Seks bøker av Roberto Bolaño du må få med deg

SkjønnlitteraturRomanerSeks bøker av Roberto Bolaño du må få med deg

Han regnes som en av vår tids største spanskspråklige forfattere. Få oversikten over det mangefasetterte og fascinerende forfatterskapet til chilenske Roberto Bolaño.

Estimert lesetid 7min
Foto av Roberto Bolaño
Roberto Bolaño er en av Latin-Amerikas fremste litterære stemmer. Her får du en oversikt over bøkene hans på norsk. (Foto: Daniel Mordzinski)

La oss begynne med slutten: I årene etter at hans plutselige død forårsaket av leversvikt i 2003, utviklet det seg en verdensomspennende fascinasjon for den chilenske forfatteren Roberto Bolaño, en fascinasjon så stor at den etter hvert fikk tilnavnet «Bolañomania».

Bolaño var på ingen måte et ubeskrevet blad før den tid – ved hans død som 50-åring var han etablert som en av de ledende forfatterne i den spansktalende verden. Men det var med den posthumt utgitte romanen 2666, hans magnum opus på 1,100 sider, at også den engelskspråkelige verden fikk øynene opp for det som nå omtales som et av de største moderne spanskspråklige forfatterskapene.

Politikk og detektiver

«Å lese er som å tenke, som å be, som å snakke med en venn, som å legge fram ideene sine, som å lytte til andres ideer, som å lytte til musikk (ja da), som å betrakte et landskap, som å gå tur langs stranda», skriver Bolaño i 2666, og vi kan skrive under på at å lese Bolaño er alle disse tingene og mer.

Flere av bøkene hans kretser rundt det chilenske statskuppet i 1973 og det påfølgende militærdiktaturet ved Augusto Pinochet. Bolaño selv støttet Allende og endte opp i fengsel etter militærkuppet.

Samtidig som det går en tydelig politisk åre gjennom forfatterskapet, er det på ingen måte snakk om et ensporet forfatterskap. Bolaños er kjent for sine detektiv-inspirerte fortellinger som kan ha et plot som en spenningsroman, men med tematikk som strekker seg utover den gjennomsnittlige krimbok: Vi skal innom vold og kvinnedrap, kunst og liv, psykiske lidelser, relasjonelle sammenbrudd, kjærlighet og død og degenerasjon, for å nevne noe.

«Frigjør latinamerikansk litteratur»

Bolaño er regnet som en av 1900-tallets største latinamerikanske forfattere, og sammenlignes ofte med Jorge Luis Borges and Julio Cortázar. The Washington Post kalte ham «vår tids Gabriel García Márquez», men Bolaño har samtidig fått æren for «å frigjøre latinamerikansk litteratur fra de dårlige kopiene av magisk realisme som kom i kjølvannet av den globale erobringen til García Márquezs roman Hundre års ensomhet» (The New Yorker).

I Norge har blant andre forfatter Pedro Carmona-Alvarez vært uttalt tilhenger av Bolaño.

Lenger ned i saken får du oversikten over hele Roberto Bolaños forfatterskap på norsk. Ta en snarvei til tittelen du vil lese mer om:

SPANSKSPRÅKLIG MESTER

Dette er Roberto Bolaño

 • Roberto Bolaño
  (Foto: Daniel Mordzinski)

  Roberto Bolaño (1953-2003) ble født i Santiago, Chile. Han flyttet som femtenåring med familien til Mexico og ble etter hvert journalist og overbevist trotskist.

 • I 1973 dro han tilbake til Chile, der han sluttet seg til Salvador Allendes parti, før han endte opp i fengsel en uke etter militærkuppet.
 • Deretter reiste han til El Salvador og tilbake til Mexico, der han og en gruppe venner som omtalte seg som infrarealister, drev litterær geriljavirksomhet i form av å utgi provoserende tidsskrift og rope ut egne dikt på etablerte forfatteres tilstelninger.
 • Bolaño flyttet etter hvert til Spania, hvor han tok diverse strøjobber og skrev poesi.
 • I 1998 kom Ville detektiver ut på spansk, og året etter fikk han den prestisjefylte Herralde & el Rómulo Gallego-prisen, som blir regnet som den latinamerikanske nobelprisen (García Márquez og Vargas Llosa er blant tidligere vinnere).
 • Da han døde av leversvikt i 2003, var han etablert som en av de ledende forfatterne i den spansktalende verden, med et forfatterskap som omfatter hele tretten romaner og en rekke noveller.
 • Boken som regnes som hans hovedverk, 2666, ble utgitt ett år etter hans død, og ble omtalt som årets litterære begivenhet da den kom på engelsk fire år senere.

Alle bøkene av Roberto Bolaño kan du bestille hjem her.

Roberto Bolaños bøker på norsk

Her er alle Roberto Bolaños seks bøker oversatt til norsk. Bøkene er listet i kronologisk rekkefølge etter når de originalt er utgitt.

Nazistisk litteratur i Amerika

 • Originalt utgitt i 1996.
 • Utvalgt sitat: «Det som ikke går an, går ikke an, og dessuten er det umulig.»

Nazistisk litteratur i Amerika er den seneste boka til å bli oversatt til norsk.

Originalt utgitt i 1996, utgir boka seg for å være en biografisk-leksikalsk oversikt over høyrevridde forfattere fra det amerikanske kontinentet.

De ironiske portrettene viser en broket forsamling opportunister, middelmådigheter, snobber og narsissister.

Med pålitelig research av livene, politikken og den litterære produksjonen til disse forfatterne i uttømmende og medrivende detalj, er dette den definitive, om enn fiktive, gjennomgangen av de forfatterne som har skapt det Nord- og Søramerikanske litterære landskapet av nazistisk litteratur.

Nicole Krauss beskriver boken som «opplysende, gal, dødsseriøs, vilt leken, biblioman og perverst fantasifull.»

Selv har Bolaño i intervjuer hevdet at boken handler like mye om venstre- som høyresiden.

Bestill boka hjem her.

En stjerne i det fjerne

 • Originalt utgitt i 1996.
 • Utvalgt sitat: «Å ta sitt eget liv, tenkte han, under våre politiske forhold, er absurd og overflødig. Da er det bedre å bli poet i det skjulte.»

«Roberto Bolaño er både briljant og løs kanon», mente Aftenpostens anmelder Kjetil Røed da En stjerne i det fjerne ble utgitt i norsk oversettelse i 2016.

Romanen bygger videre på et av portrettene i Nazistisk litteratur i Amerika, og skildrer Chile rundt kuppet der president Allende blir avsatt av Pinochet.

Romanen blander politikk, historie og poesi, og spør seg: Hvilken rolle har kunst i et totalitært regime?

En gruppe venstreorienterte idealister samles for å diskutere poesi og politikk. Tre av dem er poeter, og den fremste er den enigmatiske Alberto Ruiz-Tagle. Kvinnene er tiltrukket av ham, mens mennene ser på ham med mistenksomhet.

Etter kuppet avsløres det at han er jagerflypilot og Pinochet-supporter med tysk opphav og at hans egentlige navn er Carlos Weider. Ved siden av å utføre drap på vegne av juntaen, blir han landskjent for å bruke jagerflyet til å skriver poesi i luften.

Han organiserer også en fotoutstilling der motivene er ofre for drapene han har begått.

Weiders perfomance-kunst blir til slutt for mye for hans overordnede og han rømmer landet – med en detektiv i helene.

Ville detektiver

 • Originalt utgitt i 1998.
 • Utvalgt sitat: «I dag skjedde det ingenting. Og hvis det skjedde noe, er det best å forbigå det i stillhet, for i så fall forsto jeg det ikke.»

Ville detektiver var boken som etablerte Roberto Bolaño som det store, nye håpet i latinamerikansk litteratur.

I romanen møter vi en rekke mennesker. I sentrum for dem alle står Arturo Belano og Ulises Lima. De er sentrale medlemmer av en gruppe undergrunnspoeter som kaller seg viscerale realister. De unge poetenes odysse er også en detektivhistorie: De er på sporet av den legendariske poeten Cesárea.

Amulett

 • Originalt utgitt i 1999.
 • Utvalgt sitat: «Kjærligheten fører aldri noe godt med seg. Kjærligheten fører alltid til noe bedre.»

Amulett er en bok som på mange måter forteller om hva som gikk galt i Latin-Amerika i 1968 og fremover, inkludert kuppet mot Allende, men også om hvordan de unge som vokste opp på den tiden etter hvert skal bli til det nye håpet for kontinentet. Og at disse «spøkelsesungdommenes» kampsang er en sang som handler om deres mot, glede og begjær. Og denne sangen er deres amulett.

Chilensk nokturne

 • Originalt utgitt i 2000.
 • Utvalgt sitat: «Er dette den sanne, den store forferdelse, at jeg er den aldrende ynglingen som skriker uten at noen hører?»

Den katolske presten Sebastián Lacroix ligger for døden. Han lar tankene drive og forsøker å finne fred med seg selv og det han har opplevd i livet. Tankene dreier seg om mennesker han har møtt, om litteratur og Pinochets diktatur i Chile.

Den relativt korte romanen på 160 sider blir kalt «Bolaños sterkeste monolog» av The New Yorker.

2666

 • Originalt utgitt i 2004.
 • Utvalgt sitat: «I virkeligheten slutter vi aldri å være barn, monstrøse barn med blemmer og åreknuter og svulster og flekker på huden, men barn tross alt, det vil si, vi slutter aldri å klamre oss til livet, ettersom det er liv vi er.»

2666 regnes som Roberto Bolaños hovedverk. Dette mesterverket fikk blant annet den amerikanske kritikerprisen og er en stor, mangslungen roman i fem deler, ulikt alt annet du har lest.

En kvinne og tre menn på den samme jakten etter den tilbaketrukne, mystiske forfatteren Benno von Archimboldi.

En professor som forsøker å beskytte sin datter mot verdens ondskap.

En journalist som istedenfor å rapportere fra en boksekamp, selv ser døden i hvitøyet.

En by i Mexico tynget av en voldsbølge der hundrevis av kvinner forsvinner.

Og den eiendommelige prøyssiske gutten som gjennom krigen formes til den han skal bli.

Med denne posthumt utgitte romanen som har blitt en sensasjon over hele verden, regnes Roberto Bolaño som en av vår tids viktigste forfattere.

Alle bøkene av Roberto Bolaño kan du bestille hjem her.