Julegavetips fra livsstilsavdelingen

Hobby, mat og fritidHobbybøkerJulegavetips fra livsstilsavdelingen

Mat, sykling, selvhjelp og sterke historier. Her finner du seks julegavetips fra livsstilsavdelingen, og garantert en bok som vil så an til jul.

Estimert lesetid 4min
Foto av bøker med julepynt og gavepapir
Litt usikker på hva du skal kjøpe i julegave? I livsstilssegmentet finnes bøker for enhver smak. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Ikke alle leser romaner, med det er fremdeles flust av fine bøker man kan gi i gave. Hva med en hyggelig kokebok, en sterk historie om sykdom eller tips til hvordan man overvinner frykt? Her er ni strålende bøker fra livsstilssavdelingen, finn den som passer din venn eller familiemedlem best!

Ett år på ett hjul med Erlend Loe

Forhandle med virkeligheten, Erlend Loe

«Først rullet jeg på fire hjul. Så på tre. Deretter lenge på to. Nå på ett. Det pågår en redusering. Til slutt, om noen år, ingen vet hvor mange, har jeg ingen hjul. Og blir til den jorden jeg hele livet har elsket å sykle på.»

På umiskjennelig Erlend Loesk vis, beskriver sykkel-entusiasten sitt siste år på en noe spesiell farkost: Nemlig enhjulssykkelen. Hvorfor vil en 50 år gammel, to meter høy mann begynne å sykle på enhjulssykkel? Hva gjør det med perspektivet på livet og på verden?

Forhandle med virkeligheten er et av årets morsomste essays – enten du sykler på to, ett eller ingen hjul.

Fra redd for alt til klar for alt

Farvel, frykt, Aslak Hartberg

Du har kanskje sett ham på scenen – i alle fall hørt ham på radioen, som han ene i rapgruppa Klovner i kamp. Mens han utad har levd et fartsfylt liv som suksessfull musiker, har han på innsiden vært livredd. For høyder, for slanger – ja, det meste.

I Farvel, frykt følger vi Aslak Hartbergs kronglete, men morsomme vei ut av frykten sammen med psykolog Aksel Sinding. At de to tilfeldigvis møttes i et barnebursdag, skulle forandre Aslaks liv for alltid.

En bok full av håp, humor og varme – om å føle noe annet på innsiden enn man viser på utsiden.

Forfriskende morsomt om usynlig sykdom

Men du ser ikke syk ut, Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås er en av anslagsvis 20 000 nordmenn som lever med ME. Men det ville du ikke trodd om du så henne. At hun har dager der det er umulig å åpne øynene. At det på en normal dag kjennes som «om jeg har fullblods influensa, som om jeg var på en fyllekule i går, og som om jeg nettopp tok hundre froskehopp».

Derfor skrev hun Men du ser ikke syk ut – en gripende fortelling om en misforstått sykdom, men også en håndsrekning til alle som er syke uten at det synes. Med et lett, livlig og humoristisk blikk, kjent fra Instagram-profilen @serikkesykut (som i skrivende stund 16,000 følgere), viser Holmås at hun definitivt er en av årets viktigste nye stemmer.

Tilbake til tradisjonene

Gårdsmat fra hjertet av Norge, Andreas Viestad og Charlotte H. Sveinsen

Ujålete mat, lokale råvarer og lange tradisjoner med moderne vrier, ispedd flotte bilder og historier fra den rike matkulturen på Innlandet.

Det er ingrediensene i Andreas Viestad og Charlotte H. Sveinsens Gårdsmat fra hjertet av Norge.

Inspirert av to av Norges første kokebokforfattere, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken, får vi servert ekte norsk tradisjonsmat slik den skal være. Og selvfølgelig med noen overraskelser attåt, slik som en ekte Innlandsk curry fra 1800-tallet.

Se Viestad og Sveinsen i aksjon her:

Smak av Midtøsten

Aubergine og tahini, Vidar Bergum

Vidar Bergum droppet finanskarrieren i London, til fordel for et liv fullt av matglede i Istanbul. Det kan vi være glad for.

Aubergine og tahini heter årets kokebok, fullt av fristelser fra Tyrkia, Midtøsten og bortenfor. Det er en inspirerende og uhøytidelig bok om hverdagsmaten slik den lages, og nytes, i disse områdene. Mat som det er raskt å lage, og mat som tar litt lenger tid, men som du likevel har tid til i en travel hverdag med litt fornuftig planlegging.

Vidar Bergums populære matblogg, Et kjøkken i Istanbul, ble kåret til årets nisjeblogg i 2016.

Et nytt standarverk for julebaksten

Det søte liv – Julens deiligste kaker, Kristine Ilstad

Kristine Ilstad driver til daglig Norges aller største kakeblogg, Det søte liv. Med over 300,000 følgere på Facebook og 4000 oppskrifter på bloggen, er hun definitivt dronningen av spiselige søtsaker.

Nå har hun gitt ut et nytt standardverk innen julebakst, Det søte liv – Julens deiligste kaker. Her får du 200 oppskrifter, fra det helt tradisjonelle til utenlandske godbiter, konfekter og spiselige julegaver.