– Enklere å være «veggis» nå om dagen

Hobby, mat og fritidKokebøker– Enklere å være «veggis» nå om dagen

Vegetarianer – eller var det veganer? Sannheten er i alle fall at stadig flere er nysgjerrig på å prøve ut et plantebasert kosthold.

Estimert lesetid 5min

Spesielt de siste to årene har vi sett en fantastisk utvikling. Vi har fått vegansk ost og flere typer kjøtterstatningsprodukter i butikkene, og til og med vegansk burger på McDonald’s (!). Stadig flere restauranter har plantebaserte retter på menyen, og begrepet vegetarianer/veganer er mer allment kjent og akseptert. Det er rett og slett enklere å være «veggis» nå om dagen, konkluderer Jane H. Johansen.

Økningen innebærer både en vekst i antallet som lever helt vegetarisk/vegansk, etterspørsel og forbruk av rene vegetartilbud i befolkningen generelt, vareutvalg i butikkene, og fokus på vegetarisme og veggisinfo fra interesseorganisasjoner, skriver Norsk Vegetarforening. Om man ser til Sverige, viser en undersøkelse fra mai i fjor at hver tiende svenske under 40 år er vegetarianer. Av dem igjen definerte fire prosent seg som veganere.

veganer
VEGANBONANZA: De siste to årene har det kommet mange nyheter i butikkhyllene. Denne høsten finnes det flere spennende veganske- og vegetariske matvarer enn noen gang.

Vokste opp i en kjøttglad familie

Forfatter og blogger Jane H. Johansen har vært i dette gamet lenge. Faktisk var hun bare seks-syv år da hun begynte å kutte ut kjøtt. Hun kjente ingen i familien som ikke spiste kjøtt – så Jane ble den ene rundt bordet som spiste seg mett på grønnsaker og annet plantevennlig tilbehør.

– Jeg ble selv født i 1977, men det skulle ta noen år før jeg hørte ordet «vegetarianer». Jeg vokste opp i en typisk kjøttspisende familie hvor bacon, fiskepinner og kjøttkaker var en naturlig del av kosten. Men likevel gikk det sånn at jeg gradvis kuttet ut kjøtt, og jeg erklærte meg som vegetarianer som femtenåring. Seksten år etter valgte jeg å gå over til et hundre prosent plantebasert kosthold, forteller Jane H. Johansen.

veganer
PRØVER OG FEILER: Jane er opptatt av at ingrediensene skal være enkle å få tak i, og oppskriftene skal være noe alle klarer å lage.

Mer akseptert å være veganer og vegetarianer

Siden den populære bloggeren og foredragsholderen valgte å gå «all in» som veganer, har hun sett en enorm utvikling på dette feltet i lille Norge. For åtte år siden fant man for eksempel ikke plantemelk på vanlige butikker, mens nå finnes et rikt utvalg av soyamelk, havremelk, mandelmelk, rismelk, med mer i de aller fleste dagligvarebutikker. Dagbladet skrev nylig om de mange nyhetene av vegetariske og veganske produkter i butikkhyllene.

Grønnsaker er så mye mer enn dvaske, ihjelkokte, slappe og kjedelige statister på tallerkenen.

Har du hørt om vegansnappen?

Målet til Vegansnappen er å spre grønn glede, inspirasjon, tanker og erfaringer om det å leve plantebasert. I tillegg får du tips om dyrevennlige produkter og selvfølgelig oppskrifter. På kort tid har kontoen fått mange følgere.

– Jeg driver Vegansnappen sammen med tre andre veganere. Her kan du møte nye veggiser daglig, forteller Johansen som også er redaktør for Facebook-siden Opplysningskontoret for vegetar- og veganmat.

Nylige ble Johansen, som for tiden er aktuell med kokeboken, Kjøttfrie burgere – og alt det gode tilbehøret, intervjuet av Veganpodden. Så hva trenger man i skapet når man skal prøve seg på å lage vegetarisk og vegansk mat?

– I skapet mitt er det alltid havremelk og kokosmelk, et rikt utvalg av krydder, bønner og linser (både tørre og hermetiserte), frosne erter, ulike typer korn, ris, nøtter og frø, kikertmel og selvfølgelig friske grønnsaker, forklarer Johansen.

På Vegansnappen møter publikum nye veggiser hver dag, og den har på kort tid fått mange følgere.

Til frokost spiser hun gjerne grønn ertesuppe eller hjemmebakt brød eller knekkebrød med avokado og tomat. Er du nysgjerrig på vegetar- og veganmat – ønsker gode oppskrifter, tips og triks, bør du følge Johansen på bloggen (byr på kjøttfrie ukemenyer hver uke), på Facebook eller på hennes egen snapchat (janesmat).

Dette er Janes burgerfavoritt

Du har utgitt vegankokebok med signaturretten, kjøttfrie burgere, hvilken er favoritten?

– Yndlingsburgeren min er kålrabiburger. Mormoren min elsket kålrabi. Om hun hadde levd nå, så tror jeg hun hadde vært skikkelig fornøyd, sier Johansen og smiler.

1. november er det Verdens vegandag – Johansen oppfordrer til å prøve deg på en plantebasert rett!

– Grønnsaker er så mye mer enn dvaske, ihjelkokte, slappe og kjedelige statister på tallerkenen. De er smakfulle, smellvakre, spenstige, sexy og særdeles interessante skatter fulle av smak og godhet, sier veganforfatteren.

Johansens beste tips er å putte alle disse godsakene inn i en skikkelig digg burger og nyte den med god samvittighet overfor kroppen din, klimaet og selvfølgelig også overfor alle dyra som slapp å bli karbonadedeig.

(Kilder: World Vegetarian Day, Norsk Vegetarforening, Djurens Rätt, Helsepersonell for plantebasert kosthold og Helsedirektoratet.no)


LES OGSÅ:

Nå er norske epler på sitt beste – prøv denne kakevrien!