«Den som jubler sist» : – Thomas Lundbo har prestert en genuint morsom roman. Les den!

RomanerRomaner«Den som jubler sist» : – Thomas Lundbo har prestert en genuint morsom roman. Les den!

Gøyal, fantasifull og original er karakteristikker som går igjen i anmeldelsene av Thomas Lundbos nye roman. Både Klassekampen, Dagens Næringsliv og Bok365 roser boka.

Estimert lesetid 3min
Foto av forfatter Thomas Lundbo foran en trapp
I «Den som jubler sist» sliter Vy med omdømmet, og ledelsen nedsetter en komité som forener noen av landets sterkeste kreative krefter. I grevens tid dukker det opp en genial idé: en togtur som sprenger alle grenser. (Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Har du noen gang sittet i et møte eller en komité? Jobbet på kontor, skrevet en rapport eller angret deg etter en firmafest?

I Den som jubler sist av Thomas Lundbo er det mye som er «spot on» og pinlig gjenkjennelig. Samtidig er kanskje den sensasjonelle PR-jippoen som skal redde Vys omdømme langt fra virkeligheten. Eller?

En genial idé?

Vy sliter med omdømmet. Jernbanens forestående 175-årsjubileum kan bli en mulighet til å gjenopprette tilliten blant publikum. Til å utarbeide et passende konsept har ledelsen nedsatt en komité som forener noen av landets sterkeste kreative krefter.

Arbeidet går trått, inntil det i grevens tid dukker opp en genial idé: en togtur som sprenger alle grenser. Men kan konseptet gjennomføres? Og i så fall, til hvilken pris?

Den som jubler sist byr på underholdende harselas, spenning og også tilløp til erotikk. Det dreier seg om tid, innovasjon og stagnasjon, kronglete sidespor, mørke krefter og glimt av lys og håp, og anmelderne har åpenbart likt det de har lest.

– Gøyalt om PR, politikk og verdens lengste tog

Utsagnet over er hentet fra Dagens Nærligslivs overskrift. Anmelder Leif Bull mener boka er «en skjelmsk idéroman løftet høyt over skråblikkets lave slettelandskap», og leser den som en miks av «litt Borges, litt Mikhail Bulgakov, litt George Saunders».

Det gode resultatet skyldes også «forfatterens lette, men ikke lettvinte prosa, og hans finkalibrerte gehør for den økonomiske og politiske maktens mange språkforbrytelser».

– Løftet høyt over skråblikkets lave slettelandskap, skriver Dagens Næringsliv om Den som jubler sist av Thomas Lundbo. (Foto. Cappelen Damm)

Den som jubler sist kan bestilles hjem her.
Kjøp Den som jubler sist som e-bok her.

– Til tider hysterisk morsom

I Klassekampen vektlegger anmelder Even Teistung bokas humoristiske side.

«Thomas Lundbo har prestert en genuint morsom roman. Les den!», skriver han, og nevner en ekstra gang at boka er «til tider hysterisk morsom».

Også Bok365 har mye pent å si om Den som jubler sist.

««Thomas Lundbo skal ha ros for fantasi og originalitet. Det er mye å glede seg over her.», skriver Mia Bull-Gundersen, før hun peker på bokas aktualitet og konstaterer at mange av dens frampek er morsomme.

Se satiremester Erlend Loe snakke om sine bøker Gutta på skauen og Giæver og Iunker. (Video: Lina Hindrum)