Julegavetips 2021: Brageprisvinneren og #booktok-bøkene som slår an hos ungdom

BarnebøkerUngdomsbøkerJulegavetips 2021: Brageprisvinneren og #booktok-bøkene som slår an hos ungdom

Vurderer du å gi bort en god leseropplevelse til ungdommen i år? Her er bøkene de ønsker seg.

Estimert lesetid 7min
Ungdomsbøker på utstilling til jul
Det er mange gode og overraskende bøker som trender blant ungdom for tiden. Vi har samlet opp noen av de heteste tipsene akkurat nå. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Ungdom er notorisk vanskelige å kjøpe bøker til. Noen vil ha fantasy, andre tegneserier, noen leser «voksenbøker», og med Tiktok har visse engelskspråklige bøker tatt helt av.

Vi ba om hjelp fra en av ekspertene på området. Victoria Bakke jobber i Norli Universitetsgata i Oslo og selger mye bøker til ungdom.

– De mest populære bøkene for ungdom nå er fantasyserier med ung kvinnehelt, romantikk, drama, spenning, mytologi og action. Samtidslitteratur av forfattere som Adam Silvera og  Alice Oseman er også populære. Mange leser tiktok-hits som er voksenbøker, sier hun.

Scroll videre for alle våre beste boktips til ungdom denne julen.

They both die at the end

They both die at the end, er en superhet tittel på Tiktok – og en av bøkene det går mye av hos bokhandlerne om dagen. Denne historien handler om Metao og Rufus, som får vite den 5. september at de skal dø samme dag. De to kjenner ikke hverandre, men av ulike grunner ser de begge etter en ny venn på sin siste dag. Den gode nyheten er at det finnes en app for akkurat slike. The Last Friend, heter den, og Rufus og Matheo rekker akkurat å møtes, for å leve resten av livet på en dag.

Døden spill

Dødens spill er første bok i en paranormal grøssertrilogi som minner om det aller beste vi har sett av ungdomsbøker fra USA og England. Anne Elvedal har skrevet historien om Rebekka som bor i Hommelvik i Trøndelag og som har det tøft etter farens død. En dag finner hun et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Men det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap. Og nå begynner merkelige ting å skje. Sleng gjerne med bok nummer to i serien også: Den sorte bruden.

Loveless

Den fjerde romanen fra Alice Oseman, Loveless er superpopulær blant norske ungdommer. Det er en klok og vittig fortelling om identitet og selvrespekt. Vi møter Georgia som aldri har vært forelsket, og fortsatt er ukysset når hun starter på universitetet. Planen er definitivt å finne sin store kjærlighet, men planen ender opp i en slags komedie om egne feil og hun tenker på hvorfor det ser så enkelt ut for alle andre å bli forelsket. er hun dømt til å være uten kjærlighet, eller leter hun etter feil ting hele tiden? Tidligere har Alice Osman utgitt Heartstopper, – en tegnet historie som også stadig er svært populær og som snart blir å se på Netflix.

A court of thorns and roses

Denne boksen med pocket-bøker går det mengder av hos Norli i Universitetsgata. Serien har også ligget på New York Times bestselgerliste. Handlingen dreier seg rundt en ung kvinnelig jeger som dreper en ulv i skogen og blir bortført av et udyr til den nye og farlige Fae-verdenen. Her blir hun forelsket og støter på demoner, og der lærer hun seg hva hun egentlig er kapabel til. De fire bøkene i serien inneholder bøkene A Court of Thorns and Roses, A Court of Mist and Fury, A Court of Wings and Ruin and the companion tale A Court of Frost og Starlight.

Alt jeg ville si

Silje Gundersen står bak den populære instagramkontoen Alt jeg ville si. Der har hun lagt ut herlige, korte og treffende dikt som handler om både kjærlighet og brudd. Disse små diktene har gjort stor forskjell for mange lesere, og antallet vokser. I denne boka finner man utvalgte dikt fra Gundersens tid som instagrampoet.

Sapiens – En tegnet historie

I faktasjangeren for ungdom er det en serie som skiller seg ut – nemlig den tegnede utgaven av klassikeren Sapiens. «Historiker Yuval Noah Hararis moderne klassiker Sapiens er blitt en godtepose også i tegneserieformat», skrev Aftenpostens anmelder da den første tegnede utgaven av klassikeren utkom i 2020. Nå er bok nummer to ute, og den har fått navnet En tegnet historie – Sivilisasjonens søyler. I den nye utgaven kan vi lese om hvordan Homo sapiens forlot sin nomadiske tilværelse for å slå rot og dyrke jorden. Og om hvordan hveten tok over verden, og imperiene vokste frem. Vi lærer også hvordan krig, hungersnød, sykdommer og ulikhet ble en del av levekårene våre, og hvorfor vi trolig bare har oss selv å skylde på.

Eit anna blikk 

Årets Brageprisvinner i kategorien for barn og ungdomsbøker har gjort et sterkt inntrykk på både lesere og anmeldere. I Eit anna blikk blir vi med til et flyktningemottak i Nord-Norge hvor vi får innblikk i samfunnet vårt fra et helt nytt perspektiv: gjennom øynene til to unge afghanske gutter. Vi blir kjent med Walid en sjarmerende opprører og glitrende fotballspiller, og Anwar som er hans rakt motsetning. Men hva kommer til å skje med guttene den dagen de fyller 18? Får de i det hele tatt muligheten til å bli norske? «Eit anna blikk er ei brennaktuell bok», skriver Oddmund Hagen i Dag og Tid, mens NRKs Anne Cathrine Straume konkluderer med at den er en «ambisiøs og viktig bok.»

Kampfikseren

Kampfikseren handler om Fredrik, som allerede er i gang med en fotballkarriere og lever ut proffdrømmen i Tyskland. Det gjenstår to kamper av sesongen og alt ligger til rette for at Fredriks framtid er lysende. Men agenten Marko presser på for at Fredrik utfører siste ledd i en plan som vil få store konsekvenser. Det står om penger og kontrakter, og Fredrik må ta noen avgjørende valg. Dette er siste bok i trilogien om fotballproffen Fredrik Markussen fra denprisvinnende forfatteren Michael Stilson.

I hverandres verden

Dette er boken for den samfunnsengasjerte 12–18-åringen. Den unge klimaaktivisten Penelope Lea er ute med sin første bok! Lea er nå UNICEF-ambassadør og har truffet en rekke mennesker fra hele verden i sitt arbeid. I I hverandres verden deler hun samtaler som har gjort inntrykk på henne i arbeidet for klimasaken. Her møter vi både forskere og andre aktivister – alle med ulike innfallsvinkler til saken. Til sammen gir intervjuene en bred forståelse av klimasaken. Gjennom boka får vi dessuten den personlige fortellingen om Penelopes arbeid som klimaaktivist.

Et magisk år med Harry Potter

Et magisk år inviterer leseren med på en uforglemmelig reise gjennom årstidene på Galtvort. I møte med Jim Kays utrolige illustrasjoner og noen av de fineste sitatene fra J.K. Rowling i bøkene om Harry Potter, vekkes magien, skjønnheten og undringen fra trollmannsverdenen nok en gang til live.

Alle som har latt seg begeistre av gutten med sikksakk-arr i pannen, vil glede seg over denne uimotståelige gaveboken. Hver dag i året markeres med et gullkorn fra en av de syv bøkene om Harry Potter. Jim Kays atmosfæriske og detaljrike kunst understreker og utvider perspektivene. Tolkningene hans er poengterte og detaljerte, eventyrlige og underfundige.

Bakgårdshund

Bakgårdshund møter vi Balal og kompisene hans. De driver en YouTube-kanal der de filmer uskyldige pranks med folk på gata. Drømmen er oppmerksomhet, og de skjønner at de virkelig må slå på stortromma for å få den. Guttene må finne på noe som vekker oppsikt, og idéen om en terror challenge på Nationalteateret dukker opp. Men familien til Balal bærer på traumatiske opplevelser fra hjemlandet, og opplegget får store konsekvenser. Gjennom en hektisk tid rulles historien fra hjemlandet opp, og Balal settes på store prøver.