10 høydepunkter i romanhøsten

RomanerRomaner10 høydepunkter i romanhøsten

Bokhøsten flommer over av nye og spennende romaner. Her er en guide til 10 norske høydepunkter hvor forfatterne spenner fra våre mest etablerte til duggfriske debutantnavn.

Estimert lesetid 10min
Lars Saabye Christensen, Selma Lønning Aarø, Henrik Langeland og Gert Nygårdshaug er bare noen av forfatterne som kommer til å gjøre det stort denne høsten. (Illustrasjon: Miriam Edmunds)

Romanhøsten ser ut til å bli sterkere enn noen gang. Her er en guide til 10 av de norske høydepunktene.

Høstens bokbombe

Lars Saabye Christensen: Byens spor – Jesper og Trude

Det er høstens bokbombe at Lars Saabye Christensen har skrevet et nytt bind i mesterverket Byens spor som alle, også han selv, trodde var avsluttet.

Denne gang utspiller handlingen seg i 1982. Vi er på vei inn i en ny tid, en tid som forandrer byen og landet for alltid. Vi kan kanskje si det er slutt på etterkrigstiden? Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj, og forfatteren er for lengst trådd ut av skyggene. Nå er det Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet.

Det er en emosjonell berg-og-dal-bane, det er morsomt, det er trist, det er nådeløst, det er vakkert, det billedhuggere med egoer som høyhus, det Gaustad sykehus, det er Jostein, det er Jesper, det er Trude, det er Stine og mange flere. Og så er det Comosjøen & Rivabåter.

Byens spor – Jesper og Trude finnes også som e-bok

I salg nå

«Hysterisk morsom»

Synne Sun Løes: Sinnapsykologen

Se for deg et møte mellom Nina Lykkes Full spredning, Else Kåss Furuseths Else går til psykolog og tv-serien Pørni. Sinnapsykologen kan bli stående som en av denne bokhøstens fenomener, og har allerede fått kritikerskryt. VGs anmelder mente det var «frydefullt å se noen klikke», mens Nettavisens kritiker skrev at romanen var «hysterisk morsom».

Sinnapsykologen er en usedvanlig morsom og skarp roman om en rasende kvinne midt i livet som skal redde andre, men som kommer i akutt krise selv. Her møter vi profesjonelle hjelpere og pasienter i mer eller mindre terapeutiske situasjoner hvor avstanden mellom galskap og friskhet tidvis er syltynn.

Hovedpersonen Idunn Jæger er virkelig det sønnen hennes kaller henne, Sinnapsykologen. Hun er psykologspesialist på DPS (Distriktspsykiatrisk senter) og er sinna på alt som ikke er slik det burde være. Og det er mye – fra Bent Høie og hans nullvisjon for selvmord via «pakkeløsninger» i psykiatrien til menn som lukter vondt.

Første gang vi møter henne er det mandag morgen og hun har akkurat snublet i trappen inn til arbeidsplassen. Der står en pasient klar med en kurv med egg som hun skal kaste på DPS, og før Idunn får tenkt seg om, er hun med på å kaste egg på glassdøra. Mange egg.

Forfatteren Synne Sun Løes har skrevet flere kritikerroste romaner. Nå kan hun få sitt store publikumsgjennombrudd.

Sinnapsykologen finnes også som e-bok

I salg nå

Tredje bind i «Verdensmestrene»-serien

Henrik Langeland: Paradis                    

Henrik H. Langeland hadde stor suksess med å gjenoppta «Wonderboy»-trilogien i fjor. Nå er han tilbake med et nytt bind i romansyklusen «Verdensmestrene»

Ni år har gått siden lesernes forrige møte med ungdommene Lars, Hauk, Simone, Remi og Amar, som lever vidt forskjellige liv på hver sin kant av Oslo. «Verdensmestrene»-serien bringer vår nære fortid til live med treffende tidskoloritt og presise miljøskildringer – fra praktvillaene i Holmenkollåsen via raddiskulturen i Husebygrenda og arbeiderblokkene på Oppsal, til innvandrermiljøene i byens indre østkant. Og det er nettopp til sistnevnte vi skal i seriens tredje bind: Paradis.

Dette er en roman med tempo, trøkk og nerve av kaliberet som kjennetegner Henrik H. Langeland.

Paradis kommer også som e-bok

Lanseres 30. august

Ny viktig øko-thriller fra Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug: Den grønne øya                  

Den grønne øya er en gripende og aktuell roman fra en av landets mest folkekjære forfattere. Her er han på hjemmebane med en ny øko-thriller som gjør sterkt inntrykk.

Den selvlærte havforskeren Hans Zolon forlater de brunsvidde vinmarkene ved Bodensjøen. Han vandrer ut mot havet, han vil se om det er noe håp for fremtiden. Alt rundt ham er forlatt, men på en øde strand skjer noe som skal forandre hans ensomme oppdrag fullstendig. En halvdød kvinne driver i land og er høygravid. Hans Zolon klarer å redde barnet, mens kvinnen dør. Dermed står han med en oppgave han ikke aner hvordan han skal løse.

Den grønne øya kommer også som e-bok

Lanseres 27. august

Krigen blir aldri mer hva den var

Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen: Gutta på skauen

Husker dere den særegne NRK-serien Kampen for tilværelsen? Gutta på skauen er av den samme gjengen som skrev serien, og også denne historien blir TV-serie på NRK, i 2022.

Dette er krigen og gutta på skauen sett med et skråblikk. Her handler det om en litt annen gjeng enn de vi er vant til å hylle. Thorvald bestemmer seg for å bli motstandsmann, finner en hytte i skogen, setter inn annonse i avisa og etablerer Thorvald-gruppa. De blir av ulike grunner ikke like kjent som f.eks. Oswald-gruppen. Én av grunnene kan være at de bruker mer tid på å sette i stand hytta enn de gjør på å drive sabotasje.

Lanseres 8. oktober

Virkelighetslitteratur innhentet av virkeligheten

Selma Lønning Aarø: Privatlivets fred   

Privatlivets fred er ingen fredelig bok. Heller er den bråkete, spennende, morsom, skarp og vond.

Selma Lønning Aarø er en av våre råeste og frekkeste forfattere. Flere ganger har hun skrevet om – og utlevert – både seg selv og familiemedlemmer. Med Privatlivets fred gir hun oss noe så uvanlig som en engasjerende og berørende pageturner av en metaroman både om det å være forfatter og om det å bli utsatt for en forfatter. For hvem eier egentlig en historie? Hva har vi lov til å skrive? Og hva skjer med forfatterens familie og venner når historien begynner å leve sitt eget liv?

En forfatter våkner på sykehuset. Hva som har skjedd er uklart, men det har noe å gjøre med en roman fra virkeligheten. Ved hennes side sitter ektemannen, så moren, og etter hvert som timene går, kommer minnene gradvis tilbake. Minner om et romanprosjekt og om den stadig mer truende og ustabile venninnen X. Om å måtte oppgi å skrive det man ønsker for i stedet å rydde opp i en stadig mer betent situasjon, med alt hva det innebærer av smerte og slapstick.

Selma Lønning Aarøs nye roman har en hovedkarakter vi engasjerer oss i og heier på. Boka er morsom, tidvis skremmende og usedvanlig aktuell. Skrevet i forlengelse av en sterk feministisk tradisjon, kommenterer den også debatten om liv og litteratur. Samtidig er dette en historie om familieliv og vennskap, og om det man må gjøre i en presset situasjon for å skape seg et eget rom.

Lanseres 9. september

En norsk Charles Dickens

Kim Leine: Etter åndemaneren     

Hva skjer om man tar det beste og mest spennende fra Moby-Dick? Og kobler dette sammen med historier om å jakte etter sitt eget opphav à la Charles Dickens? Og legger til fortellingen om gull og mulig rikdom og åndemanere som ser fortiden og fremtiden? Og attpåtil legger handlingen til Grønland på 1800-tallet? Da får man havet, døden og kjærligheten i Kim Leines unike, uimotståelige tapning, en roman full av sjøsprut og København-gater som myldrer av liv, samtaler om litteratur, men også jakt på isbjørn og sel. 

Kim Leine avslutter Grønlandstrilogien med et smell. Han fikk Nordisk råds litteraturpris for første bind, andre bind fikk han P2-lytterens romanpris for – hva skal de gi ham for tredje? Etter åndemaneren er en fantastisk avslutning og noe av det mest underholdene som skrives i Norden for tiden.

Lanseres 28. oktober

Rå, frekk og ukorrekt

Iram Haq: Uelsket

Iram Haq er en av våre sterke historiefortellere – hun har skrevet filmmanus og barnebøker, hun har regissert prisbelønte filmer og serier. Hun er uredd, politisk og humanistisk. Filmene hun står bak har et stort alvor, men i hennes romandebut viser hun også sitt komiske talent.

På første side sier 39 år gamle Sofia: «Fortsatt singel. Ser etter kjæreste. Si ifra om du vet om en varm og fin fyr som kan passe. Helst pen, ung, har gode gener og vil elske meg for alltid, kjenner du noen?»

Hun er født i Norge, med pakistanske foreldre. Hun har ofte for lite penger, og hun bruker for mye tid på Tinder. Sofia er fotograf og får et stipend til å lage fotokunst. Hun tipper at juryen har gitt henne pengene fordi hun er brun og vil at hun skal lage «multikultikunst».

Uelsket er en roman om menneskelige relasjoner, om overlevelsesinstinkt, om kjærlighet og om vilje.

Lanseres 17. september

Den nye generasjonens roman

Jonas Sundquist: Jeg tror du hadde likt Ulrik

Jeg tror du hadde likt Ulrik er en godt fortalt og medrivende roman om studenthumor og fyllefest, ungt engasjement og sex, tungsinn og destruksjon, ensomhet og den totale følelsen av samhørighet som kan oppstå mellom mennesker som nettopp har fylt 20 og flyttet hjemmefra.

Debutant Jonas Sundquist skriver levende om å være student i Oslo, vake fra kollokvie til fest, lære seg å drikke ipa og whisky, treffe en strøm av mennesker, bo i en mørk og overpriset hybel ved Alexander Kiellands plass.

Ingen vet at Theodor er homofil, og han vil selv ikke vite av det. Men da han treffer Ulrik, tør han ting han før har skjøvet vekk. Og de to er sammen nesten hele tiden. Kan den altoppslukende tilstanden vare? Og har Theodor øyne for alt det andre som utspiller seg rundt ham – Victoria som blir innlagt på psykiatrisk, Daniel som har en krevende familiebakgrunn?

Intensiteten, humoren og fortvilelsen kan gi assosiasjoner til generasjonsromanen Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg.

Jeg tror du hadde likt Ulrik finnes også som e-bok

I salg nå

Årets morsomste rock’n roll-roman

Andreas Veie-Rosvoll: Tonefall     

Tonefall er frisk i frasparket, plottdreven, litt unorsk, og så morsom at du kommer til å le høyt, ikke bare inni deg. Dette er en debutroman skrevet med stor fortellerglede, vidd, overskudd og innsikt.

Vi møter Simen, en ung fyr med store kunstneriske ambisjoner. Etter en fuktig kveld opplever han et tilfelle av guddommelig inspirasjon. Resultatet er en viral, global monsterhit for ham og bandet Nihilist Supreme. Samtidig møter vi Jacob Reiner. Han er fraskilt, halt og veit innerst inne at etter 20 år på lufta, henger radioprogrammet hans på NRK i en tynn tråd. Han er like desillusjonert på sine egne vegne, som på vegne av den gode musikken. Men så får han høre en låt som rører ved noe dypt i ham.

Andreas Veie-Rosvoll bruker begge perspektiver til fulle i denne forrykende rise-and-fall-fortellingen fra musikkbransjen. Her er det sleske agenter, bandkrangler, ville fester og nachspill, dårlige PR-avgjørelser, turnéliv og liveopptredener av beste og verste sort.

Lanseres 15. september