Gulraiz Sharifs «Hør her’a!» blir film

SkjønnlitteraturRomanerGulraiz Sharifs «Hør her’a!» blir film

Gulraiz Sharif brakdebuterte med sjarmbomben «Hør her’a!». Nå blir historien kinofilm – regissert av Kaveh Tehrani og med planlagt premiere i 2023.

Estimert lesetid 3min
Collage bestående av foto av forfatter Gulraiz Sharif og omslaget til boka hans "Hør her'a!"
– Så moro! Jeg er veldig glad for at «Hør her’a!» blir film, og håper Mahmoud og familien får lov til å skinne på lerretet!, sier Gulraiz Sharif. (Foto: Åsmund Holien Mo)

«Boka til Gulraiz er så morsom, sinna, frekk, politisk, varm og gøyal at dette helt klart og uten tvil kommer til å bli den morsomste, sinteste, frekkeste, mest politiske og gøyaleste filmen som kommer på kino i 2023! YUP! Du hørte det her først!, uttaler regissør Kaveh Tehrani, som med Hør her’a! får sin spillefilmdebut.

Regissør Kaveh Tehrani spillefilmdebuterer med «Hør her’a!». (Foto: Achy Ouafik)

Gleden er stor også hos forfatteren selv:

– Så moro! Jeg er veldig glad for at Hør her’a! blir film, og håper Mahmoud og familien får lov til å skinne på lerretet!, sier Gulraiz Sharif.

– Norge trenger en solid dose Mahmoud nå

Det er det toneangivende selskapet Motlys som står for produksjonen av filmen, mens Erlend Loe og Nora Landsrød har skrevet manus. Sammen med regissør Tehrani har Motlys i dag mottatt tilskuddet de hadde håpet på fra Norsk filminstitutt.

– Vi tror Norge trenger en solid dose Mahmoud nå. Ambisjonen er å lage en forfriskende energibombe av en ungdommelig film som skal treffe bredt i den norske befolkningen, sier produsentene Ingvil Sæther Berger og Yngve Sæther.

– Gir lovnader om en varm og fargerik energibombe

Konsulentuttalelsen fra Asle Vatn ved Norsk filminstitutt indikerer høye forventninger til at dette blir en film som vil treffe mange:

«Dette manuset gir lovnader om en varm og fargerik energibombe av en film, og er smekkfull av sleivspark og observasjoner av den norske middelklassen – men også til ikke-norske- norske minoriteter. Loe og Landsrød har, med Gulraiz Sharifs roman som base, skrevet et frekt og presist manus, og det er umulig å ikke la seg begeistre og le med. Spekket til randen av følelser og humor, men også grenseløs kjærlighet, er dette et prosjekt med potensial til å bli en dypt rørende film om kjærlighet i alle fasonger. Med en fortelling som skal bryte med tradisjonelle roller og der kjønnsroller blir satt på prøve, er manuset strålende morsomt – men også hjerteskjærende rørende, og preget av en dyp menneskelig innsikt.» 

Debutboka som tok av

Det var i fjor at Gulraiz Sharif gikk fra å være et helt ukjent navn til å bli en av bokhøstens mest omtalte forfattere. Debutboka Hør her’a! klarte kunststykket å bli en favoritt både hos lesere og kritikere. Samtidig oppnådde den uvanlig høye salgstall til debutroman å være.

Boka har innkassert flere priser og prisnominasjoner, og Kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Marianne Borgen er bare noen av dem som har uttalt sin begeistring for den. Hør her’a! er også på god vei ut i verden – forlag i både Tyskland, Italia, Nederland og Danmark har kjøpt rettighetene.

Som i boka, møter vi i filmen Mahmoud (15) som i løpet av en sommerferie blir stilt på store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Mahmoud ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes fordi familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan, og Mahmoud får i oppgave å vise ham rundt i Oslo. Onkelen gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal.