Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett

Barn 4-6 årUkategorisertTante Grønn, tante Brun og tante Fiolett
Estimert lesetid 2min
Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett

«Det var en gang en liten by, og i denne byen var en liten gate, og i den gaten lå et lite, gult hus, og i det lille huset bodde tre søstre: Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett. I virkeligheten het de noe helt annet, men alle barna kalte dem det, for tante Grønn hadde alltid grønn kjole på seg, tante Brun brun kjole og tante Fiolett fiolett kjole.»

Så heter det i Elsa Beskows eventyr om nettopp de tre tantene.

Jeg var betatt av de tre tantene som barn. Av de tre, var det tante Fiolett som var min favoritt. Ikke tante Grønn, for hun så litt streng ut, og ikke tante Brun fordi brun var ikke min favorittfarge, men tante Fiolett fordi hun var så pen, hun hadde en kjole som var nesten rosa,  og så var hun så flink til å brodere. På en pute ved føttene hennes lå som oftest lille Prikk. Det var en liten svart puddelhund, som alle tre tantene var så glade i.  Hver søndag ettermiddag gikk alle tre tantene ut og spaserte sammen. Da fikk lille Prikk en sort sløyfe på halen, mest fordi Prikks mamma døde på en søndag.

Beskow 2
Da de hadde spasert et stykke, møtte de herr Blå, og så ble de alle stående og prate sammen.
Beskow 3
Tante Fiolett gikk veien gjennom skogen til høyre, til hun kom til en bekk. Det lå en planke over bekken, og på den trippet så tante Fiolett forsiktig over. Men akkurat idet hun var nesten framme, vippet planken unna, og tro uti og ble helt våt! På planken torde hun ikke gå mer. Petter og Lotte kom til, og de hjalp tante Fiolett over bekken, for de var barbeint begge to.

Eventyret er hentet fra Elsa Beskows eventyrverden.

Beskow var født i Stockholm i 1874, og giftet seg med en teolog, og fikk seks sønner. Både illustrasjoner og eventyr har hun laget, og om ideologien er noe gammeldags, så skyldes det at det neste år er gått 150 år siden Beskow ble født.

Elsa Beskows eventyrverden_cover