«Usedvanlig gripende»: Memoarene til den kontroversielle kunstneren Ai Weiwei får knallkritikker

Dokumentar og samfunnBiografier«Usedvanlig gripende»: Memoarene til den kontroversielle kunstneren Ai Weiwei får knallkritikker

Den verdenskjente kinesiske kunstneren Ai Weiwei får ros av krtikere i inn-og utland for sine memoarer «1000 års gleder og sorger».

Estimert lesetid 3min
Fotokollasj av Ai Weiwei og boka «1000 års gleder og sorger»
Ai Weiwei er en av Kinas mest kjente kunstnere. I memoarene «1000 års gleder og sorger» forteller han parallelt om hans eget liv, sin far og Kinas historie. (Foto: Ai Weiwei Studio)

Mens åpningsseremonien i OL går av stabelen med pomp og prakt i «Fugleredet» i Beijing, gir mannen som tegnet stadion ut en bok som viser oss et litt annet bilde av landet enn det myndighetene forsøker å formidle gjennom TV-skjermen. Ai Weiwei er en av vertsnasjonens aller mest kjente kunstnere, men også en sterk kritiker av regimet i Kina.

I memoarene 1000 års gleder og sorger, tegner Weiwei et portrett av Kinas siste hundre år gjennom den dramatiske fortellingen om han selv og sin egen far. Stikkord: Eksil, vold, fengsling og fangeleir. Samtidig får vi et innblikk i den verdenskjente kunstnerens prosess.

Nå finner både utenlandske og norske anmeldere frem de sterkeste superlativene for å hylle boka.

Foto av boka «1000 års gleder og sorger» av Ai Weiwei
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Boka 1000 års gleder og sorger kan du bestille hjem her.

Gripende, morsomt, lærerikt og fascinerende

«1000 års gleder og sorger er usedvanlig gripende, morsomme, lærerike og fascinerende memoarer fra kunstneren Ai Weiwei», skriver NRKs anmelder Knut Hoem, og erklærer boka «herved varmt anbefalt».

Han mener memoarene skiller seg fra de fleste andre i sjangeren, og trekker frem at Weiwei parallelt med sin egen fortelling, forteller livshistorien til sin egen far, den kjente poeten Ai Qing.

Usedvanlig gripende, morsomme, lærerike og fascinerende memoarer

Knut Hoem, NRK

Ai Qing var en gang nær venn av Mao Zedong, og en av Kinas mest innflytelsesrike diktere. Under kulturrevolusjonen ble Ai Qing stemplet som en dissident og dømt til straffearbeid.

Hele familien, inkludert sønnen, ble forvist til en avsidesliggende og øde del av landet kjent som «Lille Sibir».

Historien om Weiwei og faren har mange paralleller: Begge er store kunstnere som veksler mellom å være inne og ute av varmen hos kinesiske myndigheter.

I 2011 ble Weiwei selv arrestert og satt i forvaring i 81 dager. Det var her idéen om memoarboka ble til. Bokas tittel, 1000 års gleder og sorger, er hentet fra et av Ai Qings dikt.

VERDENSKJENT KUNSTNER

HVEM ER AI WEIWEI?

Foto av Ai Weiwei
(Foto: Ai Weiwei Studio)
  • Født 1957 i Beijing.
  • Sønn av dikteren og maleren Ai Qing, som ble kritisert under kulturrevolusjonen og satt i arbeidsleir i Xinjiang.
  • Blant annet kjent for å ha knust en 2 000 år gammel urne fra Han-dynastiet som han dokumenterte med en fotoserie.
  • Weiwei er en av designerne bak Beijings nasjonalstadion («Fugleredet»).
  • Har vært en kjent kritiker av kineskiske myndigheter. Ble anholdt av kinesisk politi og satt fengslet i 81 dager i 2011.
  • Bor nå i Portugal.

Kilde: Wikipedia

Boka 1000 års gleder og sorger kan du bestille hjem her.

5 i Dagbladet:  «Ei opprivende bok»

Også Dagbladets anmelder, Inger Bentzrud, er begeistret for boka. I sin anmeldelse triller hun 5-eren på terningen og skriver at 1000 års gleder og sorger er «Ei opprivende bok, skrevet for at vi ikke skal glemme».

Etter et lengre opphold i New York, der Weiwei bodde mens han etablerte seg som et navn i den internasjonale kunstverdenen, begynte Weiwei med politisk aktivisme gjennom bloggen han oprettet i 2005. Det skulle føre til årevis med trakassering og vold fra myndighetene, som kuliminerte med arrestasjonen i 2011.

Som leser rives man med

Inger Bentzrud, Dagbladet

«At Ai Weiwei er sint, gjennomsyrer hele boka – og med god grunn. Som leser rives man med av hans rettferdige harme», skriver Bentzrud.

Vårt Lands anmelder, Kjetil Røed, mener Ai Weiwei skriver svært godt og at boka inneholder inspirende tanker.

«Det jeg liker best ved 1000 års gleder og sorger er hvor tett politikk og kunst er vevd sammen», skriver Røed, og fortsetter: «Hele boka er overraskende jordnær og intim i henvendelsen, og alle tankene om kunst er fullstendig blottet for jåleri».

Boka 1000 års gleder og sorger kan du bestille hjem her.