Eventyrer, forfatter og feministisk forbilde: Hvem var Sanmao?

RomanerRomanerEventyrer, forfatter og feministisk forbilde: Hvem var Sanmao?

I 1963 trosser 20 år gamle Sanmao alle normer, og reiser ut i verden på søken etter frihet. Nå er boka «Fortellinger fra Sahara» endelig oversatt til norsk.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Sanmao
Hvem var Sanmao? Den kinesiske forfatteren var en av Kina og Taiwans første store, kvinnelige kjendiser. (Foto: Ukjent)

Chen Mao Ping het hun. Jenta som sjokkerte hele Kina og Taiwan med sitt forfatterskap, og ikke minst sin måte å leve på. Debutboka Fortellinger fra Sahara ble hennes store gjennombrudd, og gjorde penn-navnet Sanmao ikonisk. Det var i 1976. Nå er endelig Fortellinger fra Sahara oversatt til norsk.

Vesten følger etter

Sanmao ble født i Kina i 1943, men flyttet tidlig sammen med foreldrene sine til Taiwan der hun vokste opp. Da hun var 20 år la hun ut på en reise som startet i Spania, og endte med seks år i Sahara-ørkenen. Disse årene i ørkenen resulterte i Fortellinger fra Sahara. Etterpå fulgte et rikt forfatterskap med en rekke bøker, filmer og sangtekster. 

I løpet av sin tid i Spania traff Sanmao det som skulle bli hennes ektemann. Hennes livs store kjærlighet, Jose Maria Quero Y Runis. Det var sammen med han Sanmao levde årene sine i Sahara-ørkenen.

Fortellinger fra Sahara har solgt millioner av eksemplarer, og i store deler av Asia har Sanmao vært en kjendis i lang tid. Det var imidlertid ikke før i fjor at boken ble oversatt til engelsk, og store deler av verden endelig fikk ta del i Sanmaos tidløse tekster og uvanlige eventyr. Nå er den omsider tilgjengelig på norsk.

Virkelighetslitteratur fra en feministisk pionér

Sanmao skrev om kjærlighet og tap, frihet og fare. Vi får lese en blanding av fiksjon og dokumentar, fortalt med en tidløs og inspirerende fortellerstemme. Det er ingen tvil om at boken og Sanmao selv ble godt tatt imot i sin tid. Likevel er måten Sanmao skriver om eget liv på, like relevant i vår tid av virkelighetslitteratur, true crime og sosiale medier.

Hun var dessuten er feministisk pionér for sin tid, og levde hele sitt liv i søken etter og forfølgelsen av friheten. Hun våget å ta svært utradisjonelle valg; for en kinesisk kvinne bosatt i Taiwan å reise ut i verden på den måten hun gjorde, var grensesprengende. Også hennes ekteskap til Jose, en europeisk mann, var langt fra tradisjonelt. Sanmao var et symbol på det uredde og sterke.

Endte sine dager i Taiwan

I 1979 druknet Sanmaos ektemann Jose, og livet hennes endret seg drastisk. Hun reiste mindre. Sørget over sitt livs store kjærlighet. Etter en seks måneders lang reise i Amerika, returnerte hun i 1982 til Taiwan. Der ble hun resten av sitt liv, og underviste i skriving for stappfulle klasser. Alle ville ha en bit av den kjente eventyreren. Men Sanmao hadde ikke mer å gi. I 1991 tok hun sitt eget liv.