Ti på topp: Høstens beste, nye feelgood-bøker

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerTi på topp: Høstens beste, nye feelgood-bøker

Nye bøker av Jojo Moyes og Lucinda Riley er blant høstens beste feelgood-bøker. Her er vår ti på topp-liste!.

Estimert lesetid 8min
Kollasje av omslag til sak om høstens ti på topp feelgood-bøker
Hva skal du lese i høst? For deg som helst vil underholdes når du leser har vi valgt våre ti på topp bøker fra feelgood-sjangeren. (illustrasjon: Redaksjonen)

Høstmørket er her definitivt. Regnet og vinden gjør sitt for å holde oss innendørs, og alt ligger til rette for en god lesestund. Vi har plukket ut ti på topp blant høstens nye feelgood-bøker, med godbiter fra blant annet Fredrik Backman, Jojo Moyes og Jan-Philipp Sendker.

1. Fredrik Backman: Folk med angst

Nok en nydelig komedie fra forfatteren bak En mann ved navn Ove. Folk med angst har fått strålende kritikk både i hjemlandet og her i Norge, og nylig ble det klart at Netflix skal lage serie basert på boka.

I Folk med angst blir en leilighetsvisning åsted for et pussig gisseldrama. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom…

2. Jojo Moyes, Over horisonten

En storslagen og uforglemmelig roman fra verdensfenomenet Jojo Moyes. Unge Alice føler seg fanget i Londons sosietetsliv. Når hun får muligheten til å flytte til USA, griper hun sjansen umiddelbart. Men hennes nye liv skal vise seg å bli ganske annerledes enn hun hadde drømt om. 

Alt tar en ny vending når hun møter den selvstendige og frittalende Margery. Alice og fire andre unge kvinner forlater alt de har kjært, og rir ut under den åpne himmelen for å spre kunnskap og leseglede mellom fjellene i Kentucky. Det de ikke vet er at på reisen vil de også finne frihet, vennskap, kjærlighet og et liv de kan kalle sitt eget. 

Inspirert av virkelige hendelser, binder den bestselgende forfatteren Jojo Moyes sammen en rik, lidenskapelig og dypt rørende historie.

3. Lucinda Riley, Sommerfuglrommet

I den frittstående romanen Sommerfuglrommet forteller feelgood-dronningen Lucinda Riley en gripende historie om familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye sjanser.

Posy Montague bor fortsatt på familiens vakre eiendom, Admiral House, der hun tilbrakte en lykkelig barndom og fanget sommerfugler sammen med sin kjære far. Her oppdro hun også sine egne barn. Til tross for de gode minnene og den praktfulle hagen hun har brukt tjuefem år på å anlegge, er huset i ferd med å forfalle, og Posy vet at tiden er inne for å selge.

Så dukker plutselig Freddie, hennes store kjærlighet som forlot henne for femti år siden, opp. Posy har allerede nok bekymringer, for sønnen Sam mislykkes som forretningsmann og yngstesønnen Nick er brått tilbake etter ti år i Australia. Posy er skeptisk til Freddies fornyede interesse, men det hun ikke vet, er at både han og Admiral House skjuler en ødeleggende hemmelighet.

4. Sarah Jio, Alle blomstene i Paris

Alle blomstene i Paris skildrer to kvinner skilt av tiden, men forent gjennom byen Paris og sjokkerende hemmeligheter.

Caroline våkner opp på et sykehus i Paris og husker ingenting. Hun får vite at hun i årevis har levd alene i en stor leilighet i Rue Cler. Sakte begynner hukommelsen å vende tilbake, og hun har vage minner om en mann og et lite barn. Et gryende vennskap med en kokk på en restaurant i nærheten får tankene bort fra fortiden.

I det nazi-okkuperte Paris forsøker en ung enke ved navn Céline å skape et nytt liv. Hun jobber i farens blomsterbutikk og håper å finne kjærligheten på ny. Så oppdager en tysk offiser hennes jødiske bakgrunn, og Céline blir tvunget til å spille et farlig spill for å sikre tryggheten til sine nærmeste. Men når hennes verste frykt blir virkelig, må hun slåss for å redde den personen hun elsker mest: datteren.

5. Pam Jenoff, Stjerner over Paris

En altoppslukende fortelling om mot og søsterskap, inspirert av virkelige hendelser.

1946, Manhattan: En morgen Grace Healey går gjennom Grand Central Terminal på vei til jobb, finner hun en forlatt koffert under en benk. Hun klarer ikke å motstå fristelsen til å åpne den, og oppdager et knippe fotografier av ulike kvinner. På impuls tar hun med seg bildene og forlater stasjonen.

Det viser seg at kofferten tilhørte en kvinne ved navn Eleanor Trigg, leder av et nettverk med kvinnelige hemmelige agenter som ble sendt fra London under krigen. Noen av disse kvinnene kom aldri tilbake, og deres skjebne er et mysterium. Grace bestemmer seg for å forsøke å finne ut sannheten om dem.

6. Philipp Sendker, Ved nattens ende

Sendkers siste, Ved nattens ende, er siste del i trilogien fra Kina, som også består av Hviskende skygger (2015) og Ensomhetens språk (2018).

På en reise til Kina blir den amerikanske journalisten Paul Leibovitz og hans samboer Christine rammet av alle foreldres verste mareritt: Den fire år gamle sønnen deres forsvinner. Han blir funnet etter mindre enn et døgn, men familien blir advart om at de som har bortført sønnen kommer til å gjøre et nytt forsøk. Det eneste sikre stedet er den amerikanske ambassaden i Beijing, flere tusen kilometer unna.

Men hvordan skal de klare å komme seg dit når det militære og politiet er på jakt etter dem og kontrollerer alle fluktveier? På den farefulle ferden må de ta imot hjelp fra fremmede, men hvordan skal de vite hvem de kan stole på?

7. Alyson Richman, Skyenes hemmelighet

Hva det vil si å leve fullt og helt? Alyson Richman utforsker det alle streber etter, gjennom forholdet mellom en dedikert lærer og en elev med spesielle evner. Skyenes hemmelighet er en kjærlighetserklæring til alle lærere som har gjort en forskjell.

Ballerinaen Katja og den vellykkede studenten Sasja må flykte fra hjembyen Kiev i Ukraina, og da sønnen Jurij blir født i USA noen år senere viser det seg at han har en hjertefeil som gjør at han må isoleres. Den ambisiøse læreren Maggie går med på å undervise Jurij hjemme, og et spesielt forhold utvikler seg. Men Maggie innser ikke hvor sterk Jurij har gjort henne før hun trenger styrken aller mest…

8. Elizabeth Berg, Historien om Arthur Truluv

En vakker roman om å miste det kjæreste man har, og om å finne lykken på nytt uansett alder.

Amerikanske Elizabeth Berg har vunnet både priser og leseres hjerter med bøkene sine, som er oversatt til 27 språk. Endelig er hun for første gang oversatt til norsk, med den lille, men mektige Historien om Arthur Truluv.

Arthurs dager har det siste halve året vært helt like; han steller rosehagen, klapper katten og tar bussen til kirkegården for å besøke graven til sin avdøde kone og spise lunsjen sin. Atten år gamle Maddy derimot rømmer til kirkegården hvert friminutt for å komme unna de andre ungdommene på skolen. En dag går hun bort til Arthur, og et helt spesielt vennskap oppstår mellom to enslige sjeler. 

9. Cecelia Ahern, PS: Jeg elsker deg-klubben

PS: Jeg elsker deg!-klubben er en frittstående oppfølger til PS: Jeg elsker deg! om å leve et liv med mening stilt overfor sykdom, sorg og tap, men også om kjærlighet og lykke, om her og nå, og om fremtiden.

Det har gått sju år siden Gerry døde, og seks år siden Holly leste det siste brevet fra ham. Hun er stolt av at hun har greid å skape seg et nytt liv og er klar til å møte fremtiden. Så blir hun kontaktet av en gruppe som kaller seg PS: Jeg elsker deg-klubben, og Hollys trygge tilbærelse er plutselig ikke så trygg lenger. Klubben er inspirert av brevene fra Gerry og nå ønsker medlemmene Hollys hjelp til å utforme en siste hilsen til sine kjære. Er det noe Holly vet, er det at hun ikke vil trekkes tilbake til den sorgen hun omsider har greid å legge bak seg. Men etter hvert forstår hun at det alltid er én ting til å si til den du elsker.

10. Laetitia Comombani, Fletten

Fletten er en kort roman, som blir sittende lenge igjen hos leseren. Boka har solgt i over en halv million eksemplarer i Frankrike, og siden er den oversatt til over 30 språk. Handlingen følger tre ulike kvinneskjebner som krysser hverandre:

Smita bor i India. Hun er kasteløs, og det eneste hun drømmer om, er en bedre fremtid for datteren sin. I kastesystemet bør man kjenne sin plass. Likevel bestemmer Smita seg for å melde inn datteren på skolen.

Giulia bor på Sicilia og arbeider i farens hårverksted. Da faren havner i en dramatisk ulykke, må Guilia ta over driften. Det er da hun oppdager at bedriften er så godt som konkurs.

Sarah bor i Canada. Hun har tre barn, to skilsmisser bak seg, og en vellykket advokatkarriere med forfremmelse på horisonten. Sarah legger hjerte og sjel i jobben sin. Så kommer kreftdiagnosen.

Forbundet med hverandre å vite det, nekter de tre kvinnene å godta skjebnen. De bestemmer seg for å kjempe.