Sapiens-forfatter Yuval Noah Hararis tre leveregler

BarnebøkerTegneserierSapiens-forfatter Yuval Noah Hararis tre leveregler

Yuval Noah Harari skrev «Sapiens. En kort historie om menneskeheten» og ble verdensberømt. Nå er boka her i tegnet utgave, og Harari avslører at han ikke ville vært i stand til å skrive hvis han hadde hatt en smarttelefon.

Estimert lesetid 3min
Yuval Noah Harari
En gang var han en forholdsvis anonym universitetslærer på et universitet i Jerusalem. Nå snakker Yuval Noah Harari til noen av de mektigeste i verden (Foto: Yuval Noah Harari International Office)

Originalboka Sapiens. En kort historie om menneskeheten har allerede solgt over hundre tusen eksemplarer i Norge, og ble litt av en snakkis da den kom ut.

Nå er Harari aktuell med en ny versjon av boka. Den er tegnet og gir en lettere og morsom innføring av innholdet, og passer derfor særlig godt til ungdommen, men også til de som er historieinteresserte eller har sansen for en god strek.

I forbindelse med den nye utgaven ble Harari intervjuet av Aftenposten. Der kunne han avsløre at han han ikke har smarttelefon, men heller retter oppmerksomheten andre steder i tilværelsen. Dessuten har han tre leveregler han følger.

Yuval Noah Hararis tre leveregler

Tre tips for å bli like suksessfull som Harari, tenker du kanskje? Vel, nesten. Iallefall frem til du når tredje leveregel.

  1. Vær oppmerksom på følelsene og tankene dine, men ikke identifiser deg med dem. De er ikke deg og ikke sannheten. Ofte reflekterer de bare historiske hendelser og biokjemi.
  2. Koble deg av alt med jevne mellomrom. Bare slik bryter du kjeden av smittsomme tanker.
  3. Vær forsiktig med å adoptere andres leveregler. Det som fungerer for én, gjør det ikke nødvendigvis for alle.
Sapiens-en-tegnet-historie-ny
Den nye utgaven av «Sapiens» er en lett tilgjengelig bok med kule tegninger. (Foto: Maria Myrvoll)

«En gudebenådet formidler»

«Alle» har trykket denne boka til sitt bryst. Sapiens gir oss en ny innsikt og etterlater oss med en a-ha-opplevelse etterpå.

– Harari er en gudbenådet formidler med en imponerende evne til å gi oversikt og skape sammenhenger. Sapiens er ikke et faglig originalverk, og innholdet var kjent på forhånd. I sine senere bøker har han vist vilje til å gå inn i aktuelle problemstillinger. Og selv om jeg ikke alltid er like imponert, er det åpenbart at han bidrar til å øke vår kollektive intelligens, sier Thomas Hylland-Eriksen, professor i sosialantropologi til Aftenposten om Hararis bøker.

Og det er ikke bare Hylland -Eriksen som er fan av Yuval Noah Harari, bøkene har også blitt anbefalt av Barak Obama, Chris Evans, Bill Gates og mange andre kjente og ukjente personer.

En gang var vi ubetydelige

Sapiens-bøkene tar for seg menneskets situasjon for 70 000 år siden, da Homo sapiens var et ubetydelig dyr som hadde nok med sin daglige kamp for overlevelse i et hjørne av Afrika.

Siden da har vi tatt verden i besittelse og transformerer nå hele planeten. Hvordan kunne dette skje? Noe av nøkkelen er vårt helt spesielle talent for å bygge imaginære nettverk, som igjen forutsetter tillit.

– Det er god grunn til at Sapiens har blitt et av tiårets store bestselgere, oversatt til mangfoldige språk. Det er også derfor gledelig at den ikke bare er oversatt til norsk, men nå kommer som en tegnet historie, der også de yngre (eller andre) som kvier seg for å gå løs på den opprinnelige mursteinen av en bok, nå får tilgang til Hararis univers i illustrert form, sier Dag O. Hessen om den nye tegnede utgaven av boka.

Sapiens: En tegnet historie – Menneskehetens begynnelse er den første av i alt fire tegnede utgaver av suksessboka.