Turnédronning Gunn Marit Nisja: – Jeg er helt satt ut, og veldig takknemlig for at karakterene mine kan bety noe for så mange

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerTurnédronning Gunn Marit Nisja: – Jeg er helt satt ut, og veldig takknemlig for at karakterene mine kan bety noe for så mange

Forfatter Gunn Marit Nisja har tett kontakt med leserne sine. I år besøker hun flere titalls steder rundt om i landet med romanen «Gullungen».

Estimert lesetid 4min
Foto av Gunn Marit Nisja, omslaget til boka hennes "Gullungen" lagt oppå
Gunn Marit Nisja ble nominert til Bokhandlerprisen for sin debutroman «Naken i hijab». Hennes nye «Gullungen» handler om søskenkjærlighet og er satt til et lite norsk tettsted og oppvekstmiljø på 80- og 90-tallet. (Foto: Nina Djaerff)

Gunn Marit Nisjas sjette roman, Gullungen, fikk nylig terningkast 6, er trykket i nytt opplag og finner stadig nye lesere. Denne vinteren og våren har forfatteren reist rundt på arrangementer mange steder i landet, bl.a. på biblioteker og i bokhandel, og turnélivet fortsetter utover sommeren og høsten.

Også med tidligere bøker har Nisja vært mye rundt og møtt leserne. Ja, faktisk har hun etter hvert turnert så aktivt at hun må kunne anses som noe i nærheten av en ukronet turnédronning.

Gunn Marit Nisja er land og strand rundt med boka si Gullungen. (Foto: Gunn Marit Nisja // Privat)

Storesøsteren som skulle passe på

Gullungen er en oppvekstroman som har mye av forfatterens egne minner i seg. Det handler om søskenkjærlighet og tjuvfiske, gamle sår og nye muligheter.

Varmt og sårt om søskenkjærlighet 

Randaberg24

«Er det virkelig her vi skal bo?» Dette er hovedkarakteren Heddas første tanke idet hun ankommer det gudsforlatte tettstedet Grodal. Faren er fortsatt på Østlandet. Hedda, 15 år, har flyttet i forveien sammen med moren og lillesøsteren Diddi. Da hun ikke kommer overens med jentene i klassen, blir Hedda kjent med guttene i stedet. De tar henne med inn i en hittil ukjent og farlig verden. Men mens Hedda vet å ta vare på seg selv, er det verre med Diddi, lillesøsteren med de fine mørke krøllene.

Det var alltid Heddas jobb å passe på Diddi. Men hva var det egentlig som gikk galt i den lille bygda? 25 år senere forsøker storesøsteren fremdeles å forsone seg med det som skjedde den skjebnesvangre sommeren.

Bestill Gullungen hjem i postkassa her.
Kjøp Gullungen som e-bok her.

Mange kjenner seg igjen

– ​Det har vært sårt, men også veldig givende å reise rundt og snakke om både boka og egne erfaringer. Skal man virkelig rippe opp i noe som man har brukt så mye energi på å skjule og fortrenge? Men jeg har blitt så utrolig godt tatt imot overalt, sier forfatteren.

Hun forteller at tilbakemeldingene har vært overveldende.

– Jeg er helt satt ut, og veldig takknemlig for at karakterene mine kan bety noe for så mange. Disse litt rufsete ungdommene i boka er med meg hver dag, jeg har blitt veldig glad i dem. Jeg tror at kombinasjonen av oppvekstmiljø på 80- og 90-tallet og historien om vennskap og søskenkjærlighet blir en sånn «vond-god»-miks som berører leserne.

– Det er jo trist at mange kjenner så godt til dette med utenforskap blant barn og ungdom, men på turné har det blitt så overveldende mange fine samtaler og lesermøter. Det å åpne opp har utvilsomt en slags helende effekt, og jeg blir ydmyk når jeg ser at fortellingen min kan bidra til dette.

Omtalt mange steder

Sagt om «Gullungen»

«En briljant historie hvor overskuddet til forfatteren porsjoneres ut på løpende bånd» Randaberg 24 – Terningkast 6

«En bok full av kjærlighet» Sandefjords Blad

«Gullungen ga meg gåsehud. Anbefales varmt!» Artemisias Verden

«Hvor mye skal man tåle? Fantastisk gripende […] , denne leseopplevelsen kan du ikke gå glipp av.» Bokblogger Hege B. Austvoll – terningkast 6

«Forfatteren skriver med stor innsikt og treffsikkerhet – midt i hjerterota» Trude Cecilie Næss, Norli Solsiden

«Historien drar i meg og lar meg ikke få fred. Årets beste leseopplevelse.» Mari Ann Augestad, forfatter

«En roman alle vil like. Jordnært, sårt og fint, alt på en gang.» Bokblogger Lillasjel

«En fengende og ekstra sterk bok som du føler, lukter og smaker. Skulle bare ønske den var dobbelt så lang!» Inga Dalsegg, billedkunstner

«Ved bokens slutt satt jeg med en stor klump i halsen […] en oppvekstroman som berører den som leser.» Bokblogger Beathes bibliotek

«Dette er ingen bok man legger fra seg før den er ferdiglest, og definitivt ingen bok man leser uten å la seg berøre.» Bokblogger Ellikens bokhylle

– Hvis jeg ikke skriver, er jeg ikke meg selv

Da Gunn Marit Nisja nylig kom hjem fra en runde på Nordvestlandet, ventet en god nyhet:

– Ja, jeg holdt på å pakke ut av kofferten da beskjeden fra forlaget kom om at boka var utsolgt og at nytt opplag skulle i trykken. Jeg måtte sette meg ned litt, jeg ble så glad. Nå har 2. opplag kommet, og det var utrolig stas å pakke opp esken fra forlaget og se omslaget prydet med terningkast 6 og gode ord fra dem som har anmeldt boken. 

Nisja skal altså fortsette å møte lesere utover sommeren og høsten, men har selvsagt også startet arbeidet med en ny roman: 

– Hvis jeg ikke skriver, er jeg ikke meg selv, og bedre motivasjon til å skrive enn mottakelsen av Gullungen kan ingen forfatter få.

Det nyeste sitatet, fra «Ellikens bokhylle», var: 

«Dette er ingen bok man legger fra seg før den er ferdiglest, og definitivt ingen bok man leser uten å la seg berøre.»

Bestill Gullungen hjem i postkassa her.
Kjøp Gullungen som e-bok her.