Jack Reacher: Den ultimate helteskikkelsen?

KrimbøkerAmerikansk krimJack Reacher: Den ultimate helteskikkelsen?

Lee Childs krimhelt Jack Reacher rydder opp der ingen andre tør. Og han har moralen på plass. Heldigvis.

Estimert lesetid 3min
Bokbilde av Delt by
I thrilleren Delt by blir Jack Reacher nok en gang dratt inn i en kamp mellom det gode og det mørke. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Jack Reacher, heltefiguren skapt av Lee Child, har for mange blitt den ultimate helten. Elitesoldaten har blitt udødeliggjort i filmer og et titalls bøker, hvor han har ryddet opp i de mørke avkrokene av samfunnet. Forfatteren har utstyrt helten sin med et godt moralsk kompass; gjennomgående i alle bøkene er Reacher på de godes side.

Omlag en gang i året har Lee Child, eller Jim Grant som han egentlig heter, skrevet en ny bok med Reacher i hovedrollen. Det har til nå resultert i 24 utgitte romaner, og en stor fanskare verden over. Også den norske krimbloggen OP-5 er dedikerte fans av serien.

Helten Reacher har også blitt udødeliggjort i filmene Ett skudd og Vend aldri tilbake fra henholdsvis 2012 og 2016 med Tom Cruise i rollen som Jack.

Knuser all motstand

I thrilleren Delt by blir Jack nok en gang dratt inn i en kamp mellom det gode og det mørke.

I historien befinner Jack Reacher seg på en Greyhound buss når dramatikken starter. En gammel mann har sovnet med en stor pengekonvolutt som stikker ut av lomma. Og det er ikke bare Reacher som ser det; litt lenger bort sitter en yngre mann og stirrer på konvolutten.

Når raneren slår til, er allerede Reacher forberedt. Men det skal vise seg at den gamle mannen er fanget inn i et større nettverk av albanere og ukrainere som har delt makten i den lille byen mellom seg.

Reacher klarer selvsagt ikke å la være å blande seg inn i situasjonen, og denne gangen må han ikke bare kjøre rett på, men knuse motstanderne med deres egne våpen.

Årets beste thriller?

Delt by ble kåret av Evening Standard Magazine til en av årets beste bøker i 2019. «Lee Child er på sitt beste i denne», skrev Publishers Weekly da den utkom.

Å motta heder og ære er imidlertid ikke noe nytt for Child. Han har allerede toppet bestselgerlistene mange ganger – faktisk selger han så mye bøker at det har blitt regnet ut at det omsettes en bok hvert femte minutt et eller annet sted i verden.

Kommer Child til å fortsette å skrive?

Lee Child eller Jim Grant som han egentlig heter, har en eventyrlig karriere bak seg som forfatter.

Lee Child ble født i England, og har vært skribent også i TV-bransjen. Nå bor han i New York, er gift og har en voksen datter. Ryktene sier at Lee Child er i ferd med å avslutte karrieren som forfatter, men heldigvis har han også meddelt at historien om Jack Reacher vil leve videre gjennom broren sin Andrew Grant.

Videre skal Child skrive de neste bøkene sammen med broren sin, før broren overtar og skriver videre på historien, også med forfatternavnet «Child».

Her finner du alle bøkene om Jack Reacher.