Litterære reiser: Bøker som tar deg med på tur

SkjønnlitteraturRomanerLitterære reiser: Bøker som tar deg med på tur

Drømmer du om å reise Japan på langs? Eller hva med å krysse Sahara på nomadevis? Her er fem skjønnlitterære bøker som alle tar deg med på en reise utenom det vanlige.

Estimert lesetid 6min
Omslag for tre bøker
La bøkene ta med deg på tur! Her får du tips til litterære reiser av beste kvalitet.

Du kan ta med bøker på tur, men bøkene kan også ta med deg på tur. Det siste er kanskje det mest aktuelle, spesielt om reisemålet er langt unna, og kanskje spesielt denne sommeren. Disse fem bøkene tar deg med på en reise du sent vil glemme.

Togreise fra sør til nord i Japan

Marion Poschmann: Furuøyene

Furuøyene er en original og underfundig roman om en europeer som gjennom møtet med en annen kultur greier å se sitt eget liv på avstand, og slik prøve å arbeide seg gjennom en livskrise. Alt skrevet i et særpreget, vakkert og poetisk språk.

En morgen våkner Gilbert Silvester, middelaldrende, mellomfornøyd tysk akademiker, og forstår at kona Mathilda er utro. Han drar rasende ut til flyplassen og kjøper billett på første langdistanseflight. Til Tokyo. I Tokyo blir han litt tilfeldig kjent med Yosa Tamagutchi, en ung japaner som har bestemt seg for å begå selvmord. Det umake paret legger ut på en slags pilegrimsreise mot de vakre Furuøyene nord i Japan.

Marion Poschmann har lenge vært en slags forfatternes forfatter i Tyskland, og har mottatt en lang rekke litterære utmerkelser. Furuøyene var på kortlisten til Man International Booker Prize i 2019, og ble hennes internasjonale gjennombrudd.

Kjøp Furuøyene som e-bok her

Nobelpriskandidat tar deg til Venezia, Barcelona og videre

László Krasznahorkai: Seiobo der nede

Seiobo er en japansk gudinne. Ferskentrærne hennes blomstrer bare en gang hvert 3000. år, men den som ser blomstringen, forblir udødelig. Folk har sluttet å tro på slike historier, men ikke å lengte etter dem. I Seiobo der nede undersøker László Krasznahorkai vår lengsel etter det vakre. Han skildrer hvordan det i hver epoke, til enhver tid har eksistert fullkomne gjenstander.

Seiobo der nede regnes som et av Krasznahorkais viktigste verk. Da boka utkom på norsk, skrev Aftenpostens anmelder Preben Jordan bl.a. «Mesterlig roman! […] László Krasznahorkais prosa holder et nivå de fleste forfattere bare kan drømme om. […] oppfinnsom, kunnskapsrik og språklig suveren. […] Måtte den leses av mange.»

Boka består av 17 løst sammenhengende fortellinger som skidrer møter med mesterverk i kunsthistorien. Forfatteren tar med leseren på en reise gjennom tid og rom, fra Kyoto til Venezia, fra Paris til Athen via Grenada og Geneve. Det er en melankolsk, språklig briljant prosatekst som oppfordrer oss til å ta vare på evnen til å gi vår fulle konsentrasjon til det sublime i kunsten.

Kjøp Seiobo der nede som e-bok her

Drømmen om igjen å kunne besøke Paris

Patrick Modiano: Dora Bruder

En dag kom den Nobelpris-vinnende forfatteren Patrick Modiano over en annonse i en gammel utgave av France-Soir. I den falmede avisen fra 1941 leste han: «Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 m 55 cm høy, har ovalt ansikt, gråbrune øyne …»

Modiano greier ikke å bli kvitt sitt mentale bilde av denne jødiske jenta og hennes foreldre i det tyskokkuperte Paris. Han begynner å rekonstruere Dora Bruders liv, fra forsvinningen den kalde desemberkvelden i 1941 til transporten fra Paris-leiren Drancy til Auschwitz i 1942. Leseren blir med Modiano på en følelsesladet reise tilbake det tyskokkuperte Frankrike på 1940-tallet, der vi blir stående ansikt til ansikt med en families tragedie. Mens Modiano skildrer sine hvileløse vandringer i Paris på jakt etter spor etter Dora Bruder, reflekterer han over minners betydning, hva vi etterlater oss i livet – og hvordan byer endrer ansikt fra tiår til tiår.

Anmelderkorpset sparte ikke på rosen da Dora Bruder kom på norsk, bl.a. gav både Stavanger Aftenblad og Dagbladet boka en 6-er. Sistnevnte under overskriften «Mektig minnesmerke over en ung, jødisk jentes skjebne».

Kjøp Dora Bruder som e-bok her

Et usedvanlig liv i ørkenen

Sanmao: Fortellinger fra Sahara

Forfatter, eventyrer, pioneer. Sanmao ble født i Kina i 1943 og vokste opp i Taiwan. Hun brøt med de konservative reglene i samfunnet og reiste verden rundt mens hun skrev essay, dikt og artikler om opplevelsene sine. Etter hvert flyttet hun til Sahara med sin spanske mann som drev med dykking og var undervannsingeniør. Hun ble viden kjent i Taiwan og Kina da hennes første bok Fortellinger fra Sahara kom ut i 1976. Etter det gav hun ut mer enn 20 bøker frem til sin tragiske selvmordsdød i 1991.

Helt siden Fortellinger fra Sahara kom ut har Sanmao vært en inspirasjon for utferdstrang og selvstendighet for spesielt unge kinesiske og taiwanske kvinner. Boka inviterer oss inn i Sanmaos usedvanlige liv i ørkenen, hvor hun og mannen bodde med nomadefolk. Hennes opplevelser med kjærlighet og tap, frihet og fare, alt skrevet med en fortellerstemme som er like inspirerende som den er tidløs.

Du finner ikke en kvinne i Taiwan som ikke har lest Sanmao. Likevel har ikke denne ikoniske forfatteren vært særlig tilgjengelig i vesten inntil nå. Sanmao skrev hele livet, men det er Fortellinger fra Sahara som har blitt stående som hennes mesterverk. Der blander hun blander fiksjon og dokumentar på et vis som har blitt så velkjent i vår egen virkelighetslitteratur i det siste.

Kjøp Fortellinger fra Sahara som e-bok her

Dagstur fra Argentina til Uruguay

Pedro Mairal: Kvinnen fra Uruguay

Kvinnen fra Uruguay er en prisbelønt roman av en av Latin-Amerikas mest distinkte stemmer. En perfekt avrundet, pikant liten roman om en reise fra Argentina til Uruguay for å treffe igjen en sommerflørt.

Lucas, en mann i førtiårene er i ferd med å legge ut på en dagstur fra Buenos Aires til Montevideo for å plukke opp femtentusen dollar i cash. Et forskudd på den kommende boka si, en aldri så liten formue som skal være løsningen på alle hans problemer.

Etter å ha vært uten inntekt i månedsvis og ute av stand til å skrive så mye som et ord er stemningen hjemme nemlig svært dårlig. Kona er på jobb om dagen og ute på byen på natten, kanskje med en elsker, han vet ikke sikkert. Lucas er hjemme hele dagen, stirrende på den tomme siden. Han tar seg av sin lille sønn Maiko og fantaserer om det eneste som holder ham gående: Den uruguayske kvinnen han møtte noen måneder før og som han har planer om å treffe igjen på sin lille tur til Montevideo.

Kjøp Kvinnen fra Uruguay som e-bok her