«Folk med angst» – et tragikomisk gisseldrama

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Folk med angst» – et tragikomisk gisseldrama

Fredrik Backmans «Folk med angst» kan bli en like stor verdenssuksess som «En mann ved navn Ove». Den handler om et mislykket bankran og tragikomisk gisseldrama.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Fredrik Backman med rosa kanin
(Foto: Linnéa Jonasson Bernholm)

Jeg var av dem som forelsket meg fullstendig i Fredrik Backmans En mann ved navn Ove i 2012. Den gang var vi en gjeng på Cappelen Damm som fikk lese manus en god stund før boken skulle ut, og vi nærmest sloss om hvem av oss som var mest begeistret for denne hjertevarme skildringen av en gjenkjennelig grinebiter.

11 millioner solgte bøker – Tom Hanks som Ove

Resten av historien om Fredrik Backman og Ove er et eventyr. En mann ved navn Ove har solgt over 150 000 eksemplarer her i landet, og over 6 millioner på verdensbasis. Backman har til nå utgitt fem romaner som alle har ligget på New York Times bestselgerliste, solgt mer enn 11 millioner bøker og er oversatt til 44 språk.

Hva har Rolf Lassgård, Sven Nordin og Tom Hanks til felles? Jo, at de alle framstiller Ove. En mann ved navn Ove ble filmatisert med Rolf Lassgård i hovedrollen i 2017. Den ble en av tidenes mest sette svenske filmer og fikk to Oscar-nominasjoner. Her hjemme spilte Sven Nordin rollen som Ove i en enmanns forestilling som han har turnert hele Norge rundt med. Og nå blir det Hollywood-film med Tom Hanks som Ove.

Folk med angst – et nytt høydepunkt

Mange lesere har også elsket Backmans romaner etter brakdebuten som for eksempel Britt-Mari var her og Mormor hilser og sier unnskyld. Likevel har flere av oss ventet på at vi skulle få en like epokegjørende roman som En mann ved navn Ove igjen. Nå er den her og heter Folk med angst.

Folk med angst er et slags humoristisk kammerspill der du som leser både ler og gråter. Jeg har møtt mange undrende blikk mens jeg hikstet høyt flere ganger – selv under andre gangs lesning av boken. For her er det tragiske skjebner og episoder som blir stilt ut og skrudd så rart at du ikke helt vet om du gråter av sorg eller glede.

Problemet med å rane en kontantfri bank

Det utløsende for handlingen er et mislykket bankran. En helt alminnelig forelder har opplevd at hele verden er rast sammen og ender i desperasjon opp som bankraner. Ektefellen er blitt sammen med ranerens sjef. Dermed mister raneren ikke bare jobben, men også ektefellen og huset der barna bor. Uten jobb – ingen inntekt eller bolig, og i så fall ikke besøksrett til barna. Så får raneren muligheten til å leie en leilighet, men må da skaffe 6500 kroner til den aller første husleien. I desperasjon finner raneren en pistol, går inn i en bank og krever pengene til husleien. Men personalet ler, for dette er en kontantfri bank. Så da er det bare en kontantfri flukt som gjenstår.

Å stupe inn i en visning med en pistol i hånden

Vondt blir til verre når raneren løper vekk fra politisirener og havner i en leilighet der det er visning. Siden raneren stuper inn med en pistol tror jo alle som er i leiligheten at det er en gisselsituasjon, og dermed blir det det.

Så utvikler romanen seg til tidenes merkeligste, morsomste og mest rørende gisseldrama. Og da utvides historien også til en fortelling om gislene. Det er en fortelling om mennesker i knipe som ikke vet hva de skal gjøre med smerten sin. Her møter du to bitre IKEA-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og en mann med et kaninhode. En ytterst skrudd gjeng som det er vanskelig ikke å elske.

Mannen med kaninhode

Mannen med kaninhode er en av mine favoritter i boken. Han tilbyr nemlig sine tjenester for å ødelegge visninger. Idet folk går rundt på visningen og kanskje får lyst til å by på leiligheten, stuper han fram i de mest absurde forkledninger. Da oppstår det gjerne forvirring og misstemning, slik at de færreste vil by på leiligheten. Noe som selvsagt er en fordel for dem som ønsker å få leiligheten til en god pris. Denne gangen blir de to som skaper misstemningen: raneren og kaninen.

En komedie og et krimmysterium

Folk med angst er en herlig, variert komedie, men også et spennende krimmysterium. For til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men da politiet stormer leiligheten er den tom …

I en serie dysfunksjonelle vitneavhør får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. Derfra utvikler det seg til et klassisk puslespill-mysterium rundt spørsmålene: Hvordan lyktes raneren med å flykte? Hvorfor er alle så sinte? Og hva er det egentlig som er feil med folk nå for tiden?

Strålende mottakelse i Sverige

Fredrik Backmans bøker har fått strålende mottakelse i alle land de er kommet ut. Nå er de svenske anmelderne enige med meg om at Folk med angst er Backmans beste roman siden En mann ved navn Ove.

Her er et lite knippe sitater fra de svenske kritikkene:

«Jeg blir totalt forført … En kjærlighetshistorie til livet, og et sørgedikt over forgjengeligheten …» – Tara

«På ett plan er dette altså en skikkelig skrudd komedie, ofte morsom og iblant veldig morsom.» – Svenska Dagbladet

«En skikkelig feelgood-historie med en masse unnskyldende klokskap om livet.» – Socialpolitik

«… et humoristisk kammerspill mot et dramatisk bakteppe, skildret med en stor dose empati og varme.» – BTJ

«Det er tonen som gjør Fredrik Backman så spesiell … Han gjør stadig hverdagslige observasjoner som setter ord på skavankene våre og krydrer med humor i overraskende vendinger … Fredrik Backman er en av de svært få samtidsforfatterne som lykkes i å skildre mannlig ensomhet.» – Dagens Nyheter