Mørkt og sylskarpt fra Tana French: Hva om fortiden ikke var så idyllisk som du trodde?

KrimbøkerPsykologisk krimMørkt og sylskarpt fra Tana French: Hva om fortiden ikke var så idyllisk som du trodde?

Prisbelønte Tana French omtales ofte som en thrillerens mester. «Den mørke almen» er henne på sitt beste – en elegant og intens fortelling som trollbinder leseren ved å la hovedpersonen se sin egen fortid i nytt, skremmende lys.

Estimert lesetid 2min
Den mørke almen
– Et sylskarpt psykologisk portrett vevd inn i et fascinerende mordmysterium, skriver Los Angeles Times om «Den mørke almen». Tana French overbeviser nok en gang! (Foto: Åsmund Holien Mo)

Noen av dere kjenner sikkert Tana French som forfatteren bak den kritikerroste krimserien hennes om Dublin-politiets drapsavdeling. Med Den mørke almen har hun skrevet en frittstående og helt annerledes roman, og det til strålende kritikker.

«Jeg har alltid sett på meg selv som grunnleggende heldig». Slik introduserer Tana French både Den mørke almens jeg-forteller Toby og romanens essens. For som ytterst få klarer Tana French å fange leseren og sette stemningen med den aller først setningen. Og hun løsner aldri grepet, med sin overbevisende, mørke og elegante prosa holdes intensiteten ved like, helt til siste punktum er satt.

Kjøp Den mørke almen som e-bok her

Fratas de gode minnene

Toby er ung om bekymringsløs, og er godt likt av vennene og kjæresten sin. Likevel stoler vi ikke helt på ham. Han har det litt for lett. Han er litt for sleip.

Men da tragedien rått og nådeløst rammer ham, snus alt på hodet for Toby. Han blir slått halvt i hjel av to innbruddstyver, og livet hans blir aldri som før.

En mester i psykologisk kompleksitet, hun leker med både karakterenes og lesernes sinn.

Vogue

Etter lang tid på sykehuset flytter han hjem til familiens gamle eiendom for å ta seg av sin døende onkel Hugo. Toby har bare gode minner fra barndommen og barndomshjemmet – helt til en hodeskalle blir funnet i et hult almetre i hagen. I sin søken etter sannheten oppdager han at barndommen og oppveksten har vært ganske annerledes enn slik han opplevde den. En mørkere og farligere fortid åpenbarer seg sakte, men sikkert. Hva skjer med Toby når det gamle livet og alt det gode han til nå har kjent, blir tatt fra ham?

Brakdebut

Tana French er oppvokst i Irland, Italia, USA og Malawi, og bor i dag i Dublin. Hun er utdannet skuespiller, og har arbeidet med teater og film. Tana French brakdebuterte i 2007 med krimromanen Skogen, og har senere gjort suksess med sin serie om Dublin-politiets drapsavdeling.