«Sinnapsykologen» får anmelderskryt: – Frydefullt å se noen klikke

SkjønnlitteraturRomaner«Sinnapsykologen» får anmelderskryt: – Frydefullt å se noen klikke

Pørni møter Nina Lykke i Synne Sun Løes burleske og satiriske «Sinnapsykologen». «Hysterisk morsom,» mener anmelderne.

Estimert lesetid 2min
Fotocollage av portrett av forfatter Synne Sun Løes pluss omslaget til boka hennes "Sinnapsykologen"
I «Sinnapsykologen» rakner det fullstendig for psykolog Idunn Jæger (49). Sånt blir det god underholdning av, mener anmelderne. (Foto: Blunderbuss/Anna-Julia Granberg)

Synne Sun Løes har flere utgivelser, litterære priser og gode anmeldelser bak seg, men med Sinnapsykologen kan det virke som hun er i ferd med å få sitt store gjennombrudd.

Sinnapsykologen skildrer syltynn avstand mellom friskhet og galskap – Tenk deg Nina Lykkes Full spredning møter Else Kåss Furuseths Else går til psykolog møter TV-serien Pørni.

«Blir det gitt ut noen bok som er mer burlesk, satirisk og klok enn denne i år? Jeg tviler,» skriver Nettavisens Jan Øyvind Helgesen, som gir boka en begeistret femmer på terningen.

Sinnapsykologen finnes også som e-bok

– Hysterisk morsom

Under overskriften «Hysterisk morsom» skriver Helgesen videre: «Alle, og jeg mener absolutt alle, som har noe med helsesektoren å gjøre (det er vel de fleste av oss), bør gripe denne boka begjærlig. Hvis de tør!»

Det koker i psykolog Idunn Jæger (49). Hun er sinna – på mange og mye, og en morgen blir hun tilbudt rå egg utenfor døra til arbeidsplassen. Derfra rakner det fullstendig.

«Frydefullt å se noen klikke» lyder overskriften i VGs anmeldelse, der Oda Faremo Lindholm beskriver Sinnapsykologen som et «festlig skråblikk på psykisk helsevesen og ikke minst psyken selv.»

– Hett fra første scene

I Dagbladet slår anmelder Maya Troberg Djuve fast at det er «Hett fra første scene.» Hun skriver: «En illsint psykolog tar et oppgjør med psykiatrien, Bent Høie og eget liv. Denne romanen er noe helt for seg selv.»

Djuve sammenligner åpningsscenen med den i Dag Solstads Genanse og verdighet: «Psykologspesialist Idunn Jæger har et livsomveltende øyeblikk alla Dag Solstads Elias Rukla: Frustrasjon over arbeidsplassen – og livet – velter ut i et akutt og litt surrealistisk raseri (…) Tonen i boka er satirisk, men alvoret i Idunns faglige og personlige krise framstår ekte.»