«Elskede barn»: Fra kritikerrost bestselger til Netflix-suksess

KrimbøkerThriller«Elskede barn»: Fra kritikerrost bestselger til Netflix-suksess

Suksessthrilleren «Elskede barn» har nådd skjermen og danker for tiden ut alt annet på Netflix, både i Norge og verden for øvrig.

Estimert lesetid 3min
Skjermdump fra netflix-serien "Elskede barn"
NOE SKURRER: 12-årige Hannah blir funnet på en skogsvei sammen med voksne Lena og sin lillebror etter å ha flyktet fra et liv i streng isolasjon. Men etter hvert som fortellingen skrider frem, er det noe som skurrer. (Foto: skjermdump fra Netflix-traileren)

Det hadde akkurat rukket å bli et nytt år. Det var midt under pandemien, januar var mørk og stille, og så å si ingen i Norge hadde hørt om krimtalentet Romy Hausmann. Det skulle det raskt bli en endring på.

I hjemlandet Tyskland hadde Hausmanns debutbok Elskede barn allerede vært en sjelden suksess, med knallkritikker og topplassering på bestselgerlista fra første stund. Boka ble liggende på lista i utrolige 45 uker og ble solgt til over 20 land. Nå sto altså Norge for tur, og det tok ikke lang tid før rosen haglet.

– En av årets mest spennende thrillere

Allerede i lanseringsuka fikk boka fire femmere på terningen. Tarald Aano i Stavanger Aftenblad gav en av disse og skrev:

«Det burde ikke vært lov å si dette allerede i begynnelsen av januar. Jeg gjør det likevel: Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Og VG, NRK, Dagbladet, Nettavisen og Adresseavisen var bare noen av de andre som etter hvert medvirket til å løfte Elskede barn opp til en av årets desidert best mottatte krimbøker. En suksess som også gjenspeilet seg på bestselgerlista.

Uhyggelig god

Cathrine Krøger, Dagbladet

Hva mente kritikerne?

Anmelderne om «Elskede barn»

Foto av kvinne som leser krimboka "Elskede barn" foran peisen
Foto: Åsmund Holien Mo

«… like grusom som den er håpefull […] Allerede fra første setning fanges leseren inn i en til tider klaustrofobisk thriller. […] En meget god og oppslukende psykologisk thrillerdebut som skaper store forventninger til Hausmanns neste thriller.»
Elin Brend Bjørhei, VG, terningkast 5

«Plutselig var jeg hektet, og det holdt seg frem til mål […] Elskede barn ligner neppe mye på noen andre bøker du har lest»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5

«Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene […] creepy og forbløffende god debut. […] Ingenting er som vi tror i denne boka»
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5

«Nifst spennende […] et kidnapperdrama av den riktig ekle sorten.»
Jan Ø. Helgesen, Nettavisen, terningkast 5

«Oser uhygge»
Trude Ånnevik, Hamar Arbeiderblad, terningkast 5

«… en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«… umulig å legge fra seg»
Ola Hegdal, NRK

Nr. 1 på Netflix verden over

Etter en suksess av dette kaliberet var det vel bare spørsmål om tid før vi fikk se historien utfolde seg enten på skjermen eller lerretet.

Mini-serien Elskede barn er nå altså sluppet på Netflix og er allerede en kjempesuksess. Den seilte rett til topps i hele 45 land, også i Norge ligger den nå på første. Serien ligger i tillegg som nr. 1 på Netflix-lista alle land sett under ett, og den hadde den beste starten for en tysk Netflix-serie noensinne.

VOKSTE OPP I DDR: Romy Hausmann (f. 1981) vokste opp i det tidligere Øst-Tyskland og forteller her bl.a. at frihet var et hovedtema i hverdagen. Frihet er også et sentralt tema i hennes Elskede barn.

En mann leker Gud og en kvinne er søkk borte

Tenk deg en liten hytte i skogen. Der inne har en mann fullstendig kontroll på en liten familie: Lena og to barn som er født og oppvokst i hytta. Han er som Gud; skaper dag og natt. Han overvåker alt fra måltider, toalettbesøk og lesing, og beskytter dem mot alle «farer» som finnes ute i den virkelige verden. En dag klarer Lena å rømme.

Det er 14 år siden Lena forsvant brått fra familien sin, og ingen har hørt fra henne siden. Nå får foreldrene beskjed om at hun antagelig er funnet, og reiser til sykehuset hvor en kvinne ligger sterkt skadet. De er fulle av både håp og vantro. Men håpet knuses når de oppdager at det ikke er datteren som ligger der. Barnet til den sårede kvinnen, derimot, er som en tro kopi av datteren deres. Det er nå historien begynner …