Kjedebrev fra helvete: – «Kjeden» er årets store thrillersuksess

KrimbøkerThrillerKjedebrev fra helvete: – «Kjeden» er årets store thrillersuksess

Den rystende krimsensasjonen «Kjeden» konfronterer oss med et umulig dilemma: Ville du kidnappet et fremmed barn for å redde ditt eget?

Estimert lesetid 3min
Omslag for Kjeden
Adrian McKinty hylles for den intense thrilleren «Kjeden» av både anmeldere og verdenskjente krimforfatterkolleger. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Tenk deg at telefonen ringer. En fremmed stemme sier at barnet ditt er kidnappet. Hvis barnet skal slippe fri, må du kidnappe et annet barn. Og barnet ditt slipper ikke fri før dette nye barnets foreldre har kidnappet et nytt barn. Hvis ingenting av dette skjer, blir barnet ditt drept.

I marerittaktige Kjeden blir hovedpersonen Rachel Klein stilt ovenfor det grusomme dilemmaet. Boka, som er skrevet av Adrian McKinty, er en av to krimsensasjoner som akkurat nå tar verden med storm (sammen med Den tause pasienten).

McKinty er så dyktig at jeg faktisk har begynt å mislike ham.

Lee Child

– Årets store thrillersuksess

Krimforfatter Adrian McKinty har vært hyllet og kritikerrost i årevis. Bøkene hans har fått en rekke priser, men problemet til McKinty har vært at bøkene har solgt lite. Det problemet har han løst med Kjeden. Boken har slått til nærmest som et vanvittig kjedebrev i alle land den er utgitt. Samtidig har kritikerne og krimforfatterne vært fra seg av begeistring.

Her til lands har krimekspert Asbjørn Slettemark allerede kåret Kjeden til en suksess. Han konkluderte slik i A-magasinet: «Er det skummelt? Uhyre. Spennende? Til siste bokstav på siste side. Kjeden er årets store thrillersuksess.»

Irske Adrian McKinty har lenge høstet priser og anmelderros for sine krimbøker. Med «Kjeden» har han fått sitt store internasjonale gjennombrudd, også blant leserne. (Foto: Leah Garrett)

Hvor langt er du villig til å gå for å redde barnet ditt?

Kjeden heltinne, Rachel, er en helt vanlig kvinne, frem til hun får telefonen som gjør henne til et ledd i Kjeden. I løpet av de neste dagene vil hun gå over alle grenser for å redde datteren sin.

For hjernene bak Kjeden vet at foreldrene vil gjøre alt for barna sine. Det de ikke vet, er at de nå kanskje har møtt sin likemann. Kan Rachel være den som endelig klarer å bryte Kjeden?

Unison hyllest

Både andre krimforfattere og anmeldere mener at Kjeden er en thriller i en helt egen klasse. Dennis Lehane beskriver boka som «utspekulert og nervepirrende» og skriver at den gir «»ubarmhjertighet» en helt ny betydning».

Val McDermid kaller McKinty «… en av dagens beste krimforfattere», mens Stephen King skriver: «Denne marerittaktige, originale fortellingen har et utrolig driv. Du glemmer den ikke med det første.»

Vi avslutter med dette sitatet av Steve Cavanagh: «Et mesterverk. En av de beste romanene i denne sjangeren noensinne. Den troner der oppe sammen med Marathon Man og Nattsvermeren. Det blir ikke bedre enn dette.»

McKinty til Krimfestivalen

Krimfestivalen 2020 går av stabelen 5.-7. mars. Adrian McKinty er selvskreven gjest, og deler selskap med store krimnavn som bl.a. brakdebutanten Alex Michaelides (Den tause pasienten), Val McDermid, Niklas Natt och Dag, Camilla Grebe og Helene Flood. Årets festivalforfatter er Tom Egeland.

Hele festivalprogrammet finner du her!