Ukrainas største forfatter med ny roman: Andrej Kurkovs «Grå bier» er gripende og kostelig

SkjønnlitteraturRomanerUkrainas største forfatter med ny roman: Andrej Kurkovs «Grå bier» er gripende og kostelig

En birøkter på vei gjennom krigsherjede Ukraina er utgangspunktet for Andrej Kurkovs nye roman. «Gir lese­opplevingar gylne som den finaste honning», mener NRKs Marta Norheim.

Estimert lesetid 4min
Foto av Andrej Kurkov med omslag til «Grå bier»
Andrej Kurkov har blitt kjent for norske lesere gjennom bøker som «Døden og pingvinen», «Dagbok frå ein invasjon», samt sin faste spalte i Dag og tid. «Grå bier» er hans nyeste roman på norsk. (Foto: Lina Hindrum)

Siden slutten av 1990-tallet har han vært Ukrainas mest kjente forfatter. Andrej Kurkov har skrevet mørkt og morsomt om Ukraina etter Sovjetunionens fall siden gjennombruddet med Døden og pingvinen. Hans særegne absurde humor har blitt et kjennemerke. Men etter Russlands fullskala invasjon av hans hjemland i 2022, var det andre ting som ble viktig.

– Jeg har ikke mer humor igjen akkurat nå, men det kommer igjen. Nå skriver jeg sakprosa, sa han til VG da han besøkte Norge i fjor vår.

Kurkov besøkte flere europeiske land for å fortelle om situasjonen i Ukraina, men reiste så tilbake for å ta vare på familien, som har flyktet fra Kyiv vestover i landet.

I Dagbok frå ein invasjon, som ble utgitt den påfølgende høsten, følger vi krigen fra dag til dag på bakkeplan, gjennom Kurkovs egne dagboknotater. Boka ble kalt intens og sterk av anmelderne, og fikk terningkast 5 i Dagbladet.

Tilbake i romanform

Når Kurkov nå er tilbake i romanform, har ikke humoren forsvunnet. De som har lest Døden og pingvinen og Venn av avdøde vil kjenne igjen uforlignelige svarte humor og situasjonskomikk.

Likevel: Det er et annet alvor nå.

Dette er en trist, men varm historie om kjærlighet, medmenneskelighet og om birøktingens kunst – som alle havner under press og må vike under krigens trusler.

UKRAINAS VIKTIGSTE ROMANFORFATTER

Andrej Kurkov

Foto av Andrej Kurkov
(Foto: Lina Hindrum)
  • Født i St. Petersburg i 1961, men vokste opp i Kyiv.
  • Studerte språk og snakker i dag elleve forskjellige.
  • Han har jobbet som kameramann, redaktør og journalist, og i tillegg til bøker, skriver han filmmanus.
  • Kurkov fikk sitt litterære gjennombrudd med Døden og pingvinen fra 1999, som er oversatt til 21 språk.
  • Har blitt kjent for norske lesere gjennom sin faste spalte i Dag og tid.

Her finner du Andrej Kurkovs forfatterskap på norsk.
Boka Grå bier kan du
bestille hjem her.

Biene klarer seg; menneskene er det verre med

Grå bier ble utgitt i Ukraina i 2018. Det er krig i Donbass, men Russland har ennå ikke starta sitt fullskala angrep på Ukraina.

Vi møter birøkteren Sergej Sergejitsj, som forsøker å leve mest mulig normalt i landsbyen der han har bodd hele sitt voksne liv. Problemet er at landsbyen ligger i den såkalte grå sonen, like ved frontlinjen der ukrainske soldater og russiskstøttede separatister skyter på hverandre uten stopp.

All skytingen gjør at Sergej Sergejitsj ikke tør slippe biene sine løs i nabolaget. Så når våren kommer, og biene skal samle nektar, laster Sergej kubene en tilhenger og begir seg av gårde.

Han tar ut på en reise som introduserer leseren til kamuflasjekledde og sivile på begge sider av konflikten: regimetro, separatister, russiske okkupanter og Krim-tatater.

Biene klarer seg bra og produserer honning; menneskene som Sergej Sergejitsj treffer på, står det verre til med.

«Lese­opplevingar gylne som den finaste honning»

«Skal du bare lese én roman om krigstraumatiserte bier i år, bør det være denne», skriver Aftenpostens anmelder Erika Fatland. Hun mener boka er fabelaktig, og sammenligner Kurkov med Norges egen Erlend Loe. «Setningene er korte og likefremme, på grensen til det naivistiske, ofte med en snert av svart humor. I så måte kan stilen mine om Erlend Loe, men Grå bier har en mørkere undertone», skriver Fatland.

Dagbladets anmelder, Marius Wulfsberg, mener Andrej Kurkov ikke sparer på kruttet i Grå bier. I sin 5’er-anmeldelse kaller han boka en «dramatisk roman om uvennskap, kjærlighet og vennskap i krigens Ukraina».

NRKs Marta Norheim drister seg til å kalle romanen både «gripende» og «oppløftende». Norheim trekker frem Sergejs utvikling gjennom romanen, der han gradvis opplever hva å hjelpe og bli hjulpet kan gi ham. Den rolige mannen begynner å bli glad i folk på sin ferd gjennom gråsonen.

Norheim mener Kurkov med sine finslipte setninger skaper «kostelege person­portrett og episodar som gir lese­opplevingar gylne som den finaste honning». Hør anmeldelsen i NRK Radio her.

Også Bok365 triller terningkast 5. Anmelder Mia Bull-Gundersen skriver at «Grå bier er en svært leseverdig krigsroman flust med varme og menneskelighet».

Boka Grå bier kan du bestille hjem her.

Relaterte artikler