Nybegynnerguide: Hvordan lære å strikke

Hobby, mat og fritidStrikkebøkerNybegynnerguide: Hvordan lære å strikke

Strikkeguru Kimmie Munkholm har gjort alle nybegynnerfeilene, så du slipper. «Strikkeboken» inneholder ingen oppskrifter, men den lærer deg derimot å strikke.

Estimert lesetid 3min
Strikke
Strikkeguruen, Kimmie Munkholm med den ultimate strikkeguiden! Foto: Columbus Leth

Med over 66 000 abonnenter på sin YouTube-kanal, er danske Kimmie Munkholm blitt hele Skandinavias strikke-guru. Hun er kjent for sine enkle tips til hvordan man lærer seg å strikke, og boken hennes, Strikkeboken, er den ultimate guiden.

Strikkeboken inneholder ingen oppskrifter, men den lærer deg derimot å strikke. Du får alt som er verdt å vite om strikking – fra ulike garn- og pinnetyper til enkle og mer avanserte teknikker. Rett og vrang, mønsterstrikk, felling, magisk sirkel, patentstrikk, usynlig festing, tofarget strikk, vask, vedlikehold og you name it – Strikkeboken lærer deg det!

Strikkeboken er en bibel til alle strikkere, uansett nivå!

Bestill Strikkeboken hjem her.

Elsker å løse strikkemysterier

Det hele begynte da Kimmie var i fødselspermisjon i 2015 og oppdaget strikking. Hun begynte å bestille håndstrikkede babyklær fra dyktige kvinner, men ønsket raskt å kunne lage dem selv.

Hun besøkte en garnbutikk og fikk med seg bomullsgarn og en rundpinne av metall. Det er utstyr hun i dag ikke ville anbefalt til en nybegynner.

Etter å ha fullført flere prosjekter på bare noen måneder, oppdaget hun at det var noe galt med de vrange maskene sine.

Kimmie sendte en video til venninnen sin, Ulla, som bekreftet at hun strikket det som kalles «russisk vrang». Problemet med de speilvendte maskene som hadde forårsaket frustrasjon i de første månedene med strikking, ble plutselig løst!

Siden den gang har Kimmie elsket å løse strikkemysterier og finne ut hvordan hun kan forbedre håndarbeidet sitt.

Og nå deler hun alle sine tips og teknikker i Strikkeboken. Under får du noen tips til deg som er nybegynner når det kommer til strikking.

Strikk for nybegynneren: Dette bør du kunne

I Strikkeboken styrer Kimmie deg unna de nybegynnerfeilene som de fleste gjør, og som hun gjorde selv. Et håndverk krever tålmodighet og øvelse. Så det er naturlig at det vil forekomme noen feil. Men med disse rådene er du på god vei!

Start med å lære:

  • å legge opp med kryssopplegg
  • å strikke rett
  • å strikke vrang
  • å felle av med vanlig avfelling
  • å sjekke strikkefastheten
  • å strikke baklengs eller rekke opp

Strikkefasthet

Utover å lære å strikke skal du også forholde det til et par andre ting, som for eksempel strikkefasthet. Det betyr hvor fast maskene er strikket i bredde og høyden på 10 x 10 centimeter. Strikkefastheten oppgis alltid i begynnelsen av en oppskrift. Det er selve grunnsteinen i all strikkingen din, og forutsetningen for at størrelsen på det ferdige plagget blir riktig.

Foto av Kimmie Munkholm, forfatter av Strikkeboken
Foto: Columbus Leth

Hvilke strikkepinner bør man begynne med?

I Strikkeboken anbefaler Kimmie å begynne med en rundpinne i tre. Metallpinnene er mye glattere å jobbe med, noe som gjør at garnet glir lettere. Hun anbefaler også en pinne i størrelsen 4-5 millimeter.

Når det gjelder garn, bør man velge et garn med litt elastisitet, for eksempel ullgarn. I «Strikkeboken» råder Kimmie å unngå bomullsgarn, da det ikke er elastisk og faktisk litt vanskeligere å jobbe med.

Deretter er det bare å begynne å øve på rette og vrange masker! Velg et prosjekt og øv på å holde pinnene samtidig som du har litt spenning.

Bestill Strikkeboken hjem her.