Vil gjøre indisk mat like populært som fredagstacoen

Hobby, mat og fritidKokebøkerVil gjøre indisk mat like populært som fredagstacoen

Niru Kumra ønsker å gi folk en annerledes opplevelse av det indiske kjøkkenet, og håper at indisk mat kan bli like vanlig på norske kjøkken som taco og pizza! Vi tok en prat med Niru om hemmelighetene bak å lykkes med indisk matlaging.

Estimert lesetid 3min

Har du forsøkt å lage indiske retter hjemme, men følt at du ikke helt klarer å gjenskape den deilige smaken som på restaurant? Har du inntrykk av at indisk mat først og fremst består av kjøtt, nanbrød og fete sauser? I Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken deler Niru Kumra av sin rike kunnskap om indisk mat, og viser deg mangfoldet og det sunne aspektet ved det indiske kjøkkenet. Hemmeligheten bak vellykket indisk mat ligger i krydderbruken, det er her magien oppstår!

Hvis du skal beskrive det indiske kjøkkenet til folk som ikke er så kjent med det fra før, hva vil du trekke frem?

Det indiske kjøkkenet er en hybrid med utrolig mange smaker og variasjoner i vegetar, kylling, fisk, ris og brød. Jeg kan ikke utelate de gode mulighetene til tilbehør i form av chutneyer, raita og pickles. Krydderbruken er selvsagt meget sentral, og er mye mer naturlig enn i for eksempel skandinavisk mat.

Masalamagic
I Masalamagic forteller Niru Kumra om magien som oppstår når man blander smaksrike og fargesterke indiske krydder og råvarer.

Hva er ditt beste tips til oss som ikke er så drevne på å lage indisk mat?

Start med en enkel oppskrift slik at det blir overkommelig med nye krydder. Du kan for eksempel prøve deg på disse krydderene: gurkemeie, garam masala, spisskummen, ingefær og frisk koriander. Det er fullt mulig å utelate chili dersom man har en sart gane, selv om det er veldig vanlig i indisk mat.

Hvilken indisk rett foretrekker du å lage når familie og venner samles?

Jeg liker å lage forskjellige retter i henhold til anledningen, og jeg synes det bør være flere valgmuligheter. Jeg pleier å lage forskjellig kyllingretter hver gang, men panír (indisk ost) er svært sentral for vegetarianere, så den er med omtrent hver gang.

Du kan virkelig trylle med krydder. Hva MÅ man ha i skapet når man skal lage indisk mat?

Du må ha et godt utvalg og ikke minst god kvalitet på krydder, det utgjør mer enn halve smaken og gir prikken over i’en. I tillegg til krydderne som ble nevnt ovenfor, ville jeg hatt frisk chili, tomater, hvitløk og tørket bukkehornkløver i skapet!

Hva ønsker du at boken skal gi dem som kjøper den?

Den skal fremfor alt gi brukeren lyst til å lage indiske retter uten å være redd for å mislykkes. Fremgangsmåtene skal enkelt kunne motivere deg til å begi deg ut på retter du ikke har prøvd før. Jeg håper også leseren vil være enig i utsagnet mitt: Du blir overrasket over hvor enkelt det er!

Masalamagic
Masalamagic inneholder over 70 oppskrifter på fingermat og småretter, hovedretter, tilbehør, desserter og drikke.

Du holder flere kurs i indisk matlaging. Hva er det folk er mest nysgjerrige på, eller ønsker å lære mer om?

Det mest stilte spørsmålet er «Hvordan får jeg den indiske smaken? Jeg bruker de krydderne jeg tror er indiske, men det blir ikke slik man får det på restaurant». Ellers lurer folk på hvordan de kan lage gode nanbrød hjemme, og de ønsker å lære mer om vegetarmat.

Hvordan vil du beskrive utviklingen og interessen for indisk matkultur og India i Norge de siste årene?

Den har kun gått en vei, oppover!

LES OGSÅ:

Fem fordeler med prebiotisk mat

Kan du forskjellen på probiotika vs. prebiotika?

Kjøtt kan være sunt og bærekraftig