Hvordan bli forfatter? 7 tips fra «Signaler»-redaktør Amalie Kasin Lerstang

SkjønnlitteraturHvordan bli forfatter? 7 tips fra «Signaler»-redaktør Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang er redaktør for «Signaler», Cappelen Damms årlige debutantantologi. Dette er hennes 7 beste tips til forfatterspirer som drømmer om å få teksten sin på trykk.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter og Signaler-redaktør Amalie Kasin Lerstang
SKRIVETIPS: Drømmer du om å bli forfatter, men er usikker på hvordan man går fram? Her får du gode råd av forfatter og «Signaler»-redaktør Amalie Kasin Lerstang. (Foto: Kristine Helliesen)

Hvordan bli forfatter? Allestedsnærværende skjermer til tross, drømmen om å bli utgitt mellom to permer står sterkere enn noen gang, skal vi tro antall innsendte bidrag til Signaler. Normalt sender rundt 400 håpefulle forfatterspirer inn sine tekster til antologien. 2022-utgaven av Cappelen Damms årlige debutantantologi mottok hele 600 bidrag, hvilket var ny rekord.

Helt siden Signaler i 1986 så dagens lys med Lars Saabye Christensen som redaktør, har flere etter hvert etablerte forfattere sittet i redaktørstolen, blant annet Selma Lønning Aarø, Nils-Øivind Haagensen, Pedro Carmona-Alvarez, Kristin Berget og Eivind Hofstad Evjemo. Amalie Kasin Lerstang overtok oppgaven i 2023.

Her loser hun håpefulle forfatterspirer gjennom nåløyet, så de kan nå ut, og vi lesere får mulighet til å sniktitte inn i framtida etter hva vi kan vente oss av kommende forfattere.

Vi ba Amalie Kasin Lerstang komme med noen gode innsidetips til alle som drømmer om å bli forfatter.

Send inn din tekst til Signaler her.

7 tips fra Amalie Kasin Lerstang

Mange har en drøm om å bli forfatter. Hva er dine beste tips til forfatterspirer?

  • Fortsett å skrive, også når du synes det du skriver er dårlig. Kanskje dukker det opp én setning som det vokser noe nytt ut fra.
  • Kutt mer enn du tror, men tillat deg en god digresjon.
  • Les bredt, også det som ikke umiddelbart fenger deg, og følg med på omgivelsene.
  • Finn lesere du stoler på, som kan gi tilbakemeldinger og motivasjon til å fortsette.
  • Bruk din egen ekspertise – det betyr ikke at man bare skal skrive om det man selv kjenner til, men noen ganger besitter vi en detaljkunnskap om et emne vi kanskje ikke tenker at er interessant, men som det kan bli god litteratur av.
  • Hold ut – et kjedelig råd, men likevel ganske avgjørende.
  • Og husk å ha det gøy når du skriver. Jeg synes av og til vi forfattere er litt for gode på å fremheve hvor vanskelig det er å skrive (og det er det!), men å jobbe med språk på den måten, i den åpenheten litteraturen gir, er også et fantastisk sted å oppholde seg.

Cappelen Damms debutantantologi

Om «Signaler»

Foto av boka "Signaler 2022"
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Signaler er Cappelen Damms årvisse debutantantologi.
Gjennom Signaler får duggfriske talenter en mulighet til å bli lest, og leserne får en gyllen sjanse til å sniktitte inn i framtida etter hva vi kan vente oss av kommende forfattere.

Signaler er blitt utgitt hvert år siden 1986, de første årene med Lars Saabye Christensen som redaktør.

Redaktør for Signaler er Amalie Kasin Lerstang.

Fristen for å sende inn bidrag til vårens utgivelse er 3. desember.

Per Petterson, Nils-Øyvind Haagensen, Selma Lønning Aarø, Bjarte Breiteig, Niels Fredrik Dahl, Levi Henriksen, Brynjulf Jung Tjønn, Victoria Kielland, Maria Kjos Fonn og Kjersti Halvorsen er bare noen få av de nå etablerte forfatterne hvis aller første tekster på trykk var i Signaler.

Signaler er fortsatt tro mot sitt opprinnelige mål, formulert av Lars Saabye Christensen i 1986:
«Det er vårt håp, og selvfølgelig vår tro, at disse signalene skal kunne bryte gjennom tåka, gjennom støyen, gjennom den tomme vinden, og gi den farende leser gode grunner til å stanse opp, gode grunner til å gå videre.».

Hvis jeg sitter på en tekst jeg synes er god, hvorfor skal jeg sende den inn til Signaler?

Å få en tekst på trykk i Signaler er et fint første møte med redaktører og forlag. Teksten blir grundig lest, og man får tilbakemeldinger som forhåpentligvis løfter teksten og motiverer en i det videre skrivearbeidet. I tillegg når forfatteren og teksten ut til nye lesere som er nysgjerrige på antologien.

Jeg leter etter tekster som skjerper meg, berører eller overrasker, forhåpentligvis på ulike måter.

Amalie Kasin Lerstang

Hvordan ser prosessen ut fra dere får inn bidrag til utgivelse?

Årlig får vi et sted mellom 400 og 600 tekstbidrag til Signaler. Først leser den skjønnlitterære redaksjonen hos Cappelen Damm gjennom alle de innsendte bidragene, før jeg får tilsendt en «ja»- og en «kanskje»-bunke på ca. 60 skjønnlitterære tekster. Jeg leser og diskuterer teksten med forfatteren og med redaksjonen i forlaget i flere runder, før jeg lander på et utvalg tekster som kommer på trykk i Signaler.

I den neste fasen nærleses tekstene og jeg gir tilbakemeldinger som forfatteren av teksten jobber videre med, til vi føler teksten er der den skal være. I forbindelse med lanseringen av antologien arrangerer vi et seminar med alle årets debutanter, der de får faglig input og et første møte med hverandre. Samme kveld er det feiring i forlaget, med opplesninger og presentasjon av bidragsyterne. Her er alle velkomne!

Hva ser du etter i tekstene?

Man får en fornemmelse ganske tidlig – av et blikk, en stemme, en selvsikkerhet? Jeg leter etter tekster som skjerper meg, berører eller overrasker, forhåpentligvis på ulike måter. Jeg håper Signaler kan løfte fram en bredde av nye stemmer som vi sannsynligvis får høre mer fra.