3 romaner om ekteskapets utfordringer

Skjønnlitteratur3 romaner om ekteskapets utfordringer

Vi har samlet tre ekteskapsromaner som reflekterer rundt ulike utfordringer ved parforhold.

Estimert lesetid 5min
Brudepar sett bakfra i landskap
(Foto: Unsplash)

Her finner du en historie om en dysfunksjonell familie, en krimroman om hvordan alle midler tas i bruk når kjærligheten skranter, og en samtidshistorie om å gjøre en ny start i livet når ektefellen forlater deg.

Et psykologisk portrett av en dysfunksjonell familie

Domenico Starnone, Bånd

Som så mange ekteskap har Vanda og Aldos vært gjenstand for krangler, slitasje og rutinenes nedbrytende kraft. Likevel har det overlevd. Eller det virker sånn. Bruddet i ekteskapet deres ligger langt tilbake i tid, men hvis man ser nærmere etter, er sprekkene og manglene åpenbare. Det er som en skjør vase som kan gå i stykker ved den minste berøring. Eller har det kanskje allerede gått i knas uten at noen vil innrømme det? Likte du Elena Ferrantes Svikne dagar, vil du like denne.

«… den korteste, mest lavmælte og følelsesmessig sterkesteromanen fra Domenico Starnone.», skriver The New York Times under tittelen «Brennhet og skarp.»

«Bånd er puslespillaktig, arkitektonisk, en sinnrikt oppbygd roman», skriver The New Yorker.

Også i Norge har Starnone høstet gode kritikker. Vi har samlet tre ekteskapsromaner som reflekterer rundt ulike utfordringer ved parforhold. Bånd får terningkast 5 av VGs anmelder og blir varm anbefalt i Morgenbladet av forfatter Thomas Hyllans Eriksen, som skriver:

«Lacci (Bånd) er et intenst kammerspill, møysommelig destillert som en single malt, en flis av en bok der det viktigste er det som forblir usagt i mellomrommene.»

Krim om ekteskapsproblemer

Anna Ekberg, Kjærlighet for voksne

Anna Ekbergs andre roman er nå ute i pocketversjon. Dette er krim fra to kritikerroste forfattere om hvordan alle midler tas i bruk når kjærligheten skranter. Forfatterne Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich har begge gått gjennom skilsmisse og har hentet inspirasjon fra egne opplevelser.

– Vi ville bruke ekte følelser og hendelser i boken, dermed bruker vi følelser som vi selv har hatt, og det Christian går gjennom er ting som vi selv har vært gjennom. Så tilførte vi selvfølgelig et dryss fantasi over det, forklarer Weinreich.

Psykolog Catrin Sagen gir ofte ektepar råd i en samlivskrise. Hun har aldri før lest en ekteskapsroman i form av en krimbok, og sier til NRK:

– Forfatterne er gode til å skildre de ulike smertene i en skilsmisse.

Gjengangeren er også positive til boken og skriver i sin anmeldelse:

«Dette stoffet griper tak i de innerste, mest følsomme nervetråder – og er dermed noe mer enn en krimroman konstruert med kun et ytre sanseapparat.»

Romanen handler om Christian og Leonora som lever det perfekte liv og har et godt ekteskap. De bor i et drømmehus med utsikt over Vejlefjord og sønnen deres er nettopp erklært frisk etter lang tids sykdom. Men så oppdager Leonora at mannen har en affære med en annen kvinne. Det snur opp ned på hennes oppfatning av ham, seg selv og livet deres sammen. Leonora innser at hun risikerer å bli forlatt, og hun tar en beslutning: Det skal ikke skje, uansett hvilke midler hun må ta i bruk.

Om en ny start etter en vanskelig skilsmisse

Lucy Dillon, 100 umistelige ting

«100 umistelige ting er en hjertevarm, håpefull, gjennomtenkt og rørende bok om å gi slipp på fortiden, ikke bekymre seg for fremtiden og gripe nåtiden med begge hender», skriver Beate Ellingsen om romanen. Hun står bak bloggen Heartart.

– Finn de små øyeblikkene i livet hvor du stopper opp og kjenner at du er glad for å leve. En vakker solnedgang, en kopp med te eller gule støvler på et barn i en park. Det finnes vakre øyeblikk som gjør sjelen lykkelig overalt, og vi bør lære oss å sette pris på disse øyeblikkene. Ta et bilde med hjertet ditt og ikke med Instagram, sier forfatter Lucy Dillon. Feelgood-boken 100 umistelige ting handler nettopp om det å nyte livet her og nå.

Hovedpersonen i 100 umistelige ting, Gina, har vært gjennom en tøff tid og nå ønsker hun en ny start. I beste Kondo-stil bestemmer hun seg for å forenkle livet ved å gi bort alt hun eier, bortsett fra 100 ting som betyr noe spesielt for henne. Men så snart hun gir bort noe, ser hun at noe nytt dukker opp. Hun selger en sykkel … og får en hund. Og når ektemannen forlater henne, tar det ikke lang tid før hun blir forelsket igjen. Hun oppdager at når du har mistet nesten alt, forstår du hva som er viktig. Men spørsmålet er om det noen gang er det du forventer? 100 umistelige ting er en samtidshistorie det er lett å kjenne seg igjen i et univers som man ønsker å være en del av. Romanen vant Romantic Novelists’ Association Contemporary Romantic Novel prize i 2015.