Oppsiktsvekkende «Hør her’a!»: Les første kapittel fra en ny og sjelden stemme

RomanerRomanerOppsiktsvekkende «Hør her’a!»: Les første kapittel fra en ny og sjelden stemme

«Tante Ulrikkes vei» møter «Kongen av Gulset» møter «Skyskraperengler»; blir «Hør her’a!» av debutant Gulraiz Sharif høstens mest originale utgivelse? Her kan du lese første kapittel.

Estimert lesetid 2min
Gulraiz Sharif
Gulraiz Sharif er utdannet lærer, jobber i barneskolen og har norsk-pakistansk bakgrunn. «Hør her’a!» er hans første bok. (Foto: Åsmund Holien Mo)

«Hør her’a! Grunnen til at jeg skriver denne boka er fordi norske nordmenn digger sånt. De elsker at en utlending muligens litt undertrykket og uslepen diamant sitter og skriver en bok eller to.»

Noen ganger, ganske sjelden faktisk, ramler det inn tekster i manus-innboksen til et forlag som man aldri har sett maken til. Tekster som har noe nytt, skeivt og uventa på hver eneste linje og som leseren ikke helt veit hvor er på vei, men som treffer midt i planeten.

Hør her’a! av debutant og barneskolelærer Gulraiz Sharif er akkurat en sånn tekst. Det er Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset møter Skyskraperengler og Ett øye rødt. «Etter å ha lest førsteutkastet kjentes det som om en syttenåring fra Oslo øst hadde fortalt meg denne historien. Den opplevdes som autentisk, organisk og språklig noe helt utenom det vanlige,» sier Marianne Kaurin, som er redaktør for boka.

Sleivspark til alle kanter

I Hør her’a! møter vi Mahmoud, som er snart seksten år. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Han bor i tolvte etasje i en blokk i utkanten av Oslo og ser for seg lange dager sammen med kompisen sin, enøyde Arif fra Somalia. Men så får familien besøk av onkel Ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo.

Den er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Her er det sleivspark til alle deler av det norske samfunnet, og ikke minst til innvandrermiljøene. Hør her’a! er oppsiktsvekkende frisk i formen og noe du garantert ikke har lest før!

Les første kapittel

Hør her’a! kommer ut 10. september, men her kan du lese første kapittel av boka: