Slik reddet bokhandlere én million bøker fra å bli brent av Al-Qaida

– Når du havner i Afrika, så finner du ut at her er det historier som ingen har fortalt deg, sier Tomm Kristiansen på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 2min

Tomm Kristiansen er kjent for mange som «stemmen fra Afrika», fra hans tid som Afrika-korrespondent for NRK. I høst er han aktuell med boka Afrikanske fortellinger, der han har samlet noen høydepunkter fra sine mange reportasjer i bokform.

– Det pussige er at når du havner i Afrika, så finner du ut at her er det historier som ingen har fortalt deg, sier Tomm Kristiansen på Boktips LIVE.

Han forteller om ørkenbyen Timbuktu, der de allerede i år 1000 hadde et universitet med tre fakulteter: medisin, jus og teologi.

– Det finnes altså en bokskatt fra Sahara, med én million bøker og skrifter som er opp til 1000 år gamle. Og det var dem som Al-Qaida ville brenne opp, fordi det var feil teologi, forteller Kristiansen.

Under krigen i Libya i 2011, ble Al-Qaida fordrevet sørover mot Timbuktu. Da lokale bokhandlere og biblotekarene fikk nyss om planene, begynte de å pakke sammen bøkene i jernkasser, for så å grave dem ned i Sahara eller frakte dem ned elva mot hovedstaden, forteller Kristiansen.

– Da Al-Qaida kom frem, brente de 4000 bøker – det var alt som var igjen. Resten var berga, sier Kristiansen.

Hør Tomm Kristiansen fortelle flere historier fra Afrika i videoen øverst i saken. Kjøp boka Afrikanske fortellinger.

Tomm Kristiansens Afrikanske fortellinger

I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Men hans kjærlighet til, og engasjement for det store kontinentet spenner over et mye lengre tidsrom. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika.

Da han begynte en podkast med høydepunkter fra sine mange reportasjer i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Det er disse som danner grunnstammen i Afrikanske fortellinger – leseren blir med gjennom ørkener, buskland og jungel, opp langs de veldige Victoria Falls på jakt etter Livingstone, inn i Mandelas fengselscelle på Robben Island og til barnesoldatenes hemmelige skjulesteder dypt i Ugandas skoger.

Vi møter suksessrike advokater, jenter som må slåss for sin rett til å lære å lese og skrive, og ofre – og overgripere – etter det meningsløse folkemordet i Rwanda.