Fem Vigdis Hjorth-bøker du må få med deg

RomanerRomanerFem Vigdis Hjorth-bøker du må få med deg

Nå trykkes Vigdis Hjorths «Will and Testament» i nytt, femsifret opplag i USA. Vi har plukket ut fem av de beste Hjorth-bøkene for deg som ikke fikk nok etter «Arv og miljø».

Estimert lesetid 4min
Portrett av Vigdis Hjorth
Vigdis Hjorth gjør det bra i USA om dagen med oversettelsen av Arv og miljø, eller Will and testament som den heter på engelsk. Vi har samlet noen av hennes beste bøker. (Foto: Agnete Brun)

Høsten 2019 fulgte Vigdis Hjorth i Knausgård og Dag Solstads fotspor og fikk sitt store gjennombrudd i det amerikanske bokmarkedet. Arv og miljø satte litteratur-Norge på hodet da den kom i 2016, og i starten av oktober fikk boka – som har fått den engelske tittelen Will and Testament – hovedanmeldelsen i The New Yorker. I tillegg til en drøss andre anmeldelser har boka vært med på lister over anbefalte bøker i både Paris Review og New York Times, og blitt nominert til National Book Awards.

Likte du Arv og miljø, og men er usikker på hva du skal lese neste gang? Her er fem av Vigdis Hjorths beste bøker fra et forfatterskap som strekker seg over mer enn 30 år.

Leve posthornet! (2012)

Leve posthornet! er noe så sjeldent som en «vellykket politisk roman om (hold deg fast) postdirektivet,» som Frode Helmich Pedersen i Bergens Tidende skrev. Boka sikret Vigdis Hjorth Kritikerprisen i 2012.

I Leve posthornet! møter vi Ellinor, en kommunikasjonsrågiver i tredveårene som kjenner at det ikke er nok alvor og inderlighet i tilværelsen. At livet hennes er for banalt for fortvilelsen hun føler. Da en kollega forsvinner, må hun overta jobben fra Postkom som han sto midt oppe i. Ved å lære de postansatte om media, makt og politikk skal hun bistå dem i arbeidet mot innføringen av EUs tredje postdirektiv. Vi følger livet hennes gjennom et halvår fram til Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011.

Et norsk hus (2014)

I Et norsk hus stiller Hjorth spørsmåler som: Hvilke konkrete forpliktelser har vi overfor våre nærmeste? Hvordan står det til med naboen?

Tekstilkunstneren Alma er skilt, med voksne barn, og bor i et gammelt tømmerhus ved skogen i et ganske velstående nabolag. For å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger, og leier ut en del av huset. Når et ungt polsk par flytter inn blir hun konfrontert med at takhøyden i hennes ukonvensjonelle kunstnerhjem ikke er så stor som hun egentlig tror selv.

«Med Et norsk hus har Hjorth bygget nok et luftig rom i norsk litteratur, der døra ut til verden står på gløtt,» skrev Bjørn Ivar Fyksen i Klassekampen.

Hva er det med mor (2000)

«Vigdis Hjorth har skrevet en utfordrende, provoserende, hensynsløst utleverende, modig og vakker bok om en alkoholisert mor og hennes tenårigsdatter,» skrev Turid Larsen i Dagsavisen.

Mari, som er i tenårene, får høre: «hva slags mor har du egentlig?» Det er nettopp det hun prøver å finne et svar på. Gjennom dette morsportrettet blir vi konfrontert med spørsmålet om hvilket ansvar vi har for oss selv, og for hverandre.

Snakk til meg (2010)

En forsiktig middelaldrende kvinne reiser til Cuba og overrasker seg selv. Er det kjærlighet hun opplever? Møtet med kontrastenes Cuba, skjønnheten, fattigdommen, varmen mellom menneskene, rokker ved hennes verdensbilde. Hun reiser hjem, og starter prosessen med å få den cubanske mannen inn i Norge.

«Vigdis Hjorth har skrevet en av sine beste romaner – om norsk-etnisk usikkerhet i møte med det fremmede. Snakk til meg er en sjeldent god fortelling om et slikt stivnet sinn: en alminnelig, anonym norsk kvinne,» skrev Tom Egil Hverven i Klassekampen.

Snakk til meg handler om å justere kurs midt i livet, og ta noen uforferdete valg. Om en kvinnes forhold til seg selv, sin fortid og til de myndigheter hun så langt i sitt liv har vært lojal mot. Til en elsker. Og ikke minst til en sønn.

Hjulskift (2007)

Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.

«Det er bare å ta fram superlativene,» skrev Cathrine Krøger i Dagbladet. «Hun dissekerer klasseforskjeller, kjærlighet, intimitet, kunst og liv i et rent, enkelt og uhyre presist språk […] en nytelse å lese.»