Julegavetips til den du bare skal kjøpe «noe lite» til

SkjønnlitteraturRomanerJulegavetips til den du bare skal kjøpe «noe lite» til

Ikke stol på bestemoren din hvis hun sier man ikke kan gi pocketbøker i gave. Hun har ikke fulgt med i tida.

Estimert lesetid 9min
Foto av en rekke av pocketbøkene utgitt av Cappelen Damm 2020 til julegavetips-sak
Krim, feelgood, litterære og politiske biografier, Lars Monsen. Den som ikke kan finne noe interessant blant disse ti pockettipsene har antakelig ikke sett godt nok etter. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Et enormt utvalg til en litt billigere penge. Pocket er rett og slett den perfekte gaven til alle du ønsker å gi en liten oppmerksomhet i jula.

Ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner

Florence McNicoll: Julens ni liv

Kjenner du noen som bare elsker julestemning? Som gleder seg til å lese en varmende kjærlighetshistorie nå når kveldene blir lange og kulda setter inn? Da er dette julegaven! (Eller kanskje førjulsgaven?)

I Julens ni liv nærmer det seg jul. På Battersea hunde- og kattepensjonat prøver Laura desperat å finne et nytt hjem til Felicia, en rufsete hunnkatt med et hjerte av gull. Lauras kjæreste kan ikke begripe hvorfor hun må bruke så må mye tid på kattehjemmet, men for Laura er ikke kattene bare en jobb – de er selve livet.

I løpet av desember inngår Laura overtakelsesavtaler på kattehjemmet med ni forskjellige personer. Alle ønsker seg litt mer kjærlighet til jul, og finner det i sine nye kjæledyr. Men når Aaron plutselig står i døren, sjarmerer han ikke bare den kresne Felicia …

Kjøp Julens ni liv som e-bok her

Bestselgerdronningens beste til nå

Lucinda Riley: Solsøsteren
Bok nr. 6 i serien De syv søstre

Har den du skal kjøpe gave til ennå ikke kastet seg på Lucinda Riley-bølgen? Da er det på høy tid!

Bestselgerdronningen er blitt hyllet av norske anmeldere for sin nyeste bok Solsøsteren. Romanen er sjette bok ut, og kanskje den beste hittil, i den storslåtte serien De syv søstre. Da boka utkom, omtalte NRK den som «forfriskende original», mens VG belønner den med en god femmer på terningen.

Solsøsteren handler om vakre, temperamentsfulle og sårbare Electra, som Lucinda Riley selv har røpet at hun forguder. Vi følger vakre Electra i jakten på sine røtter, på en reise fra Manhattans hektiske atmosfære til kolonitidens Afrika på 1930-tallet.

Kjøp Solsøsteren som e-bok her

Gir deg tilbake troen på kjærligheten

Sarah Jio: Kjærlighetens ansikt

Hvorfor er det så vanskelig å finne kjærligheten? Amerikanske Sarah Jio står bak en rekke bestselgende kjærlighetsromaner, utgis i 27 land, og har en stor leserskare her til lands. I hennes tiende bok på norsk, Kjærlighetens ansikt, får den håpløse romantikeren Jane på 29 år et mystisk oppdrag, med potensielt fatale konsekvenser.

Jane jobber i blomsterbutikk og er ekspert på å lage vakre buketter, men har desto vanskeligere for å velge riktige menn. Derimot har hun altså en helt spesiell gave, nemlig en evne til å se ekte kjærlighet. Derfor forblir hun en håpløs romantiker.

På sin 29-årsdag mottar Jane et mystisk gratulasjonskort hvor det står at hun må finne de seks ulike formene for kjærlighet som finnes før hun fyller 30, ellers vil det få fatale konsekvenser. Når Jane faller for en forsker som ikke tror på kjærligheten, frykter hun at skjebnen hennes er beseglet.

Kjøp Kjærlighetens ansikt som e-bok her

Nervepirrende thrillere

Lee Child: Delt by og Veien tilbake

Om den du skal kjøpe gave til er glad i sitrende spenning, er Lee Child et hett tips. Han har millioner av fans verden over, og om lag en gang i året skriver han en ny bok med den ultimate helteskikkelsen Jack Reacher i hovedrollen. Dette har til nå resultert i 24 romaner, Delt by og Veien tilbake er de to siste av disse på norsk. Lee Child har toppet bestselgerlistene mange ganger – faktisk selger han så mye at det er blitt regnet ut at det omsettes en Lee Child-bok hvert femte minutt et eller annet sted i verden.

I Delt by blir Jack Reacher igjen dratt inn i en kamp mellom det gode og det mørke. På en Greyhound-buss har en eldre mann sovnet med en stor pengekonvolutt som stikker ut av lomma. Og det er ikke bare Jack Reacher som ser det; litt lenger bort sitter en yngre mann og stirrer på konvolutten. Det skal vise seg at den eldre mannen er fanget i et større nettverk av kriminelle bander som har delt makten i den lille byen mellom seg.

«Lee Child er på sitt aller beste i denne nervepirrende thrilleren,» skrev Publishers Weekly da boka utkom. Og den ble kåret av Evening Standard Magazine til en av årets beste bøker i 2019.

I Veien tilbake får Jack Reacher på vei til San Diego øye på et skilt med navnet Laconia – byen der faren hans vokste opp. Men da han begynner å undersøke, får han vite at det aldri har bodd noen Reacher i Laconia. Noen lyver – men hvorfor? Samtidig er et ungt par på vei til New York. Bilen deres bryter sammen, og de må ta inn på et øde motell. Men det er noe merkelig med dette motellet, og ganske snart blir de brikker i et dødelig spill – der jokeren er Jack Reacher.

Kjøp Delt by som e-bok her
Kjøp Veien tilbake som e-bok her

Ville du kidnappet et barn hvis det kunne redde ditt eget?

Adrian McKinty: Kjeden

Tenk deg at telefonen ringer. En fremmed stemme sier at barnet ditt er kidnappet. Hvis barnet skal slippe fri, må du kidnappe et annet barn. Og barnet ditt slipper ikke fri før dette nye barnets foreldre har kidnappet et nytt barn. Hvis ingenting av dette skjer, blir barnet ditt drept.

I den marerittaktige Kjeden blir hovedpersonen Rachel Klein stilt overfor dette grusomme dilemmaet. Krimekspert Asbjørn Slettemark konkluderte slik om Kjeden i A-magasinet: «Er det skummelt? Uhyre. Spennende? Til siste bokstav på siste side. Kjeden er årets store thrillersuksess.». Også bestselgerforfatter Lee Child er blant dem som har vært ekstremt begeistret: «McKinty er så dyktig at jeg faktisk har begynt å mislike ham.».

Kjøp Kjeden som e-bok her

Eventyrlig spenning

Wilbur Smith: Under tigerens klør

Wilbur Smith er en av verdens mest leste spenningsforfattere. Han ble født som britisk statsborger i Zimbabwe i 1933, har utgitt rundt 40 bøker og er oversatt til 26 språk. I snitt har hver bok solgt over svimlende tre millioner eksemplarer. Wilbur Smith er en mester i sin sjanger – en legendarisk historieforteller. Han er kjent for sin omhyggelige research og for sine medrivende naturbeskrivelser.

Under tigerens klør er bok 16 i den populære Courtney-serien, fylt med spenning, intriger, heltemot og kjærlighet. Er den du skal kjøpe julegave til fan av f.eks. Ken Follett, Clive Cussler eller Bernard Cornwell, er dette et sikkert kort.

Francis Courtney må flykte fra eiendommen i Devonshire på grunn av stefarens spillegjeld. Han setter kursen mot Sør-Afrika, med profitt og hevn i tankene. Der bor Tom Courtney, onkelen som tok livet av faren hans. Samtidig prøver Christopher Courtney å stake ut sin egen vei som sønn av guvernøren i Bombay. Men svikene og farene han møter gjør ham bare mer og mer hevngjerrig. Stiene til de to Courtney-mennene møtes og de innser at fedrenes synder alltid vil følge dem.

Kjøp Under tigerens klør som e-bok her

Underholdende og inspirerende

Lars Monsen og Kjetil S. Østli: Lars Monsen. Mitt liv

Har du noen i familien med en intens utferdstrang, som du kanskje har lyst til å se litt mer i sofakroken denne julen? Da er biografien om villmarksmannen Lars Monsen en lur julegave.

Lars Monsen betyr utrolig mye for oss nordmenn. Hans eventyrlyst, stå på-vilje og ekstreme livsstil er både underholdende og inspirerende. Vi liker å tro at det bor en Lars Monsen i oss alle, men hvem er han egentlig, og hvordan ble han Lars Monsen, slik vi kjenner ham? I denne boka, ført i pennen av Brageprisvinner Kjetil S. Østli, får vi høre om hans tøffe oppvekst, alkoholproblemer, om natureventyr og nær-døden opplevelser.

Her er de mest intense naturopplevelsene du kan få i sofakroken med gløgg og ullteppe. Dessuten får du plenty å snakke om i det som (forhåpentlig?) måtte komme av familieselskaper.

Kjøp Lars Monsen. Mitt liv som e-bok her

Bejublet om en av våre mest myteomspunne forfattere

Torgrim Eggen: Axel. Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen

Torgrim Eggens monumentale og opp i skyene roste biografi om myteomspunne Axel Jensen er definitivt noe å gi en biografi- og historieelsker under treet i år.

Axel Jensen. Notorisk lystløgner, liberal rusbruker, utro og ufin. Men også en av våre beste forfattere. Historien om Axel Jensen (1932-2003) er ingen dans på roser, skal vi tro Torgrim Eggen. Men desto mer lesverdig!

Torgrim Eggen har arbeidet i mange år med denne mastodonten av en biografi, og resultatet er en uvanlig gjennomarbeidet fortelling om en ellevill levemann og stor kunstner. Har du ikke noe forhold til Axel Jensens egne bøker, vil du definitivt ønske å ha det etter å ha bladd i denne.

Kjøp Axel. Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen som e-bok her

Kontroversielt om vår nyere historie

Hans Olav Lahlum: Reiulf Steen

«En brutal bok om et brutalt liv», mente Aftenpostens Harald Stanghelle. Den drøyt 600 sider lange biografien om Arbeiderparti-formannen Reiulf Steen (1933–2014) maler på ingen måte et rosenrødt bilde, og mangler ikke på kontroverser.

Spesielt er det to temaer som har fått hovedfokus: At Steen skal ha uttrykt stor skepsis til Jonas Gahr Støre som Arbeiderparti-leder, og at han på sine sene dager påstod å ha hatt et intimt forhold med partifelle Gro Harlem Brundtland. De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen, og mange av de ubesvarte spørsmålene om Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien.

Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske med både store talent og krevende handikap. Terningkastene 6, 6, 6, 5, 5, 5 hadde dessuten blitt en ganske fin sum i yatzy.

Kjøp Reiulf Steen som e-bok her