Klassikere du bør ha lest minst én gang i livet

SkjønnlitteraturKlassikereKlassikere du bør ha lest minst én gang i livet

Ta deg tid til å lese en skikkelig klassiker! Her er vår guide til bøker du bør ha lest minst én gang i livet.

Estimert lesetid 8min
Lite, gammelt rom med bøker overalt. Koselig sitteplass ved vindu.
Rydd tid til en klassiker. (Foto: Unsplash)

En klassiker defineres som et verk av en forfatter som «har oppnådd anerkjennelse som mønstergyldige, som de ypperste (i sitt slag), og regnes for å ha varig verdi» (Det Norske Akademis ordbok). Kort sagt – tidløse leseopplevelser.

«Egentlig er det to grunner til at du leser en bok – den ene er at du liker den, den andre er at du gjerne vil kunne si du har lest den,» hevdet den engelske filosofen Bertrand Russel en gang.

For oss som gjerne vil fremstå som beleste plukker vi kanskje opp klassikerne av Russels andre grunn. Men hvilke klassikere går også under grunn nummer én? Vi har samlet ti bøker som både er kanoniserte og skikkelig gode leseropplevelser.

Tidenes mestselgende bok i Frankrike

Med livet foran seg er en fabelaktig barndomsskildring. Den fikk Frankrikes høyeste litterære utmerkelse Gouncourtprisen, og det er den mest solgte og mest leste romanen i Frankrikes historie. Forleggeren Gabi Gleichman har sørget for at den igjen finnes på norsk, og han har  presentert den slik: «Med livet foran seg handler om Momo – en foreldreløs arabisk gutt som hverken vet hvor han kommer fra eller hvor gammel han er. Momo tas hånd om av Madame Rosa, en pensjonert jødisk prostituert, som lærer ham alt om livet og det som ligger foran ham. Den makeløst morsomme romanen utspiller seg i Paris-bydelen Belleville, blant horer, transvestitter, halliker og fattige innvandrere. Momos historie fortelles i et rasende tempo, med et vilt språk, rikt på lystige uttrykk og bakvendte formuleringer. Ordene ånder fritt mellom høyt og lavt, mellom filosofiske tanker om livet og panoramiske sveip over tilværelsens elendighet. Uhyre innsiktsfullt skildres en verden av rusmisbruk, rasisme, prostitusjon, elendighet og segregasjon. Bokas bilde av livet på bunnen av det franske samfunnet er mer aktuelt enn noensinne.»

Den ultimate kjærlighetsromanen?

Tre kamerater er en klassisk kjærlighetsroman og en historie om tre unge kamerater. Den gjorde enormt inntrykk på meg da jeg gikk på gymnaset, da kameratgjengen var nesten alt og kjærligheten et fyrtårn i det fjerne. Handlingen begynner i etterkrigstidens Berlin i 1920-årene. Livslysten er i ferd med å vende tilbake, og kulturlivet blomstrer. Samtidig øker inflasjonen, og pengene blir stadig mindre og mindre verdt. Nød og uro vokser fram. Tre unge kamerater forsøker å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. De deler kjærligheten til verkstedets stolthet, racerbilen Karl. Når kvinnen Pat entrer scenen, blir forholdet deres satt på prøve.

Ja, denne romanen gjorde voldsomt inntrykk  da jeg var ung, men jeg er helt sikker på at den passer like godt i moden alder og for både kvinner og menn.

Tidenes beste roman?

Hvis jeg blir spurt om hva som er tidenes beste roman, så svarer jeg som mange andre: Brødrene Karmasov

Det er en mangefasettert idéroman, en mesterlig psykologisk roman og ikke minst er den kanskje tidenes beste krimroman med fire brødre mistenkt for fadermord. Dette er en roman som handler om de viktigste eksistensielle problemene: Det ondes problem, frihetens vesen og menneskets troslengsel. Samtidig er handlingen godt forankret i en sosial virkelighet: et svært fargerikt russisk miljø. Ryggesløse kvinner, hellige menn, onde godseiere og sågar djevelen selv befolker persongalleriet.

Det høres kanskje tungt ut, men dette er altså også en kriminalroman og en kjærlighetsroman. Hvis du ikke har lest Brødrene Karamasov, så er det på høy tid nå i sommer.

Ikke vær en liten lort

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren kom ut da jeg var 15 år, og min storebror var den gang som nå en av mine nærmeste. Så også her var det full identifikasjon med hovedpersonene. Den gang var også verdikampen mer voldsom enn nå, og brødrene Gørvell var også svært opptatt av å slåss mot det onde, og forstod at alle valg var viktige. Man måtte for hver pris unngå å være feig eller velge feil side, for hvem vil være en liten lort: ”Ja, våger du det ikke nå, tenkte jeg, da er du en liten lort og blir aldri annet enn en liten lort.”

Gjennom årene har vi lest Brødrene Løvehjerte mange ganger hjemme hos oss for de forskjellige barna. Som regel gråter vi voksne mer enn barna. Sommerens høytlesning for hele familien!

En fremmedgjort helt i en meningsløs verden  

Den fremmede var mitt første møte med eksistensialismen, og den ble en epokegjørende roman for meg. Allerede første setningen skaper den helt spesielle fremmedgjort-heten: «I dag døde mor. Eller var det i går, det er jeg ikke riktig sikker på.” På samme underlige, fremmedgjorte måte tar Mersault livet av en person på en strand og følger siden uinteressert med i sin egen rettssak. Camus var den som inspirerte meg til tittelen på mellomfagsoppgaven i litteraturvitenskap: ”En fremmedgjort helt i en meningsløs verden.”

Jeg har lest Den fremmede mange ganger, og den gjør garantert et sterkt inntrykk på deg.

En glemt skatt

Renhetens pris var det kjæresten min som fikk meg til å lese på midten av nittitallet, og den ble umiddelbart en av mine favorittromaner. Dette er Bergljot Hobæk Haffs aller sterkeste roman. Den handler om den spanske munken Desiderus som er geistlig og inkvisitor på 1500-tallet. Han forteller om et av sine første oppdrag i Inkvisisjonens tjeneste, da han som ung mann var besatt av tanken om å fremme Guds sak, om nødvendig med de mest bestialske midler. Saken dreier seg om den unge nonnen Beatrize som er mistenkt for å ha født Djevelens barn.

Dette er en historie om forbudt kjærlighet, forbytting av barn, om fødsler i dølgsmål, dystre slott og onde mødre. En glemt skatt!

Den fortapte generasjon

Flere av Hemingways noveller er noe av det jeg setter aller høyest innenfor litteraturen, men som romanelsker er det Og solen går sin gang som er mitt Hemingway-valg. Nå i en tid da klimabevisstheten stiger i Europa, får denne romanen om «den fortapte generasjon» ny aktualitet. Her handler det om amerikanere som mistet sin ungdomstid under den første verdenskrigen: Lady Brett Ashley og reporteren Jacob Barnes møter hverandre i Paris i 1920-årene. De tilhører en gruppe journalister, kunstnere og bohemer som tilsynelatende lever et sorgløst og muntert liv. Men bare tilsynelatende.

En pensumbok alle burde lese

Denne italienske romanen om 1900-tallets århundre var pensum på litteratur grunnfag da jeg tok det på begynnelsen av 80-tallet, og det ble et overraskende og lystfullt møte.

Italienske Elsa Morante (1918-1985) skriver verdenshistorien om igjen, slik den fortoner seg for en liten familie som alle blir brikker i det store europeiske maktspillet under og like etter annen verdenskrig. Historien er en intenst bevegende fortelling om ofrene; de små og anonyme hverdagsmenneskene som aldri har anledning til å påvirke begivenhetenes gang.

Tidenes romantittel

Tilværelsens uutholdelige letthet er virkelig en klassiker fra en av Europas største samtidsforfattere. Hovedpersonene er en ung kirurg og kvinnebedårer som lever et sorgløst liv i jakt på sex og moro, men han snubler inn i en forelskelse og et dramatisk trekantdrama. Det handler om kjærlighet, tilfeldigheter, sjalusi, trofasthet, alvor, letthet, lettlivethet, svik … Hvor slutter det ene og begynner det andre? Hva er kjernen i det hele? Milan Kundera fastslår ingenting, men har forenet alvor og løslevnet, tilværelsens tyngde og letthet.

Tre år med Sandemose

Jeg skrev min magistergradsavhandling om Sandemoses Det svundne er en drøm.

Den het En emigrant krysser sine ord og kom ut som bok hos Aschehoug i 1990. Jeg brukte omtrent tre år på å nærlese Det svundne er en drøm, så man kan trygt si at Sandemose har stått mitt hjerte nær.  Den gang brukte jeg nesten en måned på telling av ordkombinasjoner – noe man i dag kunne gjort på noen timer.

Etter tretti år vender John Torson tilbake til Norge, på spor etter sin ungdoms kjærlighet og sin tapte barndom. Han erfarer at det svundne dukker opp igjen – med skjebnesvangre konsekvenser. Det var i denne romanen Sandemose skrev: «Mord og kjærlighet er det eneste som er verd å skrive om». Og her er det masse av begge deler. En av norsk litteraturs beste romaner!