Test deg selv: Hva kan du om Vinter-OL?

Dokumentar og samfunnHistorieTest deg selv: Hva kan du om Vinter-OL?

Er du en av dem som gleder seg til Vinter-OL? Test deg selv med denne quizen fra Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad.

Estimert lesetid 2min
Fotokollasj av Hans Olav Lahlum, Øyvind Tronstad og vinter-OL i Calgary, 1988
Vinter-OL går av stabelen i Beijing i februar, men hvor mye kan du egentlig om OL-historien? Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad tester dine kunnskaper i denne quizen. (Foto: Agnete Brun / Christine Stokkebryn / Jonathan Utz / AFP)

Vinter-OL 2022 nærmer seg med stormskritt, og i den anledning slipper Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad andre bind av deres historiske OL-verk – et nytt standarverk med tilsammen 1200 sider OL-historie.

Vil du sjekke om du trenger litt påfyll av kunnskap om vinterlekene? Test deg selv i denne quizen, laget av Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad selv.

Tronstad er forresten trippelvinner (!) av quizprogrammet Kvitt eller dobbelt med nettopp Vinter-OL som tema. Dermed finnes det vel få som er bedre kvalifisert til å lage OL-quiz enn netttopp han og Lahlum.

Lykke til!

Bind 1 og 2 av Historien om Vinter-OL kan du bestille hjem her.

Lahlum og Tronstads OL-quiz

Historien om Vinter-OL – et nytt standardverk

De to bindene gir deg 1200 sider med spennende OL-historie, fra 1924 til 2018. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Historien om Vinter-OL 1924–1988 og Historien om Vinter-OL 1992-2018 er det første norske verket på 15 år som gir en samlet fremstilling av historien til Vinter-OL. Med tilsammen over 1200 tekstsider og langt over 100 bilder vil dette bli et nytt standardverk om norsk og internasjonal idrettshistorie.

Verket består av to bind og tilsammen inneholder bøkene alt en ekspertleser trenger av navn og tall. Samtidig er dette for allmennlesere en spennende og engasjerende fortelling om arrangementene, konkurransene og sentrale utøvere fra Norge og andre vintersportsland.

For hvert OL gir bøkene først et lettlest oversiktsbilde over arrangementet og konkurransene. Deretter tilbys leseren fordypning gjennom portretter med livshistoriene til en utvalgt kvinnelig og en utvalgt mannlig utøver.

For vinteridrettsentusiaster og quizfantaster

Spørsmålene om likestilling og inkludering i idretten er et gjennomgangstema, men begge bøkene analyserer også utviklingen av Vinter-OL opp mot viktige politiske begivenheter og samfunnsutviklingen gjennom de siste hundre årene.

Bind 1 dekker alle Vinter-OL fra Chamonix i 1924 til Calgary i 1988. Bind 2 begynner Albertville i 1992 og følger historien frem til PyeongChang i 2018.

Det er et storslått verk til alle vinteridrettsentusiaster, til alle quizfantaster – og til alle andre med et minimum av interesse for idrett, mennesker og historie.

Foto av bind 1 og 2 av «Historien om Vinter-OL» av Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Bind 1 og 2 av Historien om Vinter-OL kan du bestille hjem her.