10 kjappe med Sarah Jio

Når Sarah Jio forteller at hun er forfatter, er hun redd folk tror hun lyver. Men nå utgis hun i 27 land, så det er kanskje på tide å ta tittelen til seg? I disse dager kommer hennes siste roman «Alle blomstene i Paris» ut. Vi stilte henne ti kjappe spørsmål.

Portrett av Sarah Jio
Sarah Jio er klar med sin åttende roman på norsk, «Alle blomstene i Paris». (Foto: Rebecca Ellison)

Sarah Jio er elsket av mange for sine medrivende og vakre romaner, som alle er blitt bestselgere i USA. Hun har besøkt Norge flere ganger, og nå kommer hennes åttende bok på norsk. Alle blomstene i Paris skildrer to kvinner skilt av tiden, men forent gjennom byen Paris og sjokkerende hemmeligheter. Vi stilte Sarah Jio ti kjappe spørsmål.

1. Hva inspirerte deg til å skrive?

– Da jeg kjørte ut av et parkeringshus i sentrum av Seattle, måtte jeg bråbremse da en hjemløs mann snublet ut i gata. Jeg møtte blikket hans idet bilen stanset, og jeg ble overveldet av en følelse av at jeg hadde møtt ham før. Han var mager og skjeggete og øynene var veldig triste, men likevel var det noe kjent ved ham. Da jeg kjørte videre med den lille sønnen min i barnesetet bak i bilen, begynte jeg å forestille meg plotet i For evig. Karakterene kom til meg veldig raskt, og fortellingen begynte å leve der og da.

2. Har du et favorittord?

– Akkurat nå er jeg forelsket i ordet «sanguine».  Jeg liker å uttale det både inni meg og høyt, og jeg syns det er et perfekt ord.

3. Hva betyr det?

– Det betyr «positiv», og brukes særlig i forbindelse med en vanskelig eller tilsynelatende umulig situasjon. Jeg skal forsøke å bli mer «sanguine» i 2017!

Foto: Rebecca Ellison

4. Hva liker du best med Norge?

– Norge er et av de vakreste og mest interessante landene i verden. Jeg liker så godt at nordmenn ser ut til å ha både en sterk karakter og at dere er så glad i litteratur! Jeg er også begeistret for den norske stilen og arkitekturen.

5. Når skjønte du at du var forfatter?

– For å være helt ærlig, så lider jeg fortsatt litt av det som kalles «bedragersyndromet». Det høres kanskje rart ut, men når jeg er på fester, er jeg alltid redd for å fortelle folk hva jeg lever av – i frykt for at de ikke skal tro meg! Men etter hvert som bøkene mine er utgitt i mer enn 25 land , og jeg får tilbakemeldinger fra lesere over hele verden, begynner det å synke inn … Jeg er veldig takknemlig for at jeg har vært så heldig og at jeg får lov til å gjøre det jeg liker aller best: å fortelle historier og dele dem med andre.

6. Foretrekker du fjellet eller sjøen?

– Jeg elsker sjøen! Jeg ville aldri klare å bo langt unna vann – og aller helst saltvann. Det er så styrkende og avslappende.

7. Hvis du kunne dra hvor som helst i verden, hvor ville du helst reist akkurat nå?

– Jeg velger alltid Paris. Da ville jeg dra til min lille favorittkafé på Rue de Cler, og deretter rusle opp til Montmartre og ta et glass vin mens jeg satt og så ut over byen.

8. Hvilken av romanene dine betyr mest for deg?

– Den første, Fioler i mars, vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. Det er med den første boken som med den første kjærligheten eller den første graviditeten. Det er ikke noe som kommer opp mot de følelsene du opplever mens du skriver den og ser den bli utgitt. Frost i mai, som var den første av bøkene mine som kom inn på bestselgerlisten til New York Times, betyr også veldig mye for meg.

9. Hvor foretrekker du å skrive?

– Før var jeg veldig nøye på hvor jeg skrev, jeg kunne bare gjøre det på kontoret mitt i Seattle. Men etter hvert som hverdagen har blitt stadig mer hektisk og jeg reiser mer, har jeg lært meg å skrive overalt – på bråkete kafeer, på fly og på fotballtreningen til sønnen min. Og det fungerer faktisk!

10. Kan du si litt om din neste roman?

– Jeg kan ikke røpe så mye ennå, men bare si at jeg er veldig oppglødd over den. Den er med meg hele dagen og holder meg oppe om natten. Og jeg er spesielt fornøyd med tittelen. Jeg gleder meg til å dele den med dere – snart!