Dette betyr mjauingen til katten din

Dokumentar og samfunnNatur og dyrDette betyr mjauingen til katten din

Professor i fonetikk Susanne Schötz har gjort den første språklige utforskingen av kattespråk. Her kan du høre lydklipp av de ulike kattelydene og finne ut hva de betyr.

Estimert lesetid 2min
Katt under teppe
Alle katteeiere snakker med katten sin, men kan man være sikker på at man tolker mjauingen rett? Språkforsker og katteelsker Susanne Schötz har gått vitenskapelig til verks for å analysere kattespråket. I boka Kattenes hemmelige språk lærer hun bort hvordan man kommunisere bedre med pus. (Foto: Mikhail Vasilyev/Unsplash)

Selv har hun fem katter. Språkforsker Susanne Schötz vet, som alle andre katteeiere, at katter ikke lager tilfeldige lyder. Selvsagt kan man ikke oversette en setning fra menneskespråk til kattespråk, men det går an å generalisere lydene, skal vi tro Schötz.

Dekoder kattekommunikasjon

I boka Kattenes hemmelige språk deler hun all kunnskap om kattespråket hun har samlet de siste årene, både gjennom egne studier og samarbeidsprosjektet Meowsic. Hvilke vokaler kan inngå i et mjau? Og i hvilken tonehøyde beveger melodien i et mjau seg når katten vil leke? Schötz skiller mellom lyder som produseres med lukket munn, lyder som produseres med åpnende/lukkende munn og lyder som produseres med spent, åpen munn.

Under finner du noen lydeksempler fra hver kategori og tilhørende forklaring. Klikk på linken for å komme til videoen for hver lyd!

Maling (purring)

Katter maler når de er tilfredse, sultne, stresset, føler frykt eller smerte, føder unger eller dør. Det betyr nok derfor «jeg utgjør ingen fare» eller «vær så snill, la alt være akkurat som det er nå» heller enn «jeg er tilfreds».

Kurring (slå triller)

Nokså kort og bløt lyd som rulles på tungen. Katter bruker den ved vennlig tilnærming for å hilse, eller under lek.

Mjauing

Majuing er den lyden katter bruker oftest i samspill med mennesker. Den har mange betydninger og fonetiske underkategorier, som klynking, hvining, jamring og kurremjauing. Hør alle variasjonene på mjauing her!

Uling (hyling)

Lyden benyttes som advarsel når kattenføler seg truet, og produseres vanligvis med langsomt åpnende eller lukkende munn og stigende og fallende tonefall.

Knurring (buldring)

En ru, svært mørk, langtrukken stemt vibrant, som produseres for å signalisere fare eller advare og skremme bort motparten. Knurring kombineres ofte med ul og fres.

Skriking

Kort, lyst, høyt og ofte ru eller hest skrik som gjerne høres når to katter slåss. Det er et uttrykk for sinne og brukes som aller siste advarsel for å skremme bort motparten. Også plagede, skadede katter kan bruke denne lyden når de føler smerte.