Lesernes boktips: Kjærlighet, lengsel og historiske elementer

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerLesernes boktips: Kjærlighet, lengsel og historiske elementer

Hver måned deler Boktips lesernes beste boklister, og deler ut en bokpakke verdt 1500 kroner. Denne månedens vinner er Lisa Chatur Vestby, som har levert inn en liste med deilige feelgoodbøker.

Estimert lesetid 8min
Par på sykler i solnedgang
(Foto: Everton Vila Asah)

Månedens liste inneholder Lisa Chatur Vestbys favorittbøker, nøye utvalg til denne listen. Dette er fine bøker om kjærlighet, lengsel, om å finne seg selv, og noen av de med historiske elementer, ifølge Vestby.

Jeg satt igjen med en god følelse etter jeg leste disse, og det var vanskelig å plukke opp en ny bok rett etter på.

Gripende slektsdrama

Orkideens hemmelighet av Lucinda Riley er en dramatisk og gripende kjærlighetshistorie som spenner over flere generasjoner og har handling fra både England og Thailand.

Som barn tilbrakte Julia Forrester mye tid på det gamle godset Wharton Park, der bestefaren hennes var gartner og dyrket vakre orkideer. Når en tragisk ulykke rammer Julias familie, vender hun tilbake til de vakre omgivelsene rundt Wharton Park. Kit Crawford er arving til godset og er i gang med å pusse opp eiendommen. Funnet av en gammel dagbok blir nøkkelen til en kjærlighetshistorie som i sin tid nesten ødela Wharton Park.

Fra funklende palass i India til vakre gods i England

Midnattsrosen av Lucinda Riley har en handling som spenner over fire generasjoner i to svært forskjellige kulturer.

Anahita kommer fra en fin, men fattig indisk familie, og får livet snudd på hodet når hun blir kjent med den bortskjemte prinsesse Indira. Hun blir med til England som Indiras ledsagerske like før første verdenskrig bryter ut. Der møter hun Donald, arvingen til det gamle godset Astbury, og hans utspekulerte mor. Åtti år senere avdekker hennes oldebarn mørke hemmeligheter som truer det gamle dynastiet.

Fremtiden deres står skrevet i stjernene

Lucinda Rileys imponerende fortellertalent kommer til sin fulle rett i dette som er første bok i en serie på syv bøker, basert på legendene om stjernebildet De syv søstre.

Maia og de fem søstrene hennes er samlet i barndomshjemmet, et vakkert og tilbaketrukket slott ved Genèvesjøen i Sveits. De har akkurat fått vite at Pa Salt, mannen som adopterte dem, er død. Hver av søstrene får et spor som skal lede dem til deres opprinnelse. Maias spor fører henne til et forfallent herskapshus i Rio de Janeiro i Brasil, og her begynner hun å nøste opp sin egen historie.

Dypt rørende

Indias datter av Shilpi Somaya Gowda er en emosjonell og eksotisk fortelling som tar deg tett på Indias kultur, mennesker, lukter og smak

Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter, og trygler sin mann om å få tilbringe én natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem. I USA vokser Asha opp hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel trekkes hun mot sitt fødeland, og reiser til India for å fi nne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler.

Viktorianske eventyr, en hemmelig hage, og et mysterium

Den glemte hagen av Kate Morton er en fengslene historie om fortiden, hemmeligheter og familie.

Rett før første verdenskrig blir en liten jente funnet forlatt ombord på et skip på vei til Australia. Den mystiske kvinnen som hadde lovet å passe på henne, har forsvunnet sporløst. På den lille jentas 21-årsdag, får Nell Andrews vite en hemmelighet som kommer til å forandre livet hennes for alltid. Først flere tiår senere begynner hun å lete etter sannheten.

Perfekt for Downton Abbey-fans

Tilbake til Riverton er en vakker debutroman av Kate Morten satt i England i mellomkrigstiden.

To søstre blir vitner til at en ung poet tar livet av seg på en sosietetsfest i 1924. Den nittiåtte år gamle Grace Bradley, som en gang var hushjelp på Riverton, husker sin egen del av historien, en hemmelighet hun har holdt på lenge. Da en ung produsent kommer til henne for å lage film av hendelsen forteller hun hva som skjedde den sommeren i 1924, i etterkant av den første verdenskrig og i de glamorøse 20-årene. Dette er forfatterens debutroman.

Mysterier, hemmeligheter, tyveri, mord og kjærlighet

Kate Morton har gjort stor suksess verden over med sine fortryllende romaner, og Hemmeligheter er intet unntak.

1961: Det er en varm sommerdag. Mens familien er på fødselsdagsutflukt ved elva som renner like ved gården deres i Suffolk, gjemmer seksten år gamle Laurel seg i en trehytte. Hun tenker på en gutt som heter Billy, en reise til London, og den lysende fremtiden hun ikke kan vente med å komme i gang med. Men før den idylliske ettermiddagen er over, har Laurel blitt vitne til en grufull forbrytelse som endrer alt.
2011: Laurel, som nå er en kjent skuespillerinne, overveldes av skygger fra fortiden. Hun plages av minnene og mysteriet rundt hva hun så den dagen i 1961, og returnerer til barndomshjemmet. Et bilde begynner å avtegne seg idet hun graver i familiehistorien. Tre fremmede fra forskjellige verdener – Dorothy, Vivien og Jimmy – som tilfeldigvis møttes i London i krigens dager, blir knyttet til hverandre for alltid.

Et gammelt gods, et brev fra fortiden, en hemmelighet på den andre siden av jorden.

Corina Bomann har en enestående evne til å gi en følelse av at man virkelig er der når man leser Sommerfugløya.

Dianas ekteskap er i ferd med å rakne, og etter at hennes gamle tante også er død, føler hun seg ensom og forlatt. I tingene etter tanten finner hun et gammelt gulnet fotografi som viser et hus i et landskap av palmer. Foran huset står en ung kvinne. Kan det være Dianas oldemor som bodde på Sri Lanka? Diana begir seg ut på leting etter røttene sine i et fremmed land på den andre siden av kloden.

Mørk sannhet – vakre løgner

Det forbudte barnet av Katherine Webb er en dramatisk og oppslukende fortelling om to sterke kvinner som er villig til å risikere alt for å avsløre knusende og svikefulle løgner.

Bath, 1821: Innerst i Lansdown Crescent på et høydedrag over byen, ruver herskapshuset til den rike og innflytelsesrike Alleyn-familien. Her har sønnen Jonathan levd isolert i mørke bak gjenspikrede vinduer siden han kom tilbake fra napoleonskrigene. Men tjenestejenta Stær tror ikke det er krigens redsler som tærer på Jonathan. Hun er overbevist om at han er blitt gal fordi han tok livet av ungdomskjæresten Alice, som Stær elsket som en søster.
Da den unge Rachel Weekes flytter til byen, har det en rystende virkning på både Alleyn-familien og mange andre i Bath. Med sitt sannhetssøkende og ærlige vesen tvinger Rachel gradvis fortidens hemmeligheter ut av skyggene. Men Rachel og Stær må begge betale en høy pris dersom sannheten om Alice skal helt frem i dagen.

Spansk borgerkrig

Parfymehagen av Kate Lord Brown er en praktfull historie der fortid og nåtid er mesterlig flettet sammen i en dramatisk skildring av kjærlighet, tap, håp og drømmer.

I en landsby i fjellene i Valencia ligger en avstengt villa og vokter sine hemmeligheter. De hvitkalkede veggene har forvitret, og den en gang så vakre hagen er et gjengrodd villnis. Nøklene til den gamle villaen og en bunke med brev viser seg å være arven Emma Temples mor etterlater seg. 
Da Emma blir sveket av mannen hun elsker, bryter hun opp fra livet i London og reiser til Valencia. Villa de Valle viser seg å være det perfekte tilfluktssted. Her kan hun starte på nytt og fortsette å gjøre det hun elsker, nemlig å skape vidunderlig parfyme. 
Gjennom brevene får Emma innblikk i sin mors historie og hemme.lighetene som sitter i de gamle veggene. Hun blir dratt inn i en dramatisk historie om idealisme, tapt kjærlighet og familier splittet av krig. Ingenting ser ut til å være slik hun trodde. Jo dypere hun dykker ned i historien, desto tydeligere forstår hun hvorfor villaen var så viktig for moren hennes.

Vil du vinne bøker for 1500 kroner?

Delta i neste måneds boklistekonkurranse ved å velge ut mellom fem og ti bøker du anbefaler. Gi boklisten din et navn, for eksempel «Sci-Fi-listen» eller «Mine favorittbøker». Send inn boklisten, samt en kort begrunnelse for hvorfor du har valgt bøkene, til boktips@cappelendamm.no.

Hver måned velger vi ut en vinner som får publisert sin bokliste på Boktips.no. Vinneren mottar en rabattkode som kan brukes til å kjøpe bøker for 1500 kroner. Du kan ikke bruke rabattkoden på bøker utgitt i 2018 og 2019, fordi de er regulert av fastprisavtalen.

Ikke glem og også dele listen din på Boktips gruppen facebook!