Forfatternes boktips: Tom Egeland

KrimbøkerForfatternes boktips: Tom Egeland

Tom Egeland elsker å imponeres av kollegers kreative språklek, og har etter eget utsagn stalagmitter av bøker som venter på å bli lest.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Tom Egeland
Tom Egeland prøver å lese bredt, men har nok en forkjærlighet for litterær krim.

Tom Egeland er en av de ledende krimforfatterne i landet. I år har Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile, og i stedet utgitt Falken, en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister. De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. Egeland leser både klassikere og allmenn skjønnlitteratur, men har likevel en forkjærlighet for krimlitteraturen.

Selv da jeg var svært ung, var det den smale hyllen med krim og spenning på Nordtvet bibliotek som trakk meg til seg

Høylitterær krim

Hva er det beste du har lest i det siste?

– Jeg har lest mye bra krim av mine norske kolleger den siste tiden. Men den boken som har imponert meg mest – i hvert fall av alt jeg har lest siden i sommer – må være Koke bjørn av Mikael Niemi. Å forene et spennende krimplott og et historisk bakteppe med et lyrisk språk av høyeste litterære klasse, er noe de fleste av oss bare kan drømme om. Jeg er i grunnen glad i all krim som utfordrer sjangerkonvensjonene. Og jeg elsker å bli imponert av flinke kollegers kreative lek med språket.  

Hvilken sjanger leser du mest?

– Jeg prøver å lese bredt – både klassikere og allmenn skjønnlitteratur – men jeg leser nok mest krim- og spenning. Selv da jeg var svært ung, var det den smale hyllen med krim og spenning på Nordtvet bibliotek som trakk meg til seg.  

Boka som bidro til at Egeland ble forfatter

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Nesten umulig å svare på. Litt sånn: «Hvem av barna dine er du mest glad i?» Men Frendeløs av Hector Melot, som moren min leste for meg da jeg var barn, bidro til at jeg selv ble forfatter. Jeg husker jeg tenkte: Tenk om jeg en dag kunne klare å skrive en så fantastisk historie som ville gripe andre slik denne boken har grepet meg. Neppe ordrett, jeg var ikke gamle karen, men jeg husker den følelsen veldig godt.

Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?

– Jeg leser gjerne når jeg har lagt meg. Men boken konkurrerer om vår oppmerksomhet med alt fra spennende tv-serier til sosiale medier. Jeg har stalagmitter av bøker som venter på å bli lest!

Tom Egelands bokliste

Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man må lese?

– Fristende å trekke frem de selvsagt – alt fra Hemingway til Dostojevski, og fra Hamsun til Undset – men her er fem helt andre personlige favoritter: 

Vladimir Nabokov: Lolita. En grusom historie fortalt i et språk som tar pusten fra deg.   

Umberto Eco: Rosens navn. En klok og krevende krim.   

Kerstin Ekman: Hendelser ved vann. En fantastisk fortelling som aldri slipper taket i deg. 

Peter Høeg: Frøken Smillas fornemmelse for snø. En veldig annerledes og imponerende thriller.   

Louis-Ferdinand Céline: Reisen til nattens ende. Et overraskende morsomt litterært mesterverk. 

– Og så Bibelen, selvsagt, selv om jeg ikke tror på den, og et par hundre andre bøker som det ikke er plass til å nevne.

Relaterte artikler