Bøker om følelser for barn og unge

BarnebøkerBarn 10-12 årBøker om følelser for barn og unge

Barn og unge har mange og store følelser som de skal lære seg å håndtere, og det er vår oppgave som voksne å hjelpe dem. Her er et utvalg barne-og ungdomsbøker som fungerer utmerket som samtalestartere om følelser.

Estimert lesetid 6min
Illustrasjoner av hjernen
Bli bedre kjent med barnet og deg selv gjennom å lese bøker om følelser, og snakke om det dere har lest. (Illustrasjon: Leonard Furuberg (fra boka Hvorfor kan man ikke sprekke av sinne?)

Visste du at den delen av hjernen som kontrollerer følelser ikke er ferdig utviklet før man er i 20-årene? Vi har heldigvis kommet så langt at det handler mest om å forstå følelsene, heller enn å fortrenge dem. Og det hjelper alltid å vite at man ikke er alene, så her har vi samlet et knippe bøker om følelser som barn og unge kan speile seg i og forhåpentligvis bli litt klokere av.

Hva er følelser? – super samtalestarter om følelser

Alle mennesker har følelser. Følelser er noe du kjenner inni deg. Du kan være glad. Du kan være sint. Men hvordan føles det egentlig og hvorfor reagerer vi som vi gjør?

Hva er følelser? er en faktabok for barn fra 4-9 år. Den er et ypperlig utgangspunkt for å snakke om følelser – om å være glad, sint, trist, redd, misunnelig, ha dårlig samvittighet, finne ro, være flau, ensom, sjalu og stolt:

Vilde blir så glad at hun stuper i fanget til pappa. Sofia er redd for troll under sengen. Anders blir lei seg når han mister katten sin, og Ali blir sjalu når pappa får kjæreste.

Med sine små fortellinger og åpne spørsmål, er boka skreddersydd for de gode samtalene mellom voksen og barn.Boka er illustrert av Tiril Valeur.

Birte Svatun har også skrevet boka Rett eller galt?, om etikk og moral, for samme aldersgruppe.

Harehjerte – om å være redd

Harehjerte er en klok og vakker bildebok fra mor/datter/forfatter/illustratør-duo Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus, som passer for barn fra ca 3 år.

Den handler om Caro, som blir redd og engstelig når hun må være uten mamma. Selv om bestemor er der for å passe på, begynner harehjertet å slå. Men alle er redde for et eller annet, enten det er slanger eller sykdommer, grevlinger eller klovner. Og det går an å være redd og modig samtidig.

En fin samtalestarter om å være engstelig og redd.

Bellas Bekymring – om små og store bekymringer

Bellas Bekymring er en perfekt bok å lese sammen med barn som et utgangspunkt for å snakke om følelser, og viktigheten av å dele
bekymringer – uansett hvor små eller store de er.

Bella er en glad og fornøyd liten jente, helt til hun en dag oppdager en Bekymring. I starten er Bekymringen liten og ubetydelig, men gradvis vokser den seg større og større, og snart klarer ikke Bella å konsentrere seg om noe annet. Hun må bli kvitt Bekymringen, men hvordan?

Bellas Bekymring passer for barn fra ca 3 år.

Hvorfor kan man ikke sprekke av sinne? – fakta om følelser

Psykolog Benjamin Silseth har skrevet boka Hvorfor kan man ikke sprekke av sinne? Og 52 andre ting du lurer på om følelser, hvor han svarer på barns spørsmål om følelser. Og de lurer på alt fra hvor mange ulike følelser vi har, til hvor følelsene kommer fra (hodet eller magen?) og om det er mulig å bli så sint at man faktisk sprekker.

Boka passer for barn mellom 6-12 år, og er illustrert av Leonard Furuberg.

Benjamin Silseth har også skrevet sakprosaboka Stolt (2023), som handler om skeiv kjærlighet, kjønnsidentitet og seksualitet. Anbefales for alle som vil være en god venn og støttespiller, eller som selv kjenner på en følelse av annerledeshet. Stolt passer for barn og unge fra 9 år.

Lillys liv – om å ha STORE følelser

Bokserien Lillys liv er en morsom og hjertevarm serie om følelser, og passer for alle barn og foreldre som noen gang har mistet kontrollen over dem. Barn i skolealder opplever enorme emosjonelle utviklingssprang, og må lære seg å håndtere disse – akkurat som Lilly. Hun er en liten jente med STORE følelser.

Den første boka i serien, Lillys eksplosive liv handler om å være sint.

Bok to, Lillys skjelvende liv, handler om å være engstelig.

Lillys søkkvåte liv handler om å være trist. Lilly liker ikke å gråte. Hun gråter ikke over at favorittlæreren skal slutte, at hun selv skal flytte eller at bonuspappaen hennes jobber hele tiden. Og når verdens beste bestemor dør, gråter hun heller ikke. Men Lilly er lei seg, og hver gang det skjer, dukker det opp en uværssky som øser regn over alt og alle. Lillys STORE følelser prøver igjen å si henne noe.

Bøkene om Lilly passer for barn i alderen 6-9 år.

Hjernehjelp – fakta om følelser for ungdom

Hjernehjelp er en ny sakprosabok for ungdom fra duoen bak Skjermhjernen junior (2023), og denne gang hjelper de leserne med å forstå følelsene sine.

Boka handler om både de gode og de vonde følelsene, hvorfor de finnes, hva de kan forårsake og hva du kan gjøre for å hjelpe hjernen på rett vei.

Det er mye snakk om psykisk helse blant ungdom, og stadig flere unge får diagnoser som angst og depresjon. Men vi må også huske at det alltid har vært og alltid kommer til å være vanskelig å være ung. Hjernen utvikler seg i voldsomme sprang gjennom hele ungdomstida, men utviklingen rundt oss går enda fortere. Mange av følelsene våre var livsviktige da vi levde i villmarken, mens de i dagens samfunn ikke alltid henger på greip.

Hjernehjelp inneholder masse interessante fakta om hjernen og følelser, som vil gi både unge og voksne noen skikkelige aha-opplevelser.

Den passer for lesere fra 12 år.

Helt ærlig – en håndbok for livet

Helt ærlig er den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom fra 14 år.

Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn?

Dette er ikke en bok man trenger å lese fra perm til perm, men kan brukes som et oppslagsverk. Vil du vite mer om identitet, følelser og tanker, selvbilde, kropp og sex, deg og de andre, når livet blir tøft og psykiske lidelser? I Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske.

Boka er illustrert av Kristine A. Sand.

Vinner av Riksmålsprisen for barne- og ungdombøker 2020.

En nødvendig bok all ungdom bør få lov til å lese. Kompliserte temaer, gjort enkelt, for å gjøre livet til ungdom enklere.

Kaveh Rashidi, lege