«Er mor død»: Anmelderne hyller Vigdis Hjorths siste

SkjønnlitteraturRomaner«Er mor død»: Anmelderne hyller Vigdis Hjorths siste

– Forholdet mellom datter og mor kan knapt skildres mer tilspisset og hjerteskjærende enn Vigdis Hjorth gjør det i romanen «Er mor død», skriver VG, og gir boka en sterk 5’er. Dagbladet triller terningkast 6 og mener Hjorth fortjener Nordisk råds litteraturpris.

Estimert lesetid 4min
Collage av foto av Vigdis Hjorth og omslaget til boka hennes "Er mor død"
Vigdis Hjorths nye roman «Er mor død» karakteriseres av flere anmeldere som hennes absolutt beste. (Foto: Sara Angelica Spelling)

Anmeldelsene av Vigdis Hjorths etterlengtede, nye roman Er mor død er sluppet – og hvilken mottakelse! Dagbladet og Bok365 triller begge en 6’er, VG en 5’er og Adresseavisen like så. I tillegg er bl.a. Dagens Næringsliv, Morgenbladet, Vårt Land, Stavanger Aftenblad og Dagsavisen rause med lovordene.

I Er mor død møter vi Johanna som er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.

Kjøp Er mor død som e-bok her

– Nordisk råds litteraturpris-kandidat

«Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. […] sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år», skriver Inger Bentzrud i sin 6’er-anmeldelse i Dagbladet, og utdyper:

«Vigdis Hjorth skaper en Johanna drevet av en eksistensiell sannhetssøken som er kraftfullt og intelligent beskrevet. Den intense gravingen i fortida, jakten på definerende episoder og konsekvenser, oppleves nesten som en thriller. […] Den litterære utforskingen av mor-datter-forholdet i «Er mor død» er både allmenngyldig og modig – og levert med språklig bravur og stilistisk sikkerhet i sedvanlig Hjorth-kvalitet.».

Morgenbladets Bernhard Ellefsen synes Hjorth har skrevet sin flotteste roman til nå, og at «de siste 30-40 sidene […] er et crescendo av de helt sjeldne.».

– En stor forfatter

«Hardcore om mor» er overskriften på VGs Guri Hjeltnes’ anmeldelse av Er mor død. Boka var rett og slett så rå kost for henne at hun måtte gå en tur i skogen etter endt lesing, skriver hun selv.

Hun betegner romanen som «god diktning, rystende, medrivende, gjenkjennelig», og skriver bl.a. at «Vigdis Hjorth viser seg fram, nok en gang, som en stor forfatter. Et vakkert velmodulert språk, et skarpt blikk, evne til å skildre skrått og rått, stor psykologisk innsikt rundt hovedpersonen, som kaver av sted, stadig mer fortvilet og besatt av moren.»

– Allmenn og sterk historie

Adresseavisens Ole Jacob Hoel er også svært begeistret. Han gir Er mor død en femmer på terningen, og fastslår at den er «en allmenn og sterk historie om sår i barndommen som aldri gror og en morskjærlighet som kanskje ikke tåler alt. […] Dette er en bred utforsking av morsrollen, av hvor betingelsesløs en mors kjærlighet er, av hvor sårbare vi mennesker er under oppveksten og hvor tungt erfaringene derfra sitter i oss.»

Svært mange rosende ord kommer også fra Dagsavisen, Bok365 og Dagens Næringsliv. Førstnevntes anmelder Gerd Elin Stava Sandve skriver: «Vigdis Hjorth er tilbake der hun er best, med en rå og vond bok om en fortvilet voksen datters betente forhold til en mor hun ikke lenger har tilgang til. […] «Er mor død» er en roman dirrende av energi, av frustrasjon, av sorg og sinne.». Bok365s Vidar Kvalshaug gir terningkast 6 og mener at «Vigdis Hjorth kliner til som aldri før [med en] forbløffende desperat roman.».

Stavanger Aftenblads Jan Askeland mener at Er mor død er «enda en flott roman» fra Vigdis Hjorth, og at «Jeg skulle tro at mange under lesningen av Er mor død både kan og må se skyggen av Johanna når de ser seg selv i speilet. Og forfatteren kan fornøyd konstatere at kunsten fungerer.».

Videre fastslår anmelder Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv at «Vigdis Hjorths «Er mor død» er en grublende og søkende roman, som viser hvorfor hun er blant våre aller beste.» Vigdis Hjorths behandling av mor-datter-forholdet «kjennes både tidløst og samtidig merkelig forfriskende.». Hun oppsummerer slik: «Man føler seg alltid litt klokere av å lese Vigdis Hjorth […]. Høstens roman er blant hennes aller beste – og det er nok å ta av.».