Norges viktigste forfattere intervjues av Hallgeir Opedal i suksess-podcasten BokPod

Den populære podcasten BokPod ble lansert tilbake i 2015 og består av 33 timelange intervjuer med Dag Solstad, Ingvar Ambjørnsen, Agnes Ravatn, Tove Nilsen, Jon Fosse og nå avdøde Beate Grimsrud. For å nevne noen.

Estimert lesetid 4min
Collage med BokPod-logoen og foto av Ingvar Ambjørnsen
I BokPod-episoden med Ingvar Ambjørnsen snakker han om Larvik, Olav H. Hauge, revejakt, Ellings oppstandelse, alkohol og ti-året han har glemt. (Foto: Marie Sjøvold)

BokPod presenterer Norges mest interessante forfattere, dybdeintervjuet av den prisbelønte portrettøren Hallgeir Opedal, kjent fra Dagbladet Magasinet. Podcasten ble lansert tilbake i 2015, og sendingene gikk da rett til topps på iTunes liste for podcaster. Totalt har lyttertallene bikket 400 000, og det kommer stadig flere lyttere til.

Ta med deg dine favorittforfattere – når som helst, hvor som helst, og bli ekstra godt kjent med dem.

Blant forfatterne som er med, finner du for eksempel Ingvar Ambjørnsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Lars Saabye Christensen, Tove Nilsen, Jon Michelet og Beate Grimsrud.

Du finner alle episodene på for eksempel Spotify, iTunes eller i podcast-appen din. De ligger også samlet på cappelendamm.no.

En unik samling intervjuer 

BokPod byr på tidløse møter med Norges viktigste forfattere. Her forteller de om skriving, arbeidsmetoder, rutiner, tanker omkring det å være forfatter, og like viktig: hvorfor de ble forfattere i det hele tatt.

I 2016 ble intervjuene gjort om til skriftlige portretter, utgitt samlet i boka Bokpod. Hallgeir Opedal, som er en av landets mest erfarne og kjente portrettører, har bearbeidet intervjuene og fylt på med materiale som ikke ble publisert i podkasten.

Her kan du høre et utvalg av episodene:

Ingvar Ambjørnsen

I denne episoden snakker Ingvar Ambjørnsen om Larvik, Olav H. Hauge, revejakt, Ellings oppstandelse, alkohol og ti-året han har glemt.

Ingvar Ambjørnsen (f. 1956) vokste opp i Larvik, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Hamburg i Tyskland. Han debuterte i 1981 med 23-salen, og har siden utgitt et stort antall kritikerroste og prisbelønte bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986), ungdomsserie om Pelle og Proffen fikk et stort publikum på 80- og 90-tallet, og med med de fire romanene om Elling ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Ambjørnsen har mottatt en rekke priser utover dette, og høsten 2023 ble han i tillegg hedret med den høythengende Aschehougprisen for sitt forfatterskap.

Tove Nilsen

I BokPod forteller hun om mor og far, slakten av Eldrid Lunden og om da hun fikk kjeft av Anna Elisabeth Westerlund.

Tove Nilsen (f. 1952) debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken, og har siden skrevet en rekke bøker, blant annet Skyskraperengler (1982), Kvinner om natten (2001), Kreta-døgn (2003), Sommer 2005 (2006), Vingetyven (2008) og essaysamlingen Skrivefest(2005). For Øyets sult (1993) ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris, og denne i likhet med andre av hennes romaner er oversatt til flere språk.

Dag Solstad

Dag Solstad prater blant annet om Rukla og paraplyen, mor og Sandefjord, rødvin og stråling. Og så avslører han hvem som er litteraturhistoriens lateste forfatter.

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris.

Lars Saabye Christensen

Lars Saaby Christensen snakker om Beatles, bilturer, pinligheter som litterært drivstoff – og om Se og Hør-bildet han aldri håper kommer på trykk.

Lars Saabye Christensen (født 1953), debuterte i 1976 med diktsamlingen Historien om Gly. Den fikk han Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han utgav sin første roman i 1977 under tittelen Amatøren. Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og manglende oversikt over eget liv, velger galt og opptrer klossete – det er personer som ofte er hovedpersoner i bøkene hans.

Alle BokPod-episodene finner du her!