Sommerens beste bøker 2020

SkjønnlitteraturRomanerSommerens beste bøker 2020

Tidenes lesesommer står for døren! Her er 12 titler fra 2020 som fortjener en plass blant sommerens beste bøker.

Estimert lesetid 12min
Sommerens beste bøker
Les det beste i sommer! Velger du blant disse 12 bøkene, kan vi nærmest garantere at lesesommeren din er reddet. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Denne sommeren ser det ut til bli mer tid enn vanlig til å kunne dykke ned i en god bok – og hva er vel egentlig bedre enn det? Vi gir deg sommerens beste bøker fra 2020, med 12 titler å fryde seg over, drømme seg bort i, bli klokere av, le seg igjennom, øke spenningen noen hakk med, eller bare rett og slett nyte. Du finner både nye, kritikerroste romaner, nervepirrende krim og feelgood-bøker å slappe av med. God sommer!

Romaner

Beate Grimsrud, Jeg foreslår at vi våkner

Beate Grimsruds store gjennombrudd kom med romanen En dåre fri i 2010, da hun utrolig nok ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra både Sverige og Norge. Jeg foreslår at vi våkner har mottatt like fantastiske anmeldelser i begge land, og er nok årets mest kritikerroste roman, med bl.a. terningkast 6 i både VGDagbladetAdresseavisen og BOK365. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Kjøp Jeg foreslår at vi våkner som e-bok her

Ingvar Ambjørnsen, Ingen kan hjelpe meg

Elling er tilbake i storform i en kortroman der han leser Michel Houellebecqs korte roman Lanzarote. Den består av 10 korte kapitler som Elling velger å lese bare ett av hver dag og så kommenterer det. Han gjør det ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv?

Mens Elling leser, tråkker Annelore frem og tilbake i leiligheten over hodet hans. Om hun kan låne boka han leser, den om Lanzarote, som hun har så gode minner fra? Nei, hun må ikke finne ut at hybelverten hennes leser litteratur av slikt frigjort kaliber. Dette er ikke en bok Annelore kan få tak i. På ingen måte.

Kjøp Ingen kan hjelpe meg som e-bok her

Henrik Langeland, Showtime!

Wonderboy møtte vi Christian von der Hall som 34-åring, besatt av drømmen om å bli rik. I Fyrsten var han blitt 47 og hadde erfart at én ting betyr mer enn penger, nemlig makt. Nå i Showtime! nærmer Christian seg 60 og er toppsjef i Norges ledende eventbyrå. Han har endelig skjønt at det finnes noe enda viktigere enn penger og makt – og det er kjærlighet. Eller som Christian gjerne kaller det: underholdning.

Slå deg løs og la festen begynne – et samfunnsshow skapt av gründere, partyfiksere, eiendomsmilliardærer og en og annen post-#metoo-skandale.

Kjøp Showtime! som e-bok her

Linda Boström Knaugsård, Oktoberbarn

Mellom 2013 og 2017 er forfatteren i perioder tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, også kalt «fabrikken». Der utsettes hun for serier med ECT-behandlinger, det som tidligere ble kalt elektrosjokk. For forfatteren begynte liv og minner å forsvinne allerede mens behandlingene på fabrikken foregikk.

Linda Boström Knausgårds tredje roman er både et rasende oppgjør med psykiatrien og et desperat minnearbeid. Her føres en ujevn kamp mot dører som stenges – en kamp der barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi. Oktoberbarn er en fortvilet, overveldende og dypt menneskelig bok helt uten forsvar. VG gav boka terningkast 6 da den utkom og skrev bl.a.: «Linda Boström Knausgård har en billedskapende evne som løfter hennes nye roman «Oktoberbarn» opp til et enestående kunstnerisk nivå.».

Kjøp Oktoberbarn som e-bok her

Samanta Schweblin, Kentuki

Hva ville skjedd dersom en vilt fremmed kunne fulgt med på livet ditt til enhver tid? Dette skriver Samanta Schweblin om i sin nyeste roman Kentuki. Boken fikk terningkast 5 i både Bergens Tidene og Dagbladet, og New York Times skrev nylig om den engelske oversettelsen: «I cannot remember a book so efficient in establishing character and propelling narrative; there’s material for a hundred novels in these deft, rich 242 pages

Vi presenteres for en virkelighet lik vår egen, der det finnes tilsynelatende søte og harmløse digitale kjæledyr kalt kentuki. Når du kjøper en kentuki, kjøper du riktignok også en billett for et annet ukjent menneske, et annet sted i verden, til å se inn i ditt liv. Kentukiene er nemlig ikke kjæledyr eller roboter – de er mennesker. Dette kan føre til fantastiske eventyr, overraskende kjærlighet eller total angst.

Etter å ha skrevet prisbelønte noveller og opparbeidet seg et navn verdt en plass på Hay Festivals Bogotá39-liste over de beste latinamerikanske forfatterne under 40, ga argentinske Samanta Schweblin ut sin første roman Feberdrøm i 2017. Utgivelse i 25 land og strålende kritikker skapte et navn for Schweblin også som romanforfatter. Kentuki er hennes andre roman, og med denne er hun igjen longlistet til den prestisjefylte Man Booker-prisen.

Kjøp Kentuki som e-bok her

Agota Kristof, Beviset

Agota Kristof har en helt særegen skrivestil, og få leste hennes Tvillingenes dagbok uten å la seg berøre. Bl.a. skrev anmelder Knut Hoem i NRK at «Agota Kristofs debutbok er av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen.»

I oppfølgeren Beviset har tvillingene fått hver sin identitet, men fortellingen fortsetter med samme intensitet. Etter tvillingbroren Claus’ forsvinning over grensa er Lucas alene, forvirret og frarøvet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.

NRKs anmelder Knut Hoem er begeistret også for Beviset: «Fortellingen fortsetter nærmest sømløst i bind to […]. De overraskende vendingene i handlingen kommer tett som hagl i disse to, tynne bøkene.».

Og det er mer å glede seg til: I midten av juli utkommer tredje og avsluttende bind i denne mektige trilogien, Den tredje løgnen.

Kjøp Beviset som e-bok her

Wencke Mühleisen: Redd deg selv, lille hjerte

I sin nyeste bok skriver Wencke Mühleisen innsiktsfullt og gripende om aldring og lengsel etter nærhet. VG gav boka en 5-er da den utkom og beskrev den bl.a. som «sitrende og sanselig».

Sex er voksenlivets lek og håp om intimt fellesskap. Det er hengivelse, risiko og overskridelse. Det er et dunkelt løfte om belønning og tilfredsstillelse. Hvordan ser dette ut for en kvinne over midtveis i livet i et mangeårig ekteskap, der han har følt seg styrt, mens hun har følt seg avvist? Hun som en gang for tjue år siden har bedratt ham, han som bekjenner for henne at han lever et dobbeltliv med en yngre elskerinne og gjerne vil fortsette med det.

Hvilke vilkår har kjærligheten og begjæret i vår tid, i vår verden? Hva skjer med dem vi bedrar, med dem vi forlater? Hva skjer med oss som bryter og som vil leve et annet liv? Forblir vi intakte? Eller blir vi, på tross av våre inderligste forsøk, brutt opp og noen ganger helt ned i møte med ansiktet til den man en gang elsket, av berøringen, av lukten, følelsen, av minnet om følelsen.

Kjøp Redd deg selv, lille hjerte som e-bok her

Krimbøker

Alex Michaelides, Den tause pasienten

Den tause pasienten er årets store krimsensasjon. Den er den krimromanen som har solgt best hittil i år. Boka har fått strålende kritikk, bl.a. terningkast 6 i VG med overskriften «Krimgull!».

Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel, som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teoriene om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte.

Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Kjøp Den tause pasienten som e-bok her

Øistein Borge, Bastarden

Øistein Borge bor på Mallorca og har lagt handlingen i sin nye Bogart Bull-krim Bastarden til den solfylte ferieøya. Men her er det ikke paraplydrinker og solsenger som står i fokus – snarere et brutalt spill som utvikler seg til et spill om liv og død.

Tarald Aano i Stavanger Aftenblad gir terningkast 5 og mener at Borge med denne romanen er blitt en av hans «personlige favoritter» og syns at Bastarden er «en liten lesefest».

Historien starter med en forsvinningssak. Det ser ut til at Aaron Bercows, en norsk jøde er sporløst borte. Kripos-sjefen i Norge må ha hjelp for å løse saken. Motvillig henvender hun seg til mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig etterforskeren Bogart Bull. Han tar oppdraget. Men han skal komme til å angre på det. For under den stekende solen i Spania venter arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke.

Kjøp Bastarden som e-bok her

Oyinkan Braithwaite, Min søster er seriemorder

I tillegg til greske Alex Michaelides, er nigerianske Oyinkan Braithwaite årets store internasjonale krimgjennombrudd.

Min søster er seriemorder er en leken og oppfinnsom krimfortelling om to søstre med et noe spesielt forhold: Den ene er seriemorder, den andre rydder opp etterpå. Blod er nemlig tykkere enn vann, men mye vanskeligere å fjerne fra teppet.

Og det har ikke manglet på heiarop. Nettavisens Tor Hammerø klinket til med en 6-er, og skrev: «Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss, og dessuten er den dritmorsom.» Dagbladet kalte boka «Makaber og medrivende» i sin 5-er-anmeldelse, The Guardian har benevnte det unge stjerneskuddet «en litterær sensasjon», og The Washington Times mener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant i tillegg LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019.

Kjøp Min søster er seriemorder som e-bok her

Feelgood-bøker

Jan-Philipp Sendker, Kunsten å følge hjertet

Vi er mange som har ventet på at Jan-Philipp Sendker skulle følge opp bestselgerne Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er. Bare i Norge har førsteboka solgt over 150 000 eksemplarer, og oppfølgeren har bikket solide 75 000 solgte.

Også i Kunsten å følge hjertet undersøker Sendker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig utgjør Burma, det burmesiske folk og kulturen i landet en veldig viktig del også i denne boka.

Vi møter tolv år gamle Bo Bo som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året. Moren sin kan han knapt huske. En dag begynner onkelen å fortelle om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Bo Bo bestemmer seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

Kjøp Kunsten å følge hjertet som e-bok her

Carmen Korn, Døtre av en ny tid

På samme måte som i Ferrantes Napoli-kvartett er det de dype vennskapene som står i sentrum i Døtre av en ny tid. Vi følger fire jenter som utvikler et helt spesielt vennskap, gjennom et århundre fylt av to verdenskriger, dramatikk og elendighet. Dette er virkelig en herlig bok å dykke ned i dersom du er glad i fengslende historier som strekker seg over generasjoner, og som er fylt med konflikter, vennskap og kjærlighet.

I året 1900 var fødselstallene i Tyskland rekordhøye. Lite visste datidens mødre at døtrene de fødte skulle oppleve to verdenskriger. Vi møter karakteren Henny Godhusen, som da hun i 1919 begynner på jordmorskolen i Hamburg, har hun en plan om å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden. Sammen med sine nye venninner lengter hun etter livet. Etterhvert blir venninnene også selv mødre, og en ny verdenskrig setter vennskapet på prøve.

Døtre av en ny tid er den første av i alt tre Carmen Korn-bøker om Henny og hennes venninner som skal utgis. Boka har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Korns hjemland Tyskland, og høstet svært gode kritikker da den utkom: «Denne romanen roper etter en film! De som elsker å fordype seg i livet til en annen generasjon over flere tiår, bør lese Døtre av en ny tid.» skrev anmelderen i avisa Ostfriesen-Zeitung.

Kjøp Døtre av en ny tid som e-bok her