«En mann ved navn Ove» – Oscar-nominert

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«En mann ved navn Ove» – Oscar-nominert
Estimert lesetid 4min

Ove er svensk, 59 år, kjører Saab og er borettslagets skrekk, og han har tatt hele verden med storm. Nå er filmen om ham «En mann ved navn Ove» blitt Oscar-nominert.

Mens vi slikker våre sår over at Kongens nei fikk nei til Oscar-nominasjon, kan vi trøste oss over at svenskenes bidrag En mann ved navn Ove ble nominert. Filmen er en av de mest sette i Sverige gjennom tidene, og den bygger på Fredrik Backmans bok med samme navn. Romanen har hatt eventyrlig suksess og har solgt over en million eksemplarer i Sverige og over 130 000 her i landet. Den har nå ligget over ett år på New York Times bestselgerliste og en del av tiden som nummer en.

En blanding av Fleksnes og Narvestad

En mann ved navn Ove filmpocket


Hvem er Ove? Ove er 59 år, kjører Saab og er naboenes skrekk for hver morgen går han på inspeksjonsrunde i borettslaget for å se til at alt er på stell. Dette til tross for at han for lengst er avsatt som styreleder. Han sparer på strømmen og pruter i butikken, og han har et uvennlig ord til de fleste. Ove beskriver seg selv slik: «Sonja sier jeg er langsint, men jeg er ikke det, bare prinsippfast.» Men bak det tilsynelatende bistre og kontrollerte uttrykket skjuler det seg en sorg, og en nyinnflyttet nabo fra Iran samt en rufsete katt som Ove absolutt ikke har noe til overs for, gjør det vanskelig for ham å opprettholde sinnet sitt. Han er svensk, 59 år, kjører Saab og er borettslagets skrekk, og nå kan du se ham på dvd eller iTunes.

Mange har lurt på hva er det med denne Ove, for han er da en utrolig grinebiter, så hva er så morsomt med ham? Til tross for – eller kanskje på grunn av – at han er en slags blanding av Fleksnes og Narvestad har det nærmest blitt en folkebevegelse i Norden å elske ham.

Rolf Lassgård som Ove

Det kanskje aller beste ved filmen er det usedvanlig fine valget av skuespillere. Selv var jeg litt skeptisk til at Rolf Lassgård skulle spille Ove. Han var en svært god Kurt Wallander i mange år, men jeg tenkte at han ikke kunne bli vår Ove. Men der er han blitt, og filmen er ellers fylt opp med kjente og kjære karakterer som er spilt av Sveriges fremste skuespillere. Det virker som om figurene bare har spasert rett ut av boksidene til Fredrik Backman. Da filmen hadde premiere i Norge, hadde jeg gleden av å lage en podcast med Rolf Lassgård og filmens regissør Hannes Holm.

Et glansnummer for Sven Nordin

Sven som Ove
Sven Nordin spiller Ove i Centralteatrets og Riksteatrets «En mann ved navn Ove» som skal turnere over hele landet fra februar.

Før filmen kom ble En mann ved navn Ove satt opp som teaterstykket – en monolog i Stockholm. Også det ble en enorm suksess. I november ble det satt opp på Centralteatret med Sven Nordin som Ove. Også det er blitt en enorm suksess, og stykket skal nå spilles over det ganske land med Riksteatret. Sven Nordin er på nivå med Rolf Lassgård, og i denne halvannen times lange monologen får han spilt ut hele sitt register. Fortellingen om Ove er nydelig og rørende, og i denne teaterversjonen har man lykkes å fortelle den på en måte som gjør at vi er overbevist om at han også er norsk. Det er rett og slett blitt et glansnummer for Sven Nordin. VGs anmelder Borghild Maaland ga forestillingen fem på terningen og beskrev Sven Nordins innsats slik: «Nordin spiller ut sine nyanser; er barsk og øm, forsiktig følsom og et rappkjefta petimeter. (…) Nordin spiller Oves naboer – venner og uvenner – med raske skift, presise detaljer og en timing i blikk, stemme og bevegelser som bare de beste komediespillerne har.»

Her kan du se Riksteatrets turneliste for den norske En mann ved navn Ove.

Les boka – se filmen


Og vi som er lesere vet som Ernest Hemingway: «Min bok er som en okse – filmen en buljongterning». Så har du ikke lest boka, gjør det først. Deretter tar du med deg hele familien på teater eller ser filmen og ler og gråter med Ove. Her har du liten smakebit fra filmen: