Sommerens beste krimbøker

KrimbøkerSommerens beste krimbøker

Sommerens beste krimbøker byr på grøss fra blant annet Alex Michaelides, Øistein Borge, Jørn Lier Horst og John le Carré. Vi har valgt ut topp ti.

Estimert lesetid 10min
Omslag for sommerens beste krimbøker
Vi har listet opp sommerens ti beste, nye krimbøker.

«Det er en uhyrlig myte at gode romaner skal være vanskelige. Anna Karenina er praktfull underholdning – og var ment slik. For meg er underholdning et estetisk, ikke kommersielt, ansvar,» har John Irving uttalt. Nå nærmer vi oss det mange av oss blir tidenes lesesommer. Derfor trenger du tips på underholdende bøker.

Her er ti krimromaner som vil underholde deg og gi deg en spennende sommer.  

Under Mallorcas sol og varme

Øistein Borge, Bastarden

Øistein Borge bor på Mallorca og har lagt handlingen i sin nye Bogart Bull-krim til den solfylte ferieøya. Men her er det ikke paraplydrinker og solsenger som står i fokus – snarere et brutalt spill som utvikler seg til et spill om liv og død. Tarald Aano i Stavanger Aftenblad mener at Borge med denne romanen er blitt en av hans «personlige favoritter» og syns at Bastarden er «en liten lesefest».

Historien starter med en forsvinningssak, det ser ut til at Aaron Bercows, en norsk jøde er sporløst borte. Kripos-sjefen i Norge må ha hjelp for å løse saken – og hun må motvillig henvende seg til mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig etterforskeren Bogart Bull. Han tar oppdraget. Men han skal komme til å angre på det. For under den stekende solen i Spania venter arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke.

Årets mestselgende krimroman

Alex Michaelides, Den tause pasienten. Oversatt av Line Gustad Fitzgerald. 

Den tause pasienten er årets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene, og den er den krimromanen som har solgt best hittil i år. Boken har fått strålende kritikk bl.a. med terningkast 6 i VG med overskriften «Dette er rent gull!»

Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte.

Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene på en mentalinstitusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Sommer-radarparet

Jørn Lier Horst og Thomas Enger, Slagside

For tredje år på rad kommer Jørn Lier Horst og Thomas Enger med en sommerkrim. Jeg har ikke fått lest denne ennå, for utgivelsen skjer først 29 juni, men forventningene er som vanlig store.

Etterforsker Sofia Kovic har funnet en sammenheng mellom flere drap og dødsfall i Oslo det siste året. Den siste oppdagelsen hun gjør, fører til at hun prøver å få tak i sin sjef, Alexander Blix. Sofias oppdagelser får uhyggelige konsekvenser for henne selv, sjefen hennes, og ikke minst hans datter, Iselin. Slagside er historien om hvordan en drapsmann blir til.

Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet

Oyinkan BraithwaiteMin søster er seriemorder. Oversatt av Henning J. Gundersen

Oyinkan Braithwaites blir antagelig den første nigerianske krimromanforfatteren du leser. The Guardian har kalt den unge nigerianeren «en litterær sensasjon», og The Washington Times mener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019. 

Det er sagt om boka at det er en flammende debut som er skarp som en kniv, bitende og brilliant uten et eneste overflødig ord. I Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først.

New York Times Book Review oppsummerer boken slik: «Et bombenedslag av en bok – skarp, eksplosiv, morsom.»

Den nye Hitchcock

Peter Swanson, Dødelig bekjentskap. Oversatt av Kari Engen.

Den amerikanske forfatteren Peter Swanson fikk et sitt gjennombrudd i Norge med De som fortjener det første med svært gode anmeldelser. Ingvar Ambjørnsen trillet f.eks. terningkast 6 i Dagbladet og skrev: «Den er annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig.» Swanson skriver mørke thrillere som får den mest hardbarka leseren til å bite negler. Nye Dødelig bekjentskap er intet unntak!

Dødelig bekjentskap møter vi Henrietta og mannen hennes Lloyd. De lever et stille liv utenfor Boston, Massachusetts. Hun er illustratør og har diagnosen bipolar lidelse. Nå har hun imidlertid funnet de riktige medisinene, og er føler endelig at hun har oppnådd stabilitet og ro. Det vil si, helt til hun møter naboen. På kontoret hans står en pokal. Hun legger merke til at den er identisk med en drept manns pokal som er forsvant fra hjemmet hans. Dette vet hun fordi hun ble opphengt i drapssaken, som hun ikke helt har gitt slipp på enda.

Er det mulig at naboen er morderen? Eller er dette nok en psykotisk episode, en slik hun hadde da hun gikk på college? Jo mer hun følger med på naboen, jo mer sikker blir hun på at han planlegger noe forferdelig. Problemet er at ingen tror på henne. 

Den nye bølgen

Hanne Gellein, Alle fugler små

De siste årene har vi, heldigvis, fått en rekke nye spennende, kvinnelige krimstemmer som Ruth Lillegraven, Helene Flood og Agnes Ravatn. Her kommer en til. Hanne Gellein er en meget interessant debutant. Hanne Gellein er født i 1978 og er sykepleier på St. Olavs sykehus i Trondheim. 

Nettopp den medisinske bakgrunnen til Hanne Gellein er sentral i hennes debutbok Alle fugler små. Her følger vi to kvinner som begge lever i en tilstand av sårbarhet, sorg og redsel. Silje er patolog og har flyktet fra et voldelig forhold, mens den andre hovedpersonen, Ingeborg, er dommer og hun levere i sorg over datteren, Maja, som døde i en drukningsulykke eller var det virkelig en ulykke? De to blir stilt overfor mektige krefter. Den eneste de har til å hjelpe dem er en hacker med fortid som nynazist. Noe er pil råttent helt til topps i Trondheim – men hvem står bak?

Bokhandlerprisvinneren med ny vinner

Jan-Erik Fjell, Gråsonen

Jan-Erik Fjell debuterte som krimforfatter i 2010 med Tysteren. Den ble belønnet med Bokhandlerprisen. Fjell ble da den yngste forfatteren som noen gang har fått denne prisen. Flere lesere mener at Gråsonen er minst like god.

Harald Uteng er pensjonert Kripos-etterforsker, og en legende i norsk politi. Helt uventet kontakter han en journalist for å lage podkast om drapet på 17 år gamle Malin Rekve i Aremark i 1991, men Uteng blir funnet druknet like før podkasten skal slippes. Anton Brekke, som var ung politiaspirant i den lille bygda da Malin ble drept, har ikke mistanke om noe kriminelt før han får høre det upubliserte opptaket. Etter hvert begynner Anton motvillig å lure på om feil person ble dømt den gangen, og at en morder igjen har satt seg i bevegelse. I Aremarks dagligvarehandel jobber nå unge Emily. Hun får en gryende følelse av at noen holder øye med henne, og at hun er i fare.

Sveriges nye krimkonge

Anders de la Motte, Våroffer. Oversatt av Bodil Engen

Anders de la Motte har med Våroffer fullført årstidskvartetten, som har gjort ham til Sveriges nye krimkonge og gitt ham et stort internasjonalt gjennombrudd. Før han ble en av Sveriges mest bejublete krimforfattere var de la Motte politi og sikkerhetssjef.

Valborgsnatten 1985 blir 16 år gamle Elita Swartling myrdet i skogen nær et slott i Österlen. Stebroren Ulf tilstår og like etterpå forsvinner resten av den merkelige familien Swartling – Elitas pappa og hans to kvinner – sporløst. Våren 2019 flytter legen Thea Lind og mannen, kjendiskokken David Nordin, som er opppvokst i traktene, inn på slottet. Davids rykte har fått stygge striper i lakken og nå satser han på nytt sammen med to barndomsvenner. Thea sliter etter å ha mistet flere kolleger i tjeneste i Syria.

I et eldgammelt eiketre finner Thea en kapsel med en liten kvistfigur inni og et foto av Elita Swartling sammen med fire barn i uhyggelige dyremasker. Var det et ritualmord? Hvorfor finner Thea flere kvistfigurer? Hva er legenden om Bladmannen? Hvorfor begynner hjortene å dø? Hva skjedde egentlig med familien Swartling? Den 35 år gamle gåten rundt Elitas tragiske død tærer både på lokalsamfunnet og forholdet mellom Thea og David.

Spionromanenes mester er tilbake

John le Carré, En fri agent. Oversatt av Heidi Grinde

John le Carré er langt oppe i åtti-årene, men fortsetter å levere mesterlige spionromaner. Også årets roman har fått fantastiske kritikker. 

Nat, en førstisju år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Gruppens eneste håp er den unge Florence, som holder øye med Russlands departement og en ukrainsk oligark, som har en finger med i det russiske spillet.

Nat er ikke bare spion, han er også en lidenskapelig badminton-spiller. Hans faste mandagspartner er halvparten så gammel som ham – den innadvendte og ensomme Ed. Ed hater Brexit, han hater Trump og han hater jobben sin på det sjelløse mediebyrået. Med alt hatet drar han Prue, Florence og Nat inn i et politisk sinne som vil fange dem alle.

En fri agent er et skremmende samtidsportrett, hjerteskjærende, med mørk humor, fortalt med endeløs spenning av en av vår tids største fortellere.

Kåret til årets svenske krimforfatter

Sofie Sarenbrant, Tiggeren. Oversatt av Henning J. Gundersen. 

I 2019 vant Sofie Sarenbrant prisen for «Årets krimforfatter», som ble delt ut på bokmessen i Gøteborg. Hennes siste krimroman toppet bestselgerlistene både i Sverige, Danmark og Finland. Sofie Saranbrant er i ferd med å passere Camilla Läckberg og flere av de andre «dronningene i salg», og hennes spenningsromaner er kjennetegnet av voldtsom tempo og driv.

Tiggeren er den femte boken om kriminalinspektør Emma Sköld. I Stockholm skjer det merkelig ting. En rekke rumenske tiggere blir drept, etterforskerne på saken rammes også. Nå tar Emma Sköld over. Med livet som innsats. Faren Evert er tidligere politimester – han vil hjelpe henne. Og han har en klar ide om hvor man kan begynne å lete.