Lise Finckenhagen: – Det er en bok jeg har skrevet til guttene mine

Lise Finckenhagen har dedisert sin tiende kokebok til guttene sine, og forteller på Boktips LIVE om da hun selv startet som kokk.

Estimert lesetid 3min

Lise Finckenhagen, eller bare «Kokke-Lise», er en av Norges mest folkekjære matformidlere og bestselgende kokebokforfatter.

Hun startet som lærling under Eyvind Hellstrøm på Bagatelle som 17-åring og har siden vunnet flere mat- og kokkepriser for sine ferdigheter. For mange ble hun kjent gjennom NRKs Frokost-TV, og i løpet av sin karriere har hun solgt over 100 000 kokebøker i Norge.

Denne høsten har hun utgitt sin tiende kokebok, kalt Lise – Helt enkelt, en kokebok dedisert til de to sønnene hennes. På Boktips LIVE forteller hun om hva slags bok dette er og om historien bak boken, og du får også gode mattips!

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Lise Finckenhagen i videoen over.

Les også: Dette er Boktips LIVE

– En helt enkel kokebok

Blar man opp i boken, ser man at den er som tittelen impliserer: helt enkel. Bildene er ikke stylet og staselige, men tatt av Lise Finckenhagen selv med hennes mobil. Helt enkelt.

– Dette er en litt skummelt enkel kokebok, i en verden hvor alt skal styles, spesielt i matverdenen, påpeker forfatteren.

Dedisert til de to sønnene

I fjor, da det siste barnet i huset hadde flyttet hjemmefra, kom Finckenhagen til å tenke på hva det var hun som mor kunne sende med guttene sine for å hjelpe dem videre i livet.

– Hva er det som kommer fra hjertet, som jeg vet at de kan ha glede av? Jo, det er god mat, gode oppskrifter, deres favorittretter, sier hun i intervjuet.

Helt enkelt ble først basert på retter som Lise Finckenhagen visste at sønnene likte, og som hun visste de kunne få til. Noen av rettene måtte de kanskje strekke seg litt etter.

Men etter å ha hatt en Facetime-samtale med sønnen på 16, som ringte hjem for å spørre hvor mye vann han trengte for å koke brokkoli, tenkte Finckenhagen at det umulig bare kan være henne som blir sittende i sånne samtaler med barna som nettopp har forlatt redet. Rettene ble derfor lagd og finpusset til å kunne være noe alle foreldre kan sende med barna sine når de flytter hjemmefra.

Tilfeldig lærlingplass hos Hellstrøm

Lise Finckenhagen har, som kjent for mange, bakgrunn som kokk, og startet karrieren som lærling under Eyvind Hellstrøm. Selv beskriver hun det som litt tilfeldig hvordan hun havnet der.

– Da jeg gikk på kokkeskolen, skulle vi søke om lærlingplasser, og jeg var litt sen ute. Det eneste stedet jeg kom inn til intervju var på Bagatelle. Da hadde jeg aldri hørt om verken Hellstrøm eller Bagatelle og visste ikke hva en Michelin-stjerne var. Jeg ante ingenting!

Dette var da Bagatelle nettopp hadde mottatt sin andre Michelin-stjerne, og det tok ikke lang tid før hun som skulle bli hele Norges «Kokke-Lise» falt pladask for kokkekunsten.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet med Lise Finckenhagen i videoen over.

Bestill Helt enkelt hjem til jul i år!