Julegavetips til den som elsker en god roman

RomanerRomanerJulegavetips til den som elsker en god roman

Til litteraturglade fedre, mødre, venner eller tanter, har vi valgt ut 15 julegavetips som fortjener en plass under treet i år.

Estimert lesetid 12min
Julegavetips til den som liker en god roman
2020 har bydd på mang en god roman. Vi har valgt ut 15 stykker som har gjort seg gjeldende det siste året. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Leseglede er den beste gaven man kan gi, spesielt til folk som allerede elsker gode bøker. I år har det kommet mange av dem! Vi har samlet noen favoritter fra bokåret 2020, som har blitt bejublet av både kritikere, bokhandlere og lesere. Scroll videre for 15 flotte julegavetips til den som elsker en god roman.

Årets vinner av Bokhandlerprisen

Tore Renberg, Tollak til Ingeborg

Alle norske bokhandlere har stemt fram Tollak til Ingeborg av Tore Renberg som vinner av Bokhandlerprisen 2020. Bokhandlerne, leserne og kritikerne elsker Tollak. Gabriel Michael Vossgraff Moro i VG skrev for eksempel i sin 6-anmeldelse: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!».

Tollak er den gamle, tidvis illsinte stabukken som bor oppe i dalsida, ved sagplassen. Alle vet at han hele livet har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene den gangen. Alle vet at ungene hans sjelden kommer på besøk. Alle vet at han tok til seg han de kalte Oddotosken, som forble barn selv når han ble voksen. Og alle husker den gode, lysende kona hans, Ingeborg, som han elska så høyt som noen mann kan elske ei kvinne. Men det er noe folk ikke vet. Nå har ikke Tollak lenge igjen. Det er på tide å fortelle.

En sekser på den hersens terningen

Roy Jacobsen, Bare en mor

«En sjelden gang er det på sin plass å slå i bordet, trille seks på den hersens terningen og forlange at en bok blir lest,» konstaterte Stavanger Aftenblads anmelder Steinar Sivertsen. De tre første bøkene om Ingrid fra Barrøy er lest av over en halv million nordmenn, og nå har årets bok Bare en mor fått den samme varme mottakelsen av leserne og kritikerne.

Ingrid er nå tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme. En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret. Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet?

Bragenominert sensasjon

Gulraiz Sharif, Hør her’a!

Sensasjonsromanen Hør her’a! av Gulraiz Sharif er hyllet av både kritikerne og leserne, og ble nominert både til Brageprisen og Bokhandlerprisen. Denne romanen sprenger alle rammer og kan kanskje best oppsummeres med konklusjonen til Nora Steenberg i Bok365: «Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne vitaminsprøyta fra Gulraiz Sharif.».

Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Hør her’a! er oppsiktsvekkende frisk i formen og noe du garantert ikke har lest før!

Moderne klassikere du ikke kan legge fra deg

Agota Kristof, Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen (oversatt av Willy Flock)

Mange litteraturhjerter har gjenoppdaget Agota Kristofs halvglemte trilogi fra 80-tallet det siste året, etter at oppdaterte nyutgivelser har kommet på norsk. Da Tvillingenes dagbok kom i fjor, nølte ikke Morgenbladet med å kalle førsteboka en moderne klassiker – «gripende i ordets rette forstand». Klassekampen mente «romanen forener de fleste betydningene av ordet fabelaktig i én rik tekst.» Andreboka Beviset og avslutningen Den tredje løgnen har høstet lignende lovord.

I en prosa som er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter meisler Agota Kristof ut sitt uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de aller vanskeligste omstendigheter. Hvorfor ikke gi en heldig litteraturinteressert mor, far, venn eller kjæreste alle tre bøkene i gave? Både Tvillingenes dagbok og Beviset er nå tilgjengelige som pocketbøker.

Nok en fremtidig klassiker fra Hjorth

Vigdis Hjorth, Er mor død

Vigids Hjorths Er mor død har fått strålende mottakelse hos kritikerne, er nominert til Brageprisen, og gjør nå suksess i Danmark. Som Inger Bentzrud i Dagbladet skriver: «Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år».

Johanna er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.

Et løssluppent mesterverk

Erik Fosnes Hansen, Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin

En roman som denne har du aldri lest maken til. Adresseavisens anmelder oppsummerte kanskje romanen best i sin sekser-anmeldelse: «Årets gøyeste roman […] Du snakker om stålkontroll! Denne romanen må være årets mest løsslupne mesterverk.»

To omreisende gullmakere møtes på landeveien og ender opp i den vesle byen Jüterbog. En hund og en katt sitter i et portrom og undrer seg over hva mennenes ankomst kan bety. Et annet sted i byen står en uskikkelig gutt og hans syke søster på hver sin side av en låst dør i et fattigslig hus. Og i det gamle slottet kjeder den bortskjemte Clotilde vettet av seg. En sensasjonell forestilling skal finne sted i byens teater på fredag, men mye tyder på at det også kan komme til å skje noe virkelig farlig. Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme. 

En mester tar farvel

Beate Grimsrud, Jeg foreslår at vi våkner

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i nylig avdøde Beate Grimsruds unike forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. Den er nominert til Brageprisen og har fått fire terningkast seks-anmeldelser og like strålende mottakelse i Sverige.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Elling leser Houellebecq

Ingvar Ambjørnsen, Ingen kan hjelpe meg

I fjor ga Ingvar Ambjørnsen oss Elling tilbake med suksessromanen Ekko av en venn. I år har han gitt oss to nye Elling-bøker. Ingen kan hjelpe meg er en kortroman eller det Ingvar selv kaller et bonusspor der Elling leser Michel Houellebecqs korte roman Lanzarote. Elling skal lese ett kapittel per dag i Lanzarote – ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv?

Og anmelderne jubler, for eksempel skrev VGs anmelder Hans Petter Sjøli: «Nye Elling er herlig litteratur […] Én ting er iallfall sikkert: Forfatteren må ha kost seg fælt under skrivingen. Ingen kan hjelpe meg er en overskuddsbok, og en sann svir.»

Utmerket blogging fra Elling

Ingvar Ambjørnsen, Yoko Ono er en sjarlatan

Ingvar Ambjørnsen vil langt fra kalle Yoko Ono er en sjarlatan for en roman, men flere anmeldere har gjort det. Det skyldes jo at alt er skrevet fra et unikt univers, nemlig Elling-universet. Elling er blogger! Anmelderne er uansett enige i at dette er veldig bra eller som VGs anmelder skrev: «Utmerket». 

Yoko Ono er en sjarlatan er en samling tekster Ambjørnsen har skrevet i perioden 2013 til 2020. Det er Elling som fører ordet i alle tekstene. I en sokkelleilighet på Grefsen, i hybelen hos enkefru Annelore Frimann-Clausen, sitter han og blogger. «Hvorfor begynne å blogge – nå?» spør Elling seg. «Fordi livet er kort, jeg er alt i ferd med å bevege meg inn i støvets alder.»

Elling skriver om det som faller ham inn; om sine favorittretter fra barndommen, om hvor i all verden menneskene kommer fra, om aktuelle saker i nyhetsbildet og om minnene han bærer med seg om sin mor. Han skriver om hagestell og flesk og duppe, om livet i den vesle kjellerleiligheten, men har også sterke meninger om mye og mangt. For eksempel om Yoko Ono.

Boka Saabye alltid har villet skrive

Lars Saabye Christensen, Min kinesiske farmor

Min kinesiske farmor har fått terningkast seks i VG, Nettavisen og Stavanger Aftenblad og er også utropt til «en mesters verk» av danske Weekendavisen. Den er boka Lars Saabye Christensen har villet skrive helt siden han ble forfatter.

På sin fars dødsleie spurte Lars Saabye Christsensen om farfaren og farmorens år i Hong Kong. Hvem var disse menneskene han stammer fra? Hva fikk unge Hulda fra København til å legge ut på en lang og strabasiøs sjøreise alene, for å bosette seg med ektemannen Jørgen i et helt fremmed land? Hvordan var livet blant kolonister og handelsfolk? Saabye Christensen tegner et fascinerende bilde av en tid, en familie, en farmor og kanskje også forfatteren selv. Han åpner en kinesisk eske, der det som er inni ikke alltid er det vi forventer.

Sommerens store bestselger

Henrik Langeland, Showtime!

Showtime! var sommerens store bestselger. De fleste anmeldere lot seg også begeistre, som for eksempel Ørjan Greiff Johnsen i Adresseavisen som mente i sin femmer-anmeldelse at dette er «morsomt om makt, penger og begjær». 

Showtime! møter vi igjen Christian von der Hall. Det var i Wonderboy at Christian dukket opp for første gang som 34-åring. Da var han besatt av drømmen om å bli rik. I Fyrsten var han blitt 47 og hadde erfart at én ting betyr mer enn penger, nemlig makt. Nå nærmer Christian seg 60 og aner så smått at det finnes noe som er enda viktigere – og det er kjærlighet. Eller som Christian von der Hall, en ektefødt mann av sin tid, gjerne kaller det: underholdning.

Storslagent fra Follett

Ken Follett, Aftentid og morgengry (oversatt av Torill Hanssen)

Ken Follett er en av verdens mestselgende forfattere. På verdensbasis har han solgt over 150 millioner bøker, og bare her i Norge er det solgt over 1,2 millioner av hans 23 bøker. Mange kjenner Ken Follett fra debutromanen Nålen, men de senere årene er han først og fremst kjent for sine store og majestetiske, historiske romaner. 

Årets roman Aftentid og morgengry  er en uavhengig forløper til Stormenes tid, Follett kanskje største suksess. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, deres håp og drømmer i denne mesterlige fortellingen om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.

Prisbelønt om alderdom i frihet

Jocelyne Saucier, Det regnet fugler (oversatt av Gøril Eldøen)

Jocelyne Saucier (f. 1948) er en av Canadas mest leste og beundrede romanforfattere. For Det regnet fugler mottok hun blant annet Prix France-Québec og Prix des cinq continents de la francophonie. Boken er oversatt til 12 språk. Filmversjonen av Det regnet fugler ble i 2020 kåret til årets beste utenlandske film under Den internasjonale filmfestivalen i Göteborg.

Dypt inne i Canadas skoger bor Tom og Charlie, to noen-og-åttiåringer fast bestemt på å leve resten av livet etter sine egne regler, fri fra bånd og ansvar. Deres eneste forbindelse til verden utenfor er to hasjdyrkere som fra tid til annen bringer dem forsyninger. Men eremitt-tilværelsen blir snart forstyrret av to kvinner. Den første er en fotograf på jakt etter overlevende etter de store skogbrannene som raserte Ontario nær hundre år tilbake i tid. Den andre er den vevre Marie-Desneiges, som er på alder med Tom og Charlie, og på flukt fra den psykiatriske institusjonen der hun har tilbrakt nesten hele livet. Skjulestedet i skogen vil aldri bli det samme igjen.