kristian Tyrann, og ble tvunget til å flykte fra landet etter å ha krevd at kongen måtte abdisere. Bare i familiehistorien burde det altså være stoff nok til et stort antall historiske krimbøker.

Foto av ryggen til alle bøkene i Niklas Natt och Dags Stockholm noir-trilogi
Hele «Stockholm noir»-trilogien kan du bestille hjem her. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Bøkene i «Stockholm noir»-trilogien

1793

Både Aftenposten, Adresseavisen og Dagbladet hadde 1793 på sine anbefalingslister under Årets favoritter og Årets krimbøker. VG trillet terningkast 5 og Adresseavisen en 6’er under overskriften «Genuin og grotesk krimdebut». Heller ikke Aftenposten sparte på lovord i sin anmeldelse innledet med «Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut».

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut. 

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, en innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, og skadene er ikke av nyere dato.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også av håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

1794

1794 viser Niklas Natt och Dag at han langt fra er ferdig med sin brutale og nakne skildring av den mørkeste våren på slutten av 1700-tallet.

Fullstendig uimotståelig.

Malin Persson Giolito, forfatter

Vi befinner oss i Stockholm i året 1794. En enke oppsøker tidligere soldat Cardell, som vi husker fra 1793. Hennes datter er blitt myrdet på bestialsk vis i løpet av bryllupsnatten, og enken ber om hjelp. I det hele tatt er behandlingen av unge kvinner og andre på bunnen av samfunnets rangstige behørig beskrevet i boka.

Cardells etterforskning fører ham tilbake til Stockholms mørke avgrunn, og han opplever at byen er ondere og farligere enn noen gang.

Se intervju med Niklas Natt och Dag om hele trilogien her.

1795

Som et skadet dyr vandrer depraverte Tycho Ceton rundt i byen mellom broene, mens han legger en plan for å gjenvinne glansen han har tapt. Hans tilbakekomst skal bli mer spektakulær enn noe man hittil har sett i datidens Stockholm.

Den som har bestemt seg for å stoppe ham er Emil Winge. Men han føler at støtten til jakten er i ferd med å avta. De paranoide myndighetene har viktigere ting å gjøre, og hans våpendrager Mickel Cardell er opptatt med sin eget søken etter Anna Stina Knapp, som har forsvunnet etter at hennes to barn døde.

Foto av Niklas Natt och Dags Stockholm noir-trilogi
Hele «Stockholm noir»-trilogien kan du bestille hjem her. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)