Tettere på Zelenskyj kommer du ikke: Simon Shusters «Spilleren» får terningkast 6

Dokumentar og samfunnBiografierTettere på Zelenskyj kommer du ikke: Simon Shusters «Spilleren» får terningkast 6

«Imponerende nære» skriver Dagbladet om Simon Shusters nye bok som følger president Volodymyr Zelenskyj gjennom krigen i Ukraina, og gir den terningkast seks.

Estimert lesetid 3min

Volodymyr Zelenskyj har på kort tid blitt et verdenskjent navn. Da krigen brøt ut i Ukraina ble han på mange måter mer enn en president, han ble også et symbol for Ukrainere.

Mange har siden invasjonen fulgt med på hva Zelenskjy foretar seg, men det har vært vanskelig å få det hele, og ikke minst sanne, bildet. For første gang får vi nå hele historien fra innsiden av invasjonen, og fra presidenten selv. Spilleren er skrevet av den anerkjente journalisten Simon Shuster, som har fulgt Zelensky siden krigsutbruddet.

Boken har fått strålende anmeldelser verden over, og her hjemme trillet Dagbladets anmelder terningkast seks.

LANG FARTSTID: Simon Shuster har rapportert fra Russland og Ukraina i over 15 år, mesteparten av den tiden som korrespondent for TIME Magazine. Foto: Debora Mittelstaedt

Imponerende

Da Spilleren hadde verdenslansering lot ikke de gode kritikkene vente på seg. The Wall Street Journals anmelder mente at denne boken er så god at alle andre bøker som blir skrevet om temaet – dessverre for dem – vil bli mål opp mot denne.

New York Times Book Review skriver på sin side:

«Shuster lager en intim beretning om den russiske invasjonen, som levende fanger Zelenskys forvandling fra en ‘clean-cut’ morromann til en krigshelt».

I sin 6er-anmeldelse skriver Dagbladets anmelder Morten Strand at «dokumentarboka Spilleren bringer leserne imponerende nær Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj».

Unik tilgang

Simon Shuster har i arbeidet med denne boken fått unik tilgang til Volodymyr Zelenskyj. Han har vært med Zelenskyj i garderoben før komishowene hans i Ukraina og til de gjørmete skyttergravene i krigen mot Russland. Han har også hatt dusinvis av intervjuer med ham, hans kone, venner og fiender, samt rådgivere, ministre og militærsjefer. 

Spilleren forteller en nærgående og øyeåpnende historie om hvordan presidenten gikk fra å være slapstick-skuespiller til et symbol på motstandskraft, og boken avslører hvordan han klarte å samle verdens demokratier bak sin sak.

En usannsynlig helt

Bokens tidlige kapitler gir den første detaljerte beretningen om Zelenskyjs liv i en atombunker i de første ukene av invasjonen og omstendighetene rundt hans kones flukt i sikkerhet med barna deres.

Senere, mens russerne trekker seg tilbake fra Kyiv, ser vi Zelenskyj og teamet hans komme ut av bunkeren og lede Ukraina i en serie med avgjørende seire.

Resultatet er et medrivende, nærgående bilde av invasjonen slik den oppleves av nasjonens leder og usannsynlige helt.

Et komplekst bilde av presidenten

Med et åpent blikk på presidentens tidlige fiaskoer som fredsstifter og hans vilje til å legge lokk på politisk dissens, gir boken et komplekst bilde av en mann som kjemper for å bryte det han ser på som en historisk syklus av undertrykkelse som startet generasjoner før han ble født.

Selv mens krigen pågår, legger Zelenskyj ut om sin visjon for landets fremtidige kurs og demonstrerer gjennom handlinger sin strategi for å motarbeide russerne og holde Vesten på sin side.

Spilleren kan du bestille hjem i postkassa her.